Mitä mukaan mökkiapteekkiin? Näin hoidat haavat, poistat punkit ja lääkitset kesävaivat – Viisi vinkkiä
Mökin lääkekaappi
Mitä mukaan mökkiapteekkiin? Näin hoidat haavat, poistat punkit ja lääkitset kesävaivat – Viisi vinkkiä
Kesälomalla sattuu ja tapahtuu, joskus kipeästikin. Siksi on tärkeää varata apu valmiiksi mökkiapteekkiin. Näillä eväillä pärjäät pitkälle.
27.5.2023
 |
Apu

1. Laastaria haavoihin

Haavojen hoidossa olennaisinta on puhdistaa haava juoksevan veden alla. Jos sitä ei mökillä ole, matkaan mukaan on syytä varata antiseptinen haavanpuhdistusaine. Puhdistamisen jälkeen haava peitetään sen koosta riippuen laastarilla tai sidetaitoksella. Jos haava vuotaa, sen ja sidoksen väliin kannattaa laittaa rasva- tai silikoniverkko. Näin sidos ei tartu kiinni haavaan.

Sidos vaihdetaan uuteen 2–3 päivän välein ja aina, kun se likaantuu, kastuu tai irtoaa. Jos haava on kädessä, se kannattaa suojata mökkihommia tehdessä ylimääräisellä taitoksella tai puutarhahanskalla. Uimaan ja saunaan ei tulisi mennä, ennen kuin iho on umpeutunut. Vedenpitävä laastarikaan ei välttämättä ole täysin tiivis.

Rakot hoituvat tehokkaimmin rakkolaastareilla. Rakkojen syntyä voi ehkäistä rakonestopuikolla, jota voi levittää iholle jo ennen metsälenkille lähtöä.

2. Pinsetit punkin poistoon

Pinsetit ovat mökkiapteekin vakiovaruste. Niillä saa irrotettua tikut ihon alta ja poistettua ihoon kiinnittyneen punkin. Kun vedät punkkia hitaasti aivan ihon juuresta suoraan ylöspäin, se irtoaa siististi yhtenä kappaleena.

Mitä nopeammin saat punkin poistettua, sitä vähäisempi on borrelioositartunnan riski. Ota kuitenkin kännykälläsi kuva puremakohdasta, jotta voit seurata iholle mahdollisesti myöhemmin ilmaantuvia muutoksia. Jos sellaisia tulee, hakeudu heti lääkäriin. Mikäli lomailet puutiaisaivokuumeen riskialueilla, ota suojaksesi TBE-rokotus, ennen kuin suuntaat lomalaitumille.

3. Kipulääkettä kolotuksiin

Kipulääkkeistä suositeltavin on vatsaystävällinen parasetamoli. Se tepsii useimpiin särkyihin ja alentaa myös kuumetta. Pakkausohjetta tulee noudattaa tarkkaan, koska pienikin annoksen ylitys on haitallista maksalle. Toki tulehduskipulääkkeitäkin voi käyttää, jos parasetamoli ei auta riittävästi. Silloinkin annosteluohjeiden noudattaminen on tärkeää.

Lääkkeet säilyvät parhaiten huoneenlämmössä ja suojassa valolta. Mikäli mökki on ollut kylmillään talvella, edelliskesältä lääkekaappiin unohtuneet lääkkeet kannattaa viedä apteekin lääkekeräyspisteeseen ja hankkia uudet tilalle. Lämpötilan vaihtelut voivat vaikuttaa haitallisesti lääkeaineen koostumukseen, eikä lääke enää välttämättä vaikuta toivotulla tavalla.

4. Antihistamiinia ötökän pistoihin

Hyönteisten puremien aiheuttama kutina lievittyy hydrokortisonivoiteella. Toinen vaihtoehto on antihistamiinipuikko. Myös antihistamiinitabletteja kannattaa varata mökkiapteekkiin. Ne on syytä ottaa käyttöön, jos hyönteisten pistoista nousee isoja paukamia. Antihistamiinia voi ottaa myös ennaltaehkäisevästi, kun esimerkiksi lähtee marjametsään, jossa tietää kohtaavansa parven verenhimoisia hyttysiä.

Niin ikään kyypakkaus on mökillä tarpeellinen, mutta nimestä huolimatta siitä ei ole apua kyynpuremassa, vaan ampiaisen tai mehiläisen pistossa. Kun otat pakkauksen pikaisesti piston jälkeen, reaktio ei yleensä äidy kovin voimakkaaksi. Mikäli kyy puree, on lähdettävä viipymättä lääkäriin. Lääkäriin on mentävä myös, jos ampiaisen tai mehiläisen pistosta aiheutuu voimakkaita oireita, kuten hengenahdistusta.

5. Nesteytysjuomaa ripuliin

Ripulin hoidossa avainsana on nesteytys. Usein pelkkä vesi tai laimea mehu riittää, mutta jos ripuli on rajua, kannattaa kokeilla apteekin nesteytysjuomia. Ne sisältävät elektrolyyttejä, joita kehosta haihtuu ripuloidessa. Nesteytysjuomia voi käyttää myös läkähdyttävillä helteillä. Ne tasaavat nestetasapainon nopeasti.

Mökkiapteekkiin kannattaa hankkia myös ripulilääkettä, esimerkiksi loperamidia tai rasekadotriilia. Lisäksi on syytä muistaa, että rasvainen grilliruoka voi aiheuttaa närästystä ja huolehtia, että mökiltä löytyy lääke sen hoitoon. Mutta ei hätää, vaikka jokin lääke unohtuisikin matkasta. Lääkeostoksia voi tehdä mökilläkin apteekkien verkkokaupoissa. Yliopiston Apteekin chat-palvelun kautta saat myös farmaseutin apua kesävaivojen hoitoon.

Asiantuntija: proviisori Jonna Antikainen, Yliopiston Apteekki

Kommentoi »