Markkinoilla on nyt erittäin tehokas laihdutuslääke, mutta lääkäri vetoaa: Älä aloita sen käyttöä
Laihtuminen
Markkinoilla on nyt erittäin tehokas laihdutuslääke, mutta lääkäri vetoaa: Älä aloita sen käyttöä
"Minua pelottaa, että ihmiset tekevät uudenvuodenlupauksia laihduttamisesta ja haluavat aloittaa lääkkeen", asiantuntijalääkäri Elina Pimiä sanoo.
16.1.2023
 |
Apu

Apu kertoi vuodenvaihteen alla tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytetyn semaglutidin tehosta painonhallinnassa.

Kun juttu jaettiin Avun Facebookissa, kommenttiosio räjähti. Moni diabetesta sairastava oli tyrmistynyt siitä, että he jäävät ilman lääkettä, kun sitä käytetään myös ylipainon hoitoon.

Suomessa semaglutidia saa pistettävänä kauppanimellä Ozempic ja tablettina nimellä Rybelsus. Näistä ennen kaikkea Ozempicin saatavuus on syksystä lähtien ollut heikkoa.

Kela-korvaus vain diabeetikoille

Sekä Ozempic että Rybelsus ovat Kela-korvattavia, jos kolme vaatimusta täyttyvät, Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä sanoo. Vaatimuksiin kuuluu, että henkilöllä on 2-tyypin diabetes, hän on käyttänyt vähintään yhtä diabeteslääkettä, jonka vaste on ollut riittämätön, ja hänen painoindeksinsä (BMI) on yli 30.

Ylipainon hoitoon on Suomessa lääkekorvattavuus eräille lääkkeille, mutta semaglutidi ei kuulu näihin millään kauppanimellä. Sitä voi kuitenkin käyttää laihduttamiseen omalla kustannuksellaan, sillä Suomessa on luvallista määrätä lääkettä myös muuhun kuin lääkkeen valmisteyhteenvedossa mainitun sairauden tai oireen hoitoon.

"Törkeetä ja väärin että lääke, jota diabeetikko tarvitsee, on jatkuvasti loppu tästä syystä että tämä toinenkin ryhmä saa sitä."
Facebook-kommentti

Semaglutidi lisää insuliinin eritystä haimasta ja sen myötä laskee kohonnutta verensokeria. On toisiakin suolistohormonilääkkeitä, mutta voi olla, että ne eivät ole yhtä tehokkaita tai eivät sovi kaikille.

Semaglutidin suosiota selittää sen tehon lisäksi moninaisuus. Se laskee verensokeria ja painoa, minkä lisäksi sen käyttö vähentää lisäsairauksien riskiä tyypin 2 diabeetikoilla, joilla on korkea riski saada sydän- tai verisuonitauti. Sillä voi parantaa diabetesta sairastavan ennustetta elämään ilman aivohalvausta tai sydänkohtausta.

– Ongelma on, että Ozempicin kysyntä on niin kovaa, että on henkilöitä, joilla on tyypin 2 diabetes ja jotka ovat saaneet hyvän avun tästä, mutta nyt he eivät saa lääkettä kovan kysynnän vuoksi ja saattavat joutua turvautumaan insuliinihoitoon, Pimiä sanoo.

Semaglutidi voi aiheuttaa sivuoireita

Lääkeryhmään liittyy annoksen vaiheinen nosto, jolloin lääkettä sietää paremmin. Jos sen käyttö on sahaavaa isolla annoksella, on todennäköistä, että se aiheuttaa sivuvaikutuksia.

Sivuoireisiin kuuluu GI- eli maha-suolikanavan oireita kuten pahoinvointia, oksentamista, ripulia, vatsanväänteitä. Jotta lääkettä sietää, tulee syödä tasaisella ateriarytmillä pieniä aterioita ja välttää rasvaisia ruokia. Sillä onkin suuri merkitys siihen, miksi lääkettä käyttävät henkilöt laihtuvat.

Semaglutidi vaikuttaa myös nälkä- ja kylläisyystunteisiin ja hidastaa mahalaukun tyhjentymistä, joten elimistö ehtii havahtua kylläisyyteen. Lisäksi se vaikuttaa insuliiniresistenssiin – sen avulla elimistö pystyy hyödyntämään paremmin omaa insuliinia.

Pimiä pohtii, että lääkkeen vaatima maltti voi olla koetuksella, jos on ensin maksanut lääkkeestä kalliin hinnan, sitten odottanut kolme kuukautta, että se nousee täydelle annokselle, ja sitten sitä ei saakaan kahteen kuukauteen. Hän pelkää, että kun lääkettä vihdoin saa, sitä ei malta uudestaan hitaasti säätää suuremmalle annokselle.

"Pitääkö lihavuutta sairastavan ja suolistohormonipuutoksesta kärsivän sairastua myös lisäksi diabetekseen, jotta on "hyväksyttyä" saada lääkkeellistä apua?"
Facebook-kommentti

Jos lääkettä olisi hyvin saatavilla, ei olisi mitään estettä antaa sitä kaikille, jotka haluavat ylipainoaan tiputtaa, Pimiä sanoo. Mutta.

– Tässä vaiheessa jokainen jolla aloitetaan lääke uutena, oli hän sitten tyypin 2 diabetesta sairastava tai haluaa pudottaa painoaan, lisää todennäköisyyttä, että lääkettä jo käyttävistä yhä suurempi osa tulee kärsimään saatavuuskatkoksista.

Pimiä pitää tässä tilanteessa erityisen tärkeänä, että lääkettä saataisiin heille, joilla on tyypin 2 diabetes ja jotka käyttävät sitä alentamaan verensokeria. Painonhallintaan on muitakin lääkkeitä, kuten Saxenda (vaikuttava aine liraglutidi) ja Mysimba (vaikuttavat aineet naltreksonihydrokloridi ja bupropionihydrokloridi).

Paino saattaa alkaa nousta, kun lääkkeen käytön lopettaa

Verkossa leviää tarinoita lääkkeenostoreissuista Viroon. Pimiä ei kannata niitä.

– Maailmanlaajuisesti me kaikki olemme samassa tilanteessa. Joku saattaa ajatella, että jos minä nyt aloitan lääkkeen, sillä on vähäinen merkitys, mutta sillä on merkitystä kaikille, jotka sitä käyttävät.

Pimiä saa jatkuvasti soittoja ihmisiltä, jotka ovat pulassa lääkkeen saatavuusongelmien vuoksi.

– Minua pelottaa, että ihmiset tekevät uudenvuodenlupauksia laihduttamisesta ja haluavat aloittaa lääkkeen. Se kuulostaa muuten tosi hyvältä, paitsi se, että aloitetaan nyt.

"Pitäisi olla tärkeysjärjestyksessä ensin meille diabeetikoille ja sitten muille! Minäkin jouduin hakemaan toiselta paikkakunnalta lääkkeen eli tuli ylimääräistä ajoa noin 70 kilometriä kun en saanut lähiapteekeista!"
Facebook-kommentti

Yleensä laihduttamisessa painon tasainen hyvä lasku on parempi kuin tiukka dieetti. Myös suolistohormonilääkkeisiin liittyy uhka, että kun lääke lopetetaan, paino nousee. Moni Ozempicilla onnistunut diabeetikko, jonka paino on laskenut merkittävästi ja verensokeriarvot ovat normalisoituneet, on saattanut voida luopua lääkkeestä. Sitten paino on lähtenyt nousuun ja on jouduttu palaamaan lääkkeen käyttöön.

Pimiän mukaan saattaa olla, että semaglutidiin turvautuneen pitää käyttää sitä jaksoittain jopa loppuikänsä.

Pelkona muotilääkkeen maine ja yllättävät seuraukset

Ulkomailta on kantautunut väitteitä semaglutidin, esimerkiksi kauppanimellä Wegovy, käytöstä parin kilon tiristämiseen normaalipainoisilta. Pimiä kuitenkin uskoo, että suurin kysynnän syy on aidosti ylipainoisten halu pudottaa painoaan.

– Kysynnälle on positiivinen syy: lääke on hyvä ja tehokas.

Entä kun saatavuusongelmista päästään, voiko kuka tahansa käyttää semaglutidia laihduttamiseen? Pimiä ei suosittele sitä. Lääkettä on tutkittu vain tyypin 2 diabetesta sairastavilla ja lihavilla. On tiedossa, että heillä suolistohormonien erittyminen ruokailun seurauksena on poikkeavaa.

– Kun GLP-1-hormonien erittyminen on vähäistä, tämä on tietyllä tavalla korvaushoitoa. Jos tätä annetaan ihmiselle, jolla hormonista ei ole pulaa, ajattelen että sivuvaikutuksia voi olla enemmän. Tämä viittaa vain ei-ylipainoisiin, ylipainoisilla tämä on erittäin tutkittu lääke.

Jos hormonien erittymisessä ei ole ongelmaa, elimistön reaktioketjussa voi korvaushoidon seurauksena tapahtua jotain yllättävää. Pimiä pelkää myös muotilääkkeen mainetta.

– Kun käyttäjämäärä kasvaa ja otetaan pikapuheluita lääkäreille, jää pysähtymättä sen miettimiseen, että käytäisiin läpi perusasiat, kuten ateriarytmi.

"Lääkkeitä määrätään niitä tarvitseville, oli sairaus mikä tahansa. Lihavuus on lääketieteellinen sairausdiagnoosi ja jotta siihen saisi lääkkeen, tilanteen täytyy olla vakava. Että ei näitä turhan takia kenellekään määrätä."
Facebook-kommentti

Pimiä pitää noin muuten lääkkeitä tai lihavuusleikkausta hyvänä vaihtoehtona, jos muista laihdutuskeinoista ei ole ollut apua. Häntä harmittaa, että lääkepula on kärjistänyt painonpudottajien ja diabetesta sairastavien välejä.

– Tämä lääke ei ole paha asia, se on oikein hyvä vaihtoehto. Polarisoituminen me vastaan ne on surullista. Tosi suuri osa "niistä" on kohta "meitä", sillä monella ylipainoisella on tyypin 2 diabeteksen esiaste. Jos he vain malttaisivat aloittaa vasta puolen vuoden päästä. Ymmärrän, että odottaminen on hirveän vaikea asia ihmiselle, joka haluaa aloittaa painonpudotuksen.

Pimiä tarkentaa, että hänellä ei ole tietoa siitä, että lääkkeen saatavuus korjautuu puolessa vuodessa, mutta hän pitää sitä todennäköisenä. Lääkeyrityksellä on kaikki intressit pyrkiä tekemään tuotetta sen verran kuin tarvetta on.

Kaikista kehuista ja suosiosta huolimatta semaglutidikaan ei kaikille sovi.

– Viesti on kaksijakoinen. Jos jokin lääke toimii hyvin, on sääli jos sitä ei saa, mutta jos lääkkeestä tulee sivuvaikutuksia, se ei ole maailmanloppu. Toisia vaihtoehtoja on.

Ozempicin vaikuttava aine on semaglutidi

Ozempic on semaglutidia sisältävä suolistohormonilääke. Semaglutidi lisää insuliinin eritystä haimasta, mikä laskee kohonnutta verensokeria. Ozempicin etuja on vaikutus nälkä- ja kylläisyystunteisiin ja mahalaukun tyhjentymisen hidastaminen, mikä antaa elimistö aikaa havahtua kylläisyyteen. Ozempicin (semaglutidin) käyttö myös vähentää lisäsairauksien riskiä tyypin 2 diabeetikoilla, joilla on korkea riski saada sydän- tai verisuonitauti, esimerkiksi aivohalvaus tai sydänkohtaus.

Lukijoiden Facebook-kommentit Avun Facebookista. Niitä on stilisoitu.

Juttua on muokattu 24.4.2023 kello 12:20: Lisätty infoboksi Ozempicista.

10 kommenttia