Enemmän energiaa kuin suklaassa, mutta auttaa silti painonhallinnassa – Kuuluuko aivoja muistuttava terveyspommi jouluherkkuihisi?
Ravitsemus
Enemmän energiaa kuin suklaassa, mutta auttaa silti painonhallinnassa – Kuuluuko aivoja muistuttava terveyspommi jouluherkkuihisi?
Kaikki pähkinät sisältävät runsaasti hyvää pehmeää rasvaa, mutta saksanpähkinässä on poikkeuksellisen paljon omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa monityydyttämätöntä alfalinoleenihappoa.
24.12.2022
 |
Apu Terveys

Tiukka puristusote, ja kuorenpuoliskot avautuvat raksahtaen. Sisältä paljastuu möykky, joka muistuttaa hämmästyttävästi aivoja. Luonnolla riittää huumorintajua – saksanpähkinä on todellakin aivoruokaa ja monin tavoin terveellistä purtavaa. Sitä pidetään usein pähkinöistä terveellisimpänä.

Kaikki pähkinät sisältävät runsaasti hyvää pehmeää rasvaa, mutta saksanpähkinässä on poikkeuksellisen paljon omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa monityydyttämätöntä alfalinoleenihappoa. Se on niin sanottu välttämätön rasvahappo, jota on saatava ruoasta. Saksanpähkinät sisältävät myös E-vitamiinia ja polyfenoliyhdisteitä, jotka toimivat antioksidantteina eli suojaavat soluja hapettumiselta.

Lisäksi niissä on B-ryhmän vitamiineja, kuitua, proteiinia sekä kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, kalsiumia ja sinkkiä. Saksanpähkinöiden popsiminen saattaakin ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia, diabetesta, Alzheimerin tautia ja syöpiä, laskea verenpainetta ja huonoa kolesterolia sekä lievittää matala-asteista tulehdusta.

Sadassa grammassa saksanpähkinöitä on 62 grammaa rasvaa, josta peräti 56 grammaa on hyvää pehmeää rasvaa. Korkean rasvapitoisuuden vuoksi niissä on enemmän energiaa kuin suklaassa. Tästä huolimatta pähkinöiden arvellaan ennemminkin auttavan painonhallinnassa, mutta napostelussa on hyvä muistaa jokin kohtuus. Suositeltu annos – mitä tahansa pähkinöitä – on 30 grammaa eli noin kourallinen päivässä.

Ei oikea pähkinä ollenkaan

Saksanpähkinä eli saksanjalopähkinä on puu, joka kasvaa luonnonvaraisena balkanilta keski-­aasiaan ulottuvalla alueella. sen syömäkelpoinen osa ei ole Biologisesti pähkinä, vaan puun hedelmän kivi, samaan tapaan kuin esimerkiksi kirsikassa ­– tosin kirsikan kiveä ei syödä. Raakojen saksanpähkinöiden ympärillä on aluksi mehevä osa, joka kuivuu pois pähkinän kypsyessä.

Näin säilytät oikein

Saksanpähkinät kannattaa säilyttää tiiviisti suljetussa pakkauksessa kuivassa ja viileässä paikassa, kuten jääkaapissa. Suuren rasvapitoisuden vuoksi ne härskiintyvät helposti, jolloin niiden maku muuttuu kitkeräksi. Kuumentaminen taas tuhoaa omega-3-rasvahapot.

Lähteet: healtline.com,fineli.fi,sydän.fi ja saksanpähkinä.fi.

Kommentoi »