Näin käytät särkylääkkeitä oikein ja turvallisesti – Viisi vinkkiä
Lääketurvallisuus
Näin käytät särkylääkkeitä oikein ja turvallisesti – Viisi vinkkiä
Itsehoitokipulääkkeet on tarkoitettu vain tilapäiseen ja lyhytaikaiseen käyttöön. Jos kipua on jatkuvasti, se pahenee tai toistuu usein, on syytä mennä lääkäriin. Kun noudatat näitä neuvoja, itsehoito on turvallista.
15.4.2023
 |
Apu

1. Käytä kipulääkkeitä vain tarpeeseen

Apteekin itsehoitokipulääkkeet on tarkoitettu lievittämään kipua. Muihin vaivoihin ne eivät auta, vaikka jotkut pitävät niitä eräänlaisina yleislääkkeinä. Niitä ei myöskään kannata ottaa varmuuden vuoksi. Vain migreenissä ennakoivasta käytöstä voi olla hyötyä. Kun otat lääkkeen heti, kun migreenikohtaus ilmoittaa tulostaan, saat parhaan avun.

Muissa tilanteissa kipulääke otetaan, kun kipu ”on päällä” ja haittaa arkea. Jos et hoida kipua, se voi pitkittyä. Muista ottaa lääkettä riittävän suuri, suosituksen mukainen annos, sillä liian pieni annos ei lievitä kipua riittävästi. Älä kuitenkaan ylitä pakkausohjeen suositusta.

Toki joihinkin kiputiloihin löytyy myös lääkkeettömiä hoitokeinoja. Niitä voi käyttää yksin tai lääkkeen rinnalla. Esimerkiksi niska-hartiakipuun auttavat jumppa, venyttely ja hyvä työergonomia. Liike hoitaa myös selkäkipua, sillä se pitää selän verenkierron vilkkaana ja auttaa lievittämään lihasjumeja.

2. Valitse ensisijaisesti parasetamoli

Ensisijainen kipulääke on parasetamoli. Sitä voi käyttää lähes kaikkien reseptilääkkeiden kanssa. Maksimiannos aikuiselle on 3 000 milligrammaa vuorokaudessa. On erittäin tärkeää, ettei sitä ylitetä. Pienikin ylitys saattaa altistaa maksavauriolle, etenkin jos on muita maksaa rasittavia riskitekijöitä. Esimerkiksi runsas alkoholinkäyttö ja korkea ikä lisäävät maksavaurion riskiä. Tällöin ei saisi käyttää edes maksimiannosta parasetamolia, vaan sopivasta annoksesta tulee keskustella lääkärin kanssa. Myös verenohennuslääke Marevania käyttävien enimmäisannos on tavallista pienempi, 2 000 milligrammaa vuorokaudessa.

Mikäli isokokoinen 1 000 milligramman tabletti parasetamolia tuntuu hankalalta niellä, voit puolittaa sen tai ottaa kaksi 500 milligramman vahvuista tablettia. Saatavilla on lisäksi poretabletteja. Ne liukenevat ja imeytyvät verenkiertoon nopeammin, jolloin myös vaikutus alkaa pikaisemmin.

Joissakin kiputiloissa, kuten alaselkäkivussa, tulehduskipulääke on tehokkaampi kuin parasetamoli. Annostusohjeiden noudattaminen on jälleen tärkeää, koska tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa isoina annoksina tai pitkään käytettyinä vatsanärsytystä. Tämä johtuu siitä, että ne ohentavat vatsan limakalvosuojaa. Joillakin vatsa reagoi jo pieneenkin annokseen.

Asetyylisalisyylihappoa eli aspiriinia ei suositella nykyään kivun hoidossa, koska se ärsyttää vatsaa vielä enemmän kuin muut tulehduskipulääkkeet. Sillä on myös verta ohentavaa vaikutusta. Siksi se saattaa herkemmin aiheuttaa ruoansulatuskanavan vuotoja.

3. Kokeile tarvittaessa yhdistelmää

Parasetamolia ja ibuprofeenia voi käyttää myös rinnakkain. Sen sijaan kahta tulehduskipulääkettä ei saa käyttää samanaikaisesti, koska se lisää niiden vatsahaittoja ja ruoansulatuskanavan verenvuotoriskiä. Huomioi, että kuumaan juomaan lisättävissä flunssalääkkeissäkin on usein mukana tulehduskipulääkettä.

Parasetamolin ja ibuprofeenin yhdistelmää kannattaa kokeilla, jos jompikumpi lääke ei anna riittävää tehoa tai lääkkeen vaikutus lakkaa liian aikaisin. Voit ottaa lääkkeet vuorotellen tai yhtäaikaisesti. Kombon parempi hyöty perustuu siihen, että parasetamoli ja ibuprofeeni vaikuttavat kipuun hieman eri tavalla.

Molempien lääkkeiden kanssa voi käyttää myös tulehduskipulääkevoiteita. Ne vaikuttavat paikallisesti kipukohtaan, esimerkiksi kipeään lihakseen, eivätkä juuri imeydy verenkiertoon. Siksi niistä ei ole suolistolle haittaa.

4. Huomioi iän vaikutus

Yli 65-vuotiaille itsehoitotulehduskipulääkkeitä ei suositella, koska elimistö ei poista lääkkeitä enää samalla tavalla kuin nuoremmilla. Tämä on seurausta siitä, että munuaisten toiminta heikentyy ikääntyessä. Myös ruoansulatuskanavan haittoja tulee herkemmin.

Tulehduskipulääkkeet eivät liioin sovi munuaisten tai maksan vajaatoimintaa, verenvuoto-, suolisto- tai sydän- ja verisuonitauteja sairastaville. Myöskään verenohennuslääkkeiden kanssa niitä ei saisi käyttää yhtäaikaisesti ilman lääkärin lupaa. Lisäksi ne voivat heikentää verenpainelääkkeiden tehoa.

5. Varo särkylääkepäänsärkyä

Itsehoitokipulääkkeitä saisi käyttää korkeintaan 3–5 päivän ajan. Liian tiheästä tai pitkäaikaisesta käytöstä voi seurata särkylääkepäänsärky, mikäli hoitaa lääkkeillä päänsärkyä. Se voi iskeä, vaikket käyttäisi lääkkeitä kuin neljä kertaa viikossa, jos käyttö jatkuu yhtäjaksoisena yli kolme kuukautta.

Särkylääkepäänsärky voi olla pahimmillaan päivittäistä. Se alkaa usein aamuyöllä, kun kipulääkkeen vaikutus loppuu. Siihen voi liittyä pahoinvointia, ärtymystä ja univaikeuksia.

Ainoa tapa katkaista särky on lopettaa lääkkeiden käyttö. Säryn loppumiseen voi mennä jopa kolme kuukautta. Vieroituksen jälkeen alkuperäinen päänsärky todennäköisesti palaa. Tällöin sen hoidosta tulisi neuvotella lääkärin kanssa.

Asiantuntija: apteekinhoitaja, lääkitysturvallisuuskoordinaattori, apteekkifarmasian erikoisproviisori Hanna Ylä-Rautio, Yliopiston apteekki

Kommentoi »