Terveys ja hyvinvointi
Miksi terveen keski-ikäisen miehen pohkeet turpoavat? Onko yhteyttä aiempaan ihottumaan?
14.6.2023
 |
Apu

Kysymys:

Miesystävälläni on ollut tammikuusta asti kummallista lääkeaine­allergiaan viittaavaa ihottumaa vyötäröllä. Se hävisi kortisonilla, mutta nyt jalat ovat turvonneet pohkeista alaspäin. Hän on 55-vuotias ja perusterve. Mikä neuvoksi?

Vastaus:

Ohi menneen ihottuman ja jalkaturvotusten yhteyttä on vaikea arvailla, elleivät oireet sitten liittyisi johonkin yleissairauteen. Perusterveelle 55-vuotiaalle ilmaantunut molemminpuolinen jalkaturvotus edellyttää lääkärikäyntiä.

Jos veren valkuaispitoisuus eli albumiini alenee voimakkaasti, veren osmoottisen paineen väheneminen ajaa nestettä kudoksiin, jolloin maan vetovoima vetää sitä jalkoihin. Munuaissairaudet voivat johtaa siihen, että ne päästävät albumiinia virtsaan liikaa (nefroottinen oire­yhtymä). Muistan, kun kerran päivystykseeni tuli juuri tällainen potilas.

Maksa puolestaan valmistaa albumiinia, joten sen synteesi sakkaa ankarissa maksasairauksissa, kuten maksakirroosissa. Myös veren natriumpitoisuuden pieneneminen alentaa veren osmoottista painetta. Yleinen syy jalkaturvotuksiin on kalsiumkanavansalpaajiin kuuluva verenpainelääke, erityisesti amlodipiini. Sydämen vajaatoiminnan täytyy olla jo pitkällä ja aiheuttaa muitakin oireita, ennen kuin jalat turpoavat.

Yleinen laskimoiden vajaatoiminta syntyy, kun veren paluu alaraajoista laskimoita pitkin hidastuu. Tavallisesti laskimot ovat laajentuneet ja läppämekanismit rappeutuneet. Liikapaino lisää turvotusalttiutta. Turvotus vähenee pitkällään yön aikana. Pitempään kestäneissä tapauksissa alasäären iho tummuu. ­Joskus törmää potilaisiin, joilla imu­suonet ovat vaurioituneet.

Tilapäisesti jalkaturvotusta esiintyy tuntikausien pystyasennon aikana tai istuessa pitkään polvet koukistuneina. Tämä on tyypillistä pitkillä matkoilla, joiden aikana myös nesteiden ja suolan käyttö saattaa olla tavanomaista reippaampaa. Joka tapauksessa: jos mies­ystäväsi jalat ovat jatkuvasti turvoksissa, syy pitää selvittää.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.