Onko katupöly vaarallista elimistölle?
Terveys ja hyvinvointi
Onko katupöly vaarallista elimistölle?
Asiantuntija kertoo, minkä vuoksi muidenkin kuin astmaatikkojen kannattaisi suojautua katupölyltä.
12.4.2018

1. Mistä johtuu, että katupölyn määrä tuntuu lisääntyvän vuosi vuodelta?

Kun suojasäät ja pakkaset ovat vuorotelleet, on teitä pitänyt viime talvina hiekoittaa tavallistakin enemmän. Kevään tullen autojen nastarenkaat jauhavat hiekoitushiekasta, noesta, renkaista irtoavista hiukkasista ja asfalttipinnoitteesta cocktailin, joka tuntuu silmissä, suussa, nenässä ja keuhkoissa.

2. Onko katupölystä haittaa terveydelle?

Vaarallisinta katupöly on sydän- ja hengityssairaille sekä pienille lapsille, mutta kevään ongelma-aikaan jokaisen ulkonaliikkujan kannattaa kiinnittää huomiota katupölyltä suojautumiseen. Katupöly ärsyttää nenää ja silmiä. Se voi myös lisätä kroonisesti sairaiden oireita ja heikentää keuhkojen toimintaa. Pahinta katupölyssä ovat näkymättömät pienhiukkaset, jotka pääsevät keuhkorakkuloihin saakka. Ne voivat säilyä elimistössä kuukausia ja kulkeutua verenkierron mukana kaikkialle elimistöön.

3. Miten katupöly lähtee elimistöstä?

Hampaissa narskuva, karkea katupöly on epämiellyttävää, mutta se lähtee yleensä huuhtomalla tai yskimällä. Apteekissa on myynnissä erilaisia silmien ja nenän kostutustuotteita. Ne ovat käteviä matkoilla tai mökkioloissa, mutta yleensä hanavesi riittää huuhteluun. Joogaharrastajien tuntema nenähuuhtelukannu on myös hyvä apu. Huuhtelu lämpimällä vedellä ja merisuolalla lievittää nenän ärtyneitä ja kuivia limakalvoja sekä poistaa karstaa ja pölyä.

4. Voiko katupölyä torjua ennalta?

Pienhiukkasilta voi suojautua vain P2-luokan suodattimilla varustetuilla hengityssuojaimilla. Pelkät kangassuojaimet eivät haitallisinta hiukkaspölyä estä.

5. Mitä asioita hengityssuojaimen valinnassa pitäisi ottaa huomioon?

Hyvä hengityssuojain suodattaa siitepölyn ja ilmansaasteet. Parhaissa suojaimissa on uloshengitysventtiili, sen avulla hengitys kulkee eikä kosteus tiivisty silmälaseihin. Hengityssuojaimia ei kuitenkaan suositella vaikeaa astmaa sairastaville eikä sydänsairaille.

Asiantuntijana allergianeuvoja Tiina Tarvainen Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Kuvan hengityssuojain: Vogmask, Ilmanhaltija.fi

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 4/2018.

Kommentoi »