Terveys ja hyvinvointi
Sopiiko banaani diabeetikon smoothieen? Minulla on tyypin 2 diabetes
30.5.2023
 |
Apu

Kysymys:

Onko suositeltavaa laittaa banaania smoothieen, jos sairastaa kakkostyypin diabetesta? Jos banaani ei sovi, millä se olisi hyvä korvata? Minkälainen olisi ihanteellinen smoothie diabeetikolle?

Vastaus:

Ihanteellinen smoothie tyypin 2 diabeetikolle olisi sellainen, jossa olisi vain kohtuullisesti hitaita hiilihydraatteja, paljon kuitua, jonkin verran proteiinia sekä runsaasti vitamiineja ja terveyttä edistäviä fytokemikaaleja. Banaani sinänsä sopii makeuttamaan smoothien, ja se tuo usein myös pehmeyttä. Banaanin ravintosisältö on melko lähellä keitettyä perunaa, joskin banaanin hiilihydraatit ovat sokereita ja perunan tärkkelystä.

Hedelmistä banaani, viinirypäle ja persimoni sisältävät varsin runsaasti hiilihydraatteja. Vähemmän niitä on esimerkiksi omenassa, kiivissä, päärynässä, sitrushedelmissä, ananaksessa, meloneissa, persikassa, nektariinissa, päärynässä ja marjoissa. Ne ovat teoriassa vähän parempia kuin banaani. Yksi vaihtoehto on käyttää banaania puolet vähemmän kuin on aikonut. Hedelmien hiilihydraatteja voi vertailla Fineli.fi-palvelussa.

Monet marjat ja osa hedelmistäkin hidastavat hiilihydraattien imeytymistä.

Monet marjat ja osa hedelmistäkin hidastaa hiilihydraattien imeytymistä. Parhaimmat tutkimukset on tehty mustaherukasta ja mansikasta, joiden vaikutus hiilihydraattien imeytymiseen on vahvistettu Itä-Suomen yliopistossa. On hieman epäselvää, johtuuko vaikutus vitamiineista, kuiduista vai marjojen polyfenoleista, mutta joka tapauksessa jotkin marjat näyttävät hidastavan hiilihydraattien imeytymistä, mikä on hyvä asia paitsi diabeetikoille myös kaikille muille. Banaanilla tällaista verensokerin nousua hidastavaa vaikutusta ei ole.

Smoothiessa olisi hyvä olla myös proteiinia. Proteiini paitsi rakentaa lihaksia ja parantaa kylläisyyttä myös lisää insuliini­eritystä. Tyypin 2 diabeetikoilla on useimmiten vielä omaa insuliinieritystä jäljellä, jolloin proteiini estää verensokerin nopeaa nousua insuliinin eritystä kiihottavan vaikutuksensa vuoksi. Smoothieen voisi lisätä proteiiniksi esimerkiksi luonnonjogurttia, rahkaa, soijarahkaa, proteiini­jauhetta tai munanvalkuaista.

Kuidun lisääminen smoothieen kannattaa.

Myös kuidun lisääminen olisi eduksi. Geeliytyvä kuitu hidastaa verensokerin nousua, vähentää tehokkaasti veren kolesterolia ja tuo kylläisyyttä. Siksi olisi eduksi lisätä smoothieen kaura­lesettä, kaurakuitua, psylliumia tai guarkumia. Myös pieni määrä pehmeää rasvaa hidastaa verensokerin nousua ja on hyväksi veren kolesteroliarvoille. Esimerkiksi muutama saksanpähkinä tai ruokalusikallinen pellavansiemeniä olisi hyvä lisä. Myös juoksevaa kasviöljyä voi käyttää pieniä määriä. Lisäksi kannattaa pohtia, saisiko smoothieen uppoamaan jotain folaattipitoista kasvista, kuten lehtikaalia, pinaattia tai parsakaalia. Näissä vihreissä kasveissa on runsaasti folaattia, kuitua ja karotenoideja, mutta niiden käyttö keskimäärin liian vähäistä.

Aina on hyvä miettiä myös määriä. Jos vaikkapa juo päivässä pienen lasillisen eli 1,5 desilitraa banaanipitoista smoothieta, siitä ei ole kyllä mitään haittaa. Jos sen sijaan nauttii päivittäin jopa 5 desilitraa smoothieta, olisi tärkeämpää muokata juoman koostumusta niin, että se nostaa verensokeria hitaammin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.