Jos kakka ei tule, syy voi piillä jopa pytyssä – Mutta milloin ummetuksesta pitää huolestua?
Ummetus
Jos kakka ei tule, syy voi piillä jopa pytyssä – Mutta milloin ummetuksesta pitää huolestua?
Ummetuksen syynä on usein liian harva ateriarytmi, mutta sen taustalla voi olla myös sairaus. Jos elintapojen rukkaaminen ei helpota vatsajumia nopeasti, on syytä suunnata lääkäriin.
11.5.2023
 |
Apu Terveys

Ummetus on ikävä ja yleinen vaiva. Kakka ei vain tule, vaikka kuinka pinnistelee pytyllä. Ummetuksesta kertoo se, että suoli toimii harvemmin kuin 2–3 kertaa viikossa tai kakan kovuus tekee ulostamisesta vaikeaa tai jopa kivuliasta. Uloste voi muistuttaa jopa jäniksenpapanoita.

Useimmiten ummetus johtuu yksinkertaisesti elintavoista. Jos syö milloin sattuu, seurauksena saattaa olla ongelmia vessanpöntöllä.

– Yksi syy ummetukseen on se, että syödään harvoin. Säännöllinen ateriarytmi helpottaa vatsan toimintaa, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Terveystalosta.

Kun ihminen syö, suolisto ryhtyy töihin ja kuljettaa ruokamassaa eteenpäin. Jos ruokaa ei tule säännöllisesti, suolisto voi laiskotella. Mitä kauemmin ruoka ehtii suolistossa viipyä, sitä enemmän siitä ehtii imeytyä vettä elimistöön. Silloin uloste kuivuu ja kovettuu, ja kakkaaminen hankaloituu.

– Syömishäiriöt, erityisesti anoreksia, voivat johtaa hyvinkin hankalaan ummetukseen, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Petri Mäkelä Lääkärikeskus Aavasta.

Ummetukseen voi johtaa myös tarpeen huomiotta jättäminen. Jos esimerkiksi aamut ovat niin kiireisiä, ettei pöntölle ehdi istahtaa tarpeesta huolimatta, kakkahätä menee ohi. Mikäli näin tekee usein, elimistö tottuu siihen. Silloin suolen toiminta voi heikentyä ja kakan pidättäminen johtaa ummetukseen.

– Säännöllinen ulostusrutiini on hyvin tärkeää. Aamupalan jälkeen kannattaa aina käydä vessaistunnolla. Niin voi opettaa suolen toimimaan säännöllisesti, Mäkelä sanoo.

Lisää kuituja ruokaan pikkuhiljaa

Yksi keino ummetuksen taltuttamiseen on ravintokuitu. Naisten olisi hyvä saada sitä päivittäin vähintään 25 grammaa, miesten 35 grammaa. Jos ummetus vaivaa herkästi, kuitua kannattaa syödä enemmänkin.

Kuitua ei kuitenkaan kannata lisätä lautaselleen äkkiseltään valtavia määriä, jottei saa lisää ummetusta, turvotusta ja ilmavaivoja. Hiljaa hyvä tulee on toimiva muistisääntö.

– Kuitua kannattaa lisätä ruokavalioonsa asteittain. Vatsa tottuu siihen yleensä muutamassa viikossa, Katja Nissinen sanoo.

Hyviä kuidunlähteitä ovat täysjyväviljasta valmistetut puurot, myslit, leivät ja pastat. Myös juureksista, vihanneksista, hedelmistä ja marjoista saa kuitua, samoin palkokasveista ja pähkinöistä.

– Kannattaa yhdistellä eri lähteitä, jotta saa kuitua monipuolisesti, Nissinen neuvoo.

Ummetukseen voi auttaa erillinen kuitulisä, mutta myös sen käytössä kannattaa olla alkuun varovainen. Jos ei ole ennen käyttänyt kauralesettä, hyvä aloitusmäärä on 1–2 teelusikallista päivässä vaikkapa puuron tai jugurtin seassa. Pellavansiemeniä voi syödä saman määrän.

Kun vatsa on tottunut, leseitä voi nauttia jopa useita ruokalusikallisia joka päivä. Normaalikäytössä niissä ei ole yliannostuksen vaaraa. Sen sijaan pellavansiemeniä ei suositella yli kahta ruokalusikallista päivässä, sillä öljykasvien siemenet keräävät itseensä maaperän raskasmetalleja. Tämän vuoksi niitä ei pidä syödä lainkaan raskauden aikana. Psylliumia kannattaa ottaa aluksi hyvin pieni määrä, vain puolikas teelusikallinen päivässä.

– Kuitulisissä on eroja. Toisille esimerkiksi ruislese aiheuttaa vatsaoireita, mutta kauralese ja pellavansiemen sopivat, Nissinen sanoo.

On myös hyvä muistaa, että kuidun lisääminen ei auta hetkessä. Usein menee jopa viikkoja ennen kuin ummetus helpottaa pysyvämmin.

Jos lisää ruokavalioonsa kuitua, samalla on muistettava juoda riittävästi vettä. Kuitu nimittäin imee itseensä nestettä. Jos ei juo tarpeeksi, voi joutua ojasta allikkoon.

Riittävä vedenjuonti on muutenkin tärkeää, jotta suoli toimisi hyvin. Vettä tulisi juoda vähintään litra tai puolitoista päivässä. Jos hikoilee paljon, sitä tarvitaan enemmän. Kun ummetus vaivaa, voi olla hyvä juoda jopa kaksi litraa vettä päivittäin.

Kiivi ja vessajakkara kokeiluun

Ummetuksesta kärsivän kannattaa tarkastella ruokavaliotaan muutenkin kuin kuidun osalta. Tietyt ruoat voivat nimittäin kovettaa vatsaa. Nämä ruoat sisältävät paljon resistenttiä tärkkelystä tai tanniinia.

– Esimerkiksi banaani, mustikka, vaalea leipä ja vaalea pasta, valkoinen riisi, juusto ja vahva musta tee voivat pahentaa ummetusta. Ne kannattaa jättää pois, jos ne selkeästi kovettavat vatsaa, Katja Nissinen sanoo.

Apukin voi löytyä ruokakaapilta. Australialainen kotikonsti ummetukseen on syödä kaksi tai kolme kiiviä päivässä. Tutkimustenkin mukaan kiivit vilkastuttavat suoliston toimintaa.

Suomalaisille tutumpi keino on luumu. Kuivattuja luumuja tai muita kuivattuja hedelmiä kannattaa liottaa yön yli nesteessä ja nauttia ne aamulla nesteineen päivineen.

Yleinen syy ummetukseen on liian vähäinen liikunta. Jos istuu päivät koneella ja rojahtaa illalla sohvalle, ei ole ihme, että suoli laiskistuu.

– Liikuntaa pitäisi harrastaa säännöllisesti. Suolisto pitää erityisesti pitkäkestoisesta, rauhallisesta liikunnasta, kuten kävelystä, Petri Mäkelä neuvoo.

Joskus ummetus voi johtua jopa wc-istuimen mallista. Suomalaisilla pytyillä istujan polvet ovat alempana kuin lantio. Se ei ole suolistolle ihanteellinen asento.

– Saatavana on jakkaroita, jotka voi asettaa pöntöllä jalkojen alle. Näin polvet nousevat ylemmäs ja asento muuttuu kyykkäävämmäksi. Silloin suoli tyhjenee helpommin, Nissinen sanoo.

Moni sairaus jumiuttaa suolta

Aina ummetus ei johdu elintavoista, vaan se voi kertoa myös sairaudesta. Pahamaineisin niistä on paksusuolen syöpä, joka yleistyy kaiken­ikäisillä. Jos ulostamisessa tapahtuu selkeä muutos, on syytä suunnata lääkäriin selvittämään asiaa.

– Kun kasvain pääsee tarpeeksi isoksi, se estää ulosteen kulkua. Siitä seuraa ummetus, Petri Mäkelä kertoo.

Kasvain pitää sulkea tutkimuksissa pois, jos potilaan suvussa on paksusuolen syöpää, ulosteessa on verta tai tulee myös yleisoireita, kuten väsymystä tai laihtumista. Tutkimus tehdään tähystämällä perä- ja paksusuoli.

Suolen ahtautumiseen on onneksi muitakin syitä kuin syöpä. Tavallisimpia ummetuksen aiheuttajia on raskaus. Kun kohtu kasvaa, se painaa suolta edellään ja voi aiheuttaa ummetusta. Umpipussi- eli divertikkelitauti voi tukkia suolta ja saada aikaan ummetusta.

– Ärtyvän suolen oireyhtymä voi oireilla myös ummetuksena. Kyseessä voi olla myös hitaan läpikulun ummetus. Silloin paksusuolen ulostetta eteenpäin työntävä aalto on heikko, mikä aihauttaa ummetusta, Petri Mäkelä sanoo.

Myös monet muut sairaudet voivat aiheuttaa ummetusta. Sellaisia ovat diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta, pitkälle edennyt munuaisten vajaatoiminta, MS-tauti, Parkinsonin tauti ja aivoverenkiertohäiriöt. Vaikea masennus ja psykoosi voivat nekin altistaa ummetukselle.

Ummetus yleistyy iän myötä

Myös lääkkeet voivat jumiuttaa suoliston. Ummetusta aiheuttavat muun muassa opioidipohjaiset kipulääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, verenpaine­lääkkeistä kalsiumkanavan salpaajat, jotkin närästyslääkkeet, Parkinsonin taudin lääkkeet sekä psy­koosi-, masennus- sekä virtsankarkailulääkkeet. Unohtaa ei sovi myöskään rautavalmisteita, joita moni käyttää ilman lääkärin määräystä.

Ikääntyminen lisää ummetusta. Syy ei kuitenkaan ole varsinaisesti ikä, vaan se, että vanhetessa sairaudet ja lääkitykset lisääntyvät, liikunta usein vähenee, ja ruokavalio voi yksipuolistua.

Hoito riippuu ummetuksen aiheuttajasta, mutta elintapojen korjaamisen lisäksi käytössä on kirurgisia hoitoja sekä ummetuslääkkeitä ja suolta stimuloivia lääkkeitä. Joskus voidaan käyttää myös pienoisperäruiskeita.

Ummetuksen kanssa ei pidä jäädä tuskailemaan kovin pitkäksi aikaa, jos syy ei ole tiedossa.

– Sitä ei ole hyvä katsoa kuin kuukauden päivät, ja sitten kannattaa mennä lääkäriin, Petri Mäkelä sanoo.

Asiantuntijat: ravitsemusterapeutti Katja Nissinen, Terveystalo ja sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Petri Mäkelä, Lääkärikeskus Aava.

Päihitä ummetus ruokavaliolla

Tavoite on syödä päivän aikana vähintään viisi kourallista kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä 6-8 annosta viljatuotteita, mieluiten täysjyväisiä. Näin kuidun tarve täyttyy ja vatsa kiittää.

1. Aamupala

Puuroa, kauralesettä tai pellavasiemenrouhetta, marjoja ja kiivi. Lisäksi proteiinia, kuten maitorahkaa tai kananmuna.

2. Lounas ja päivällinen

Koosta ateriat lautasmallin mukaan eli puolet kasviksia, neljännes proteiinia ja neljännes hiilihydraattilisuketta: täysjyväpastaa, -riisiä tai -nuudeleita. Lisää aterialle myös siemeniä tai pähkinöitä.

3. Välipala ja iltapala

Täysjyvämysliä, jugurttia, kiivi ja luumu sekä siemennäkkileipää.

Kommentoi »