Hikoiletko lakanasi öisin märäksi? Häiritsevien vaihdevuosioireiden hoitoon on yksi varma keino, mutta muutakin voi yrittää – 5 vinkkiä
Menopaussi
Hikoiletko lakanasi öisin märäksi? Häiritsevien vaihdevuosioireiden hoitoon on yksi varma keino, mutta muutakin voi yrittää – 5 vinkkiä
Kuumat aallot ja öiset hikoilupuuskat liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen. Muita vaihdevuosioireita ovat muun muassa unihäiriöt, mielialan vaihtelut, aloitekyvyttömyys ja seksuaalinen haluttomuus. Näillä konsteilla voit lievittää vaivoja.
22.4.2023
 |
Apu

1. Harkitse hormonikorvaushoitoa

Ainut tehokas hoito vaihdevuosioireisiin on estrogeeni, toisin sanoen hormonikorvaushoito. Soijan ja kasviestrogeenien sekä muiden hormonittomien valmisteiden tehosta ei ole tieteellistä näyttöä.

Hormonikorvaushoitoa kannattaa harkita, jos oireet häiritsevät arkea ja vaikuttavat toimintakykyyn. Mikäli kohtu on tallella, estrogeenin lisäksi tarvitaan keltarauhashormonia. Se estää kohdun limakalvon liikakasvun, joka altistaa kohdunrungonsyövälle. Jos kohtu on poistettu, pelkkä estrogeeni riittää.

Hoito voidaan toteuttaa useilla erilaisilla valmisteilla. Tarjolla on tabletteja, laastareita, iholle siveltäviä geelejä ja suihkautettavaa sprayta. Sprayta ja geeliä ei pidä laittaa jatkuvasti samaan kohtaan iholla. Paikkaa pitää välillä vaihtaa, tai muutoin ihon välitysmekanismi väsähtää eikä valmiste vaikuta toivotulla tavalla.

Oli valmiste mikä hyvänsä, tavoitteena on pärjätä mahdollisimman pienellä annoksella, jolla oireet pysyvät poissa. Näin myös hormonikorvaushoitoon liittyvä rintasyöpäriski pysyy pienenä. Tosin se on alun perinkin vähäinen ja liittyy lähinnä pitkäaikaiseen hormonikorvaushoitoon.

Keskimäärin suomalaisnaiset käyttävät hormonikorvaushoitoa viisi vuotta. Sen jälkeen oireet yleensä rauhoittuvat, mutta noin 20 prosentilla on elämää haittaavia oireita vielä 70-vuotiaana. Yläikärajaa hormonihoidolle ei ole, jos nainen voi hyvin ja lääkäri seuraa vointia säännöllisesti. Tärkeimmät esteet sille ovat sairastettu rintasyöpä, syvä laskimotukos ja keuhkoveritulppa.

2. Käytä ainakin paikallisestrogeenia

Estrogeenin puute johtaa myös emättimen limakalvon ohenemiseen, mikä ilmenee kuivuutena, kutinana ja kirvelynä. Kuivat limakalvot eivät pysty kostumaan samalla tavalla kuin ennen, joten seksi alkaa sattua. Onneksi ongelma on helppo hoitaa paikallisestrogeenilla. Sitä saa apteekista ilman reseptiä useilla kauppanimillä. Paikallisesti käytettynä estrogeeni ei imeydy verenkiertoon, joten se on turvallista myös rintasyövän sairastaneille. Vain aromataasin estäjälääkitystä käyttäville rintasyöpäpotilaille sitä ei suositella.

Ensimmäisen kahden viikon ajan valmistetta laitetaan emättimeen joka yöksi. Hoidon ansiosta limakalvo rakentuu samanlaiseksi kuin naisella, jolla on kuukautiset. Tämän jälkeen hoito jatkuu ylläpitohoitona kahdesti viikossa. Jos lopetat sen, limakalvo alkaa kuivua uudestaan ja palataan lähtöpisteeseen. Toki hoidon voi aina aloittaa alusta.

Paikallishoito on tärkeää myös sen takia, että kuivat limakalvot altistavat virtsatietulehduksille. Jos tulehdukset toistuvat, vaarana on munuaistulehdus, joka on vakava sairaus.

Mikäli käytät hormonikorvaushoitoa, paikallisestrogeeniä ei välttämättä tarvita. Jos limakalvot kuitenkin tuntuvat kuivilta, se voidaan ottaa rinnalle tukihoidoksi.

3. Pidä kilot kurissa

Ylipainoisilla on enemmän vaihdevuosihikoilua kuin normaalipainoisilla. Ylipaino on myös rintasyövän riskitekijä, sillä oma rasvakudos tuottaa huomattavan määrän estrogeeniä.

Avainsana painonhallinnassa on kevyt kasvisvoittoinen ruokavalio. Painonhallintaa edistää myös runsas kuidun saanti, joten lautasella tulisi olla riittävästi täysjyväviljaa. Ateriarytmiin kannattaa kiinnittää huomiota. Paino voidaan saada laskuun järkeistämällä ruokarytmiä eli syömällä pieniä annoksia säännöllisesti. Runsasta kahvinjuontia ja voimakkaasti maustettua ruokaa kannattaa välttää, koska ne voivat pahentaa vaihdevuosioireita.

4. Lähde hikilenkille

Suomalaisen tutkimuksen mukaan liikunnalla voidaan hiukan vähentää vaihdevuosioireita. Etenkin reipas hien pintaan nostattava liikunta näyttäisi vähentävän ja lievittävän kuumia aaltoja. Liikunnan tulee olla säännöllistä ja kestää noin tunti kerrallaan.

Jotkut myös kokevat, että olo helpottuu, kun lähtee kunnon hikilenkille hikoilupuuskan iskiessä. Tämä voi kuulostaa nurinkuriselta, mutta kannattaa kokeilla. Lisäksi säännöllinen liikkuminen edistää nukkumista sekä kohottaa mielialaa ja rauhoittaa.

5. Tumppaa tupakka

Tupakoivien naisten vaihdevuodet alkavat 2–3 vuotta aiemmin kuin tupakoimattomien. Tupakointi myös pahentaa kuumia aaltoja. Lisäksi se lisää estrogeenin vähenemisestä johtuvia sairausriskejä, kuten sydän- ja verisuonitauteja, osteoporoosia ja kaatumisesta johtuvia luunmurtumia.

Tupakointi on myös lähes kaikkien syöpätautien riskitekijä. Niin ikään alkoholi lisää monien syöpien, kuten rintasyövän, vaaraa. Lisäksi runsas alkoholinkäyttö lihottaa, mikä voi osaltaan lisätä vaihdevuosien hikoilupuuskia.

Asiantuntija: naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusila

Kommentoi »