Miten pääsee eroon vyötärörasvasta? – Erikoislääkäri Pippa Laukka vastaa
Terveys ja hyvinvointi
Miten pääsee eroon vyötärörasvasta? – Erikoislääkäri Pippa Laukka vastaa
Bloggaaja-juontaja Hanna Sumarilla oli viisi tärkeää kysymystä lääkärille – hyvin tuttuja ongelmia meille muillekin. Sumarin kysymyksiin vastaa tv:stä tuttu liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka.

1. Jos verenpaine on tasoa 85/140, onko syytä aloittaa verenpainelääkitys?

Mikäli verenpainelukemat ovat vain lievästi koholla ja merkittäviä liitännäissairauksia ei ole todettu, verenpainetta hoidetaan ensisijaisesti elintavoilla. Niitä ovat terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja painonhallinta.

2. Mikä on paras tapa vähentää keskivartaloon kertyvää rasvaa, kun ruokavalio on kunnossa eikä ylipainoa ole? Polvivamman takia ei voi esimerkiksi juosta, mutta tavoitteena on litteä vatsa.

Vatsaonteloon voi kertyä liikaa rasvaa, vaikka painoindeksin perusteella paino on vielä normaali. Tällöinkin liikarasva vyötäröllä voi aiheuttaa sairauksia. Jos huomaa vyötärönsä kasvaneen, kannattaa mitata vyötärönympärys, vaikka vaa’an mukaan ei vielä olisikaan ylipainoinen. Jos vyötärönympärys osoittautuu liian suureksi, sen pienentäminen muutaman kilon laihduttamisella on terveyden kannalta hyödyllistä.

Laihduttaminen aerobispainotteisella liikunnalla on vyötärölihavuuden täsmähoitoa. On todettu, että liikunta vähentää epäterveellistä vatsaontelon rasvaa, vaikka paino ei laskisikaan. Vatsalihasten treenaaminen ei erityisemmin vaikuta vatsaontelon rasvaan, mutta vyötärölihavuuden välttämiseksi ja keskivartalon vahvistamiseksi suosittelen aerobisen liikunnan ohella crossfitia, pilatesta ja core trainingia.

3. Kuinka paljon ja minkälaista liikuntaa 56-vuotiaan naisen tulisi harrastaa viikossa, että voi ylläpitää tai kasvattaa lihasmassaa, vaikka ikää tulee ja aineenvaihdunta hidastuu?

Tärkeintä liikunnan harrastamisessa on säännöllisyys ja monipuolisuus. Harrasta aerobista peruskestävyyttä kehittävää liikuntaa vähintään tunti kerrallaan kolme kertaa viikossa. Liikunta voi olla pitkiä kävelylenkkejä tai hölkkää, jumppaa tai uintia. Vaihtele harjoitusten sisältöä, niin et pääse kyllästymään samaan treenikaavaan.

Aerobisen treenin ohessa suosittelen lihaskuntopainotteista harjoittelua (esimerkiksi kuntosali, core, pilates, jooga) kahdesti viikossa. Tähän kun lisätään terveellinen ruokavalio, riittävä uni ja palautuminen, terveellisen elämän avaimet ovat hallussa.

4. Mikä on ideaali lihasmassan ja rasvan suhde 56-vuotiaalla naisella?

Mitään yksittäistä vastausta tähän ei voi antaa, sillä kehonkoostumus on yksilöllinen ja siihen vaikuttavat monet seikat, kuten perintötekijät, hormonitoiminta ja elämäntavat. Jokaisella ihmisellä on kuitenkin määrätty biologinen homeostaasi eli tasapainotila, jossa keho toimii ja on parhaimmillaan. Joillekin ihmisille se voi olla lievä ylipaino tai alipaino, suurelle osalle kuitenkin normaalipainoksi tulkittava painolukema.

Pelkkä paino ei luonnollisesti kerro kehon koostumuksesta paljonkaan, vaan sen selvittämiseksi on käytössä tarkempia mittaustapoja, kuten InBody-mittausta, joka kertoo kehon lihas- ja rasvamassan sekä nesteen määrän. Innokkaalle, aktiiviselle liikkujalle suosittelen tätä tutkimusta, jotta kehon koostumuksen perusteella voidaan antaa tarkempia suosituksia ja treeniohjeita. Tsemppiä harjoitteluun!

5. Voiko jalan poikittaiskaaren laskeuman, johon liittyy myös alkava vaivaisenluu, korjata jumppaamalla?

Lieväasteista tai alkavaa jalkaterän kuormitusvirhettä voi hoitaa vahvistamalla nilkkaa ja jalkaterää. Vahvistavan jumpan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kenkävalintaan ja pyrkiä suosimaan matalia korkoja ja riittävän leveälestisiä kenkämalleja.

Päivitetty 5.3.2021 – Ilmestynyt 6.3.2016

5 kommenttia