Laatua elämään 3/4: Onnellinen arki
Terveys ja hyvinvointi
Laatua elämään 3/4: Onnellinen arki
Moni haaveilee iloisesta, hyvää oloa tuovasta elämästä. Lähde liikkeelle hyveistä ja aisteista, pienikin hienosäätö voi tehdä ihmeitä.

Hyvän ja yksinkertaisen elämän alkuun voi onneksi päästä monella eri tavalla.

Psykologian emeritusprofessoria Markku Ojasta on kutsuttu onnellisuusprofessoriksi. Hänen mielestään elämän hyvä perusta on hyveiden noudattaminen. Sellaisia ovat esimerkiksi kiitollisuus, ystävällisyys, lempeys ja kohteliaisuus.

”Uskon, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Kun suhtautuu toisiin myönteisesti, myös omasta elämästä tulee aikaisempaa helpompaa ja onnellisempaa.”

Hyveiden kuningatarta, kiitollisuutta, kannattaa Ojasen mukaan harjoittaa päivittäin. Siinä auttaa esimerkiksi kiitollisuutta herättävien asioiden listaaminen iltaisin. Yhtä tärkeää on kiittää läheisiä ja vieraita ihmisiä, kun siihen on vähänkin aihetta.

”On vaarallista pitää asioita itsestäänselvinä. Kun tiedostaa, mitä kaikkea hyvää elämässä on, elämänlaatu parantuu.”

LCF life coach Anne Karilahden mielestä hyvä elämä alkaa pysähtymisestä ja aistien kautta välittyvästä tiedosta. Kun pysähtyy päivittäin hetkeksi miettimään, mikä elämässä on merkityksellistä, vastaukset alkavat kummuta omasta sisimmästä.

”Usein etsimme vastauksia itsemme ulkopuolelta. Hiljentymällä voimme huomata, että parhaat neuvot tulevat sisältämme. Aistimme kertovat, mikä meille on hyväksi.”

Keskity johonkin mieluisaan

Kun ihminen keskittyy itselleen mieluisaan asiaan, hän on usein tiedostamattaan onnellinen. Vastaavasti jatkuvat keskeytykset stressaavat ja syövät onnellisuuden tunnetta.

Markku Ojanen suosittelee pitämään tietoisesti taukoja kännykän ja internetin käytössä ja keskittymään lukemaan, kirjoittamaan tai tekemään käsillä jotakin.

”Kirjan äärellä, kirjoittaessa, käsitöitä tehdessä tai piirtäessä voi päästä flow-tilaan, jolloin aika lentää kuin siivillä. Yhteen asiaan keskittyessä mieli lepää, ja elämä tuntuu yksinkertaiselta.”

Luo ympärillesi kauneutta

Anne Karilahden mielestä on tärkeää luoda ympärilleen paljon kauneutta, sillä näköaistin kautta tulevat viestit vaikuttavat voimakkaasti tunteisiin. Kun ympärillä on kaunista, olo tuntuu automaattisesti hyvältä.

”On vaikea olla hyvällä mielellä, jos ympärillä on sekamelska. Siksi ympäristö kannattaa luoda sellaiseksi, jossa mieli lepää.”

Kauneutta voi lähteä luomaan esimerkiksi selaamalla lehtiä. Kuvia katsoessa voi miettiä, millaisen tunnetilan ne herättävät. Jos tunnetila on myönteinen, kuvista voi ottaa vinkkejä oman elämän luomiseen.

Kuvien kautta saadun tiedon avulla voi lähteä uusimaan vaikka sisustusta tai vaatekaappia. Lisäksi ne voivat kertoa syvemmistä toiveista, joita kannattaa kuunnella tarkasti.

”Itse tunsin viime talvena paljon vetoa luontokuviin, joissa ei ollut ihmisiä. Niiden kautta oivalsin, että kaipasin elämääni enemmän rauhaa”, Karilahti kertoo.

Rauhoita äänimaailma

Aistimme maailmaa ympärillä olevien äänten kautta. Karilahden mielestä niistä on tärkeää olla tietoinen.

”Ihmisillä on usein tapana kuunnella uutisia jatkuvasti. On hyvä miettiä, paljonko niitä täytyy seurata. Voisiko esimerkiksi aamun uutiset jättää kuuntelematta ja antaa tilaa rauhallisemmille äänille?”

Myös työpaikan ääniin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos ne rasittavat jatkuvasti, on hyvä miettiä, auttaisiko esimerkiksi vastamelukuulokkeiden hankinta.

Lisäksi omista lempiäänistä on hyvä olla tietoinen. Millaisista äänistä tulee hyvä olo? Millainen musiikki kohottaa mielialaa?

Järjestä yhdessäolon hetkiä

Liiallinen vakavuus ja älyllisyys karkottavat iloa. Markku Ojanen suosittelee hassuttelemaan ja hulluttelemaan säännöllisesti.

”Lapset tuovat iloa elämään. Omien tai läheisten lapsien tai lapsenlapsien kanssa kannattaa keksiä yhteistä tekemistä. Esimerkiksi paperilennokkien taittelu tai piilosilla olo sopivat erinomaisesti myös aikuisille.”

Kaikenlainen yhdessä tekeminen luo onnellisuutta. Tutkitusti tiedetään, että tuhatkaan Facebook-kaveria ei korvaa yhtä todellista ystävää, jonka kanssa vietetään henkilökohtaisesti aikaa.

”Ihmiset tarvitsevat toisia ihmisiä. Nykyään monet aikuiset ilahtuvat, jos joku järjestää esimerkiksi tapaamisia, joissa pelataan vanhanajan pelejä, kuten lauta- tai korttipelejä tai mölkkyä.”

Nauti tuoksuista ja mauista

Usein hyvää elämää ajatellessa tuoksut ja maut eivät tule ensimmäisenä mieleen. Karilahden mielestä niillä voi kuitenkin tuoda arkeen paljon pieniä nautintoja.

”Tuoksut ja maut vaikuttavat suoraan tunteisiin. Tuoreen kahvin, vastapestyn pyykin, oman lapsen tai eteerisen öljyn tuoksu tuo usein syvän mielihyvän tunteen. Se voi myös tuoda mieleen muistoja.”

Maut vaikuttavat samalla tavalla. Tuore pulla voi olla arjen luksusta, joka pelastaa pahan päivän. Joskus se voi myös aktivoida onnellisen muiston lapsuudesta.

Karilahti suosittelee tietoisesti kuulostelemaan omia tuoksu- ja makumieltymyksiä. Niitä valitessa on tärkeää luottaa intuitioon. Jos jokin ei tunnu hyvältä, sitä ei kannata käyttää.

Viljele hempeää huumoria

Markku Ojasta hirvittää joka kerta, kun ihmisiä pilkataan huumorin varjolla. Hänestä huumori on usein liian kovaa, jolloin sen kohteeksi joutunut kokee tulevansa nolatuksi.

”Minusta lempeää huumoria viljelevät ihmiset ovat kullanarvoisia. Suomessa ystävällisyyttä ja kiltteyttä joskus halveksitaan, mutta itse uskon, että ne luovat parempaa elämänlaatua.”

Ojanen myöntää, että aina hyveiden harjoittaminen ei tule suoraan takaisin. Lempeä voi saada töykeän vastaanoton, ja rehellisyyttä ei aina arvosteta.

”Toisten ihmisten kunnioittava kohtelu tulee itselle kuitenkin takaisin sisäisenä rauhana ja itsekunnioituksena. Se ei ole pikkujuttu.”

Kosketa itseäsi ja muita

Kosketuksen ihmeitä tekevästä voimasta puhutaan paljon, mutta samaan aikaan moni kärsii kosketuksen puutteesta. Yksin eläväkin voi kuitenkin nauttia kosketuksesta.

”Kaikenlaista läheisyyttä on hyvä vaalia. Jos ei ole ketään, jonka kainaloon käpertyä, voi silittää lemmikkiä tai varata ajan hierojalle”, Karilahti sanoo.

On myös hyvä kuulostella erilaisten materiaalien ihotuntumaa. Esimerkiksi suloisen pehmeä yöpuku tai lakana voi tuoda kosketusaistin kautta paljon iloa.

”Omakin kosketus tuo paljon hyvää oloa.” ●

Pienet muutokset parantavat arkea.

Aamulla herättyäsi sulje vielä silmät ja hengitä muutama kerta rauhallisesti. Kuulostele, miltä kehossasi tuntuu.

Palauta mieleesi hetki, jolloin tunsit olosi erityisen onnelliseksi. Miksi olit onnellinen? Missä kohtaa kehoasi tunnet onnen?

Tuo huomiosi takaisin nykyhetkeen. Anna mieleesi nousta asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi juuri nyt. Kysy hiljaa mielessäsi, mikä olisi parasta, mitä sinulle voisi juuri tänään tapahtua.

Anna alitajunnan toteuttaa sinulle onnellista ja omien toiveiden mukaista päivää.

Toista harjoitusta säännöllisesti useita kertoja viikossa, kun sinulla on rauhallinen aamuhetki.

Harjoituksen suunnitteli LCF life coach ja Valmentamon toimitusjohtaja Anne Karilahti.

Juttu on julkaistu Eevassa 8/2019.

1 kommentti