Kylmästä oireilu voi enteillä vakavia terveysongelmia – Näihin merkkeihin on syytä kiinnittää huomiota
Terveys ja hyvinvointi
Kylmästä oireilu voi enteillä vakavia terveysongelmia – Näihin merkkeihin on syytä kiinnittää huomiota
Kylmän sään aiheuttamat sydän- ja hengitystieoireet voivat ennakoida terveysongelmia. Tälläisia oireita ovat esimerkiksi rintakipu, rytmihäiriöt, yskä, liman­eritys ja hengityksen vinkuminen.
24.11.2020
 |
Apu

Oulun yliopiston tuore tutkimus osoitti, että ihmiset, jotka kokivat kylmällä säällä sydän- tai hengitystieoireita, joutuivat useammin sairaalahoitoon esimerkiksi sydäninfarktin, sepelvaltimotaudin, astman tai ahtauttavan keuhkosairauden vuoksi. Myös kuolleisuus lisääntyi.

Sää katsottiin kylmäksi, kun lämpötila laski alle kymmeneen asteeseen.

Terveyshaitta ei koskenut vain sydän- ja hengitystiesairauksia jo entuudestaan potevia. Myös terveiden ihmisten sairastavuus ja kuolleisuus lisääntyivät, jos he saivat oireita kylmästä. Tutkijoiden mukaan tähän voi olla ainakin kaksi selitystä.

Ensinnäkin kylmä aiheuttaa fysiologisia reaktioita kaikilla. Kun ihmisen keho jäähtyy, verenpaine kohoaa ja sydämen pitää tehdä töitä enemmän. Joillakin tämä voi aiheuttaa terveyshaittaa. Toiseksi kyse voi olla sitä, että ihmisellä on jokin sairaus, jota ei ole tunnistettu eikä diagnosoitu.

Haitallinen jäähtyminen voi pahentaa perussairautta

– Tutkimus kertoo, että kehon oireita kannattaa kuunnella. On hyvä tunnistaa, että tällaiset oireet voivat viitata haitalliseen jäähtymiseen ja, jos sairastaa perussairautta, sen pahenemiseen, sanoo dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosai­rauksien tutkimuskeskuksesta.

Hän kehottaa suojautumaan kylmältä riittävällä vaatetuksella ja huolehtimalla perussairauksien hyvästä hoidosta. Tämä voi vähentää kylmäoireilua ja ehkäistä haittoja.

Tutkimuksen tiedot voivat auttaa lääkäreitä tunnistamaan ihmisiä, joilla saattaa olla diagnosoimaton sairaus.

Tutkimuksessa oli mukana 17 000 iältään 25–74-vuotiasta suomalaista. He kertoivat kylmään liittyvistä oireistaan vuosina 1997–2012. Nämä tiedot yhdistettiin sairaala- ja kuolinsyyrekistereihin. Pisimmillään seuranta-aika oli 18 vuotta.

Kommentoi »