Laatua elämään 2/4: Luovu miellyttämisestä
Terveys ja hyvinvointi
Laatua elämään 2/4: Luovu miellyttämisestä
Omien arvojen selkiinnyttäminen on tarpeen varsinkin, jos olo tuntuu jatkuvasti tyytymättömältä tai aika ei tunnu riittävän mihinkään.

Arjen pyörityksessä aika voi jatkuvasti tuntua loppuvan kesken. Jos olo sen lisäksi on nuutunut ja tyytymätön, on hyvä pysähtyä miettimään, mikä elämässä oikeasti on tärkeää.

Sosiaalipsykologi Leena Rasasen mukaan elämään haetaan uutta suuntaa yleensä risteyskohdissa, kuten ihmissuhdekriisin tai työpaikan menetyksen aikaan.

Jo pelkkä epämääräinen huono olo on kui­tenkin viesti, että jonkin elämässä pitäisi muuttua.

”Psykologiassa puhutaan onnellisuuden ohella paljon merkityksellisyydestä. Elämän täytyy tuntua merkitykselliseltä, jotta voi voida hyvin. Hyvä olo löytyy vain selkiinnyttämällä omat arvonsa.”

Merkityksellisyys jakaantuu kahteen kategoriaan: oman itsen arvostukseen ja kokemukseen siitä, että on jollakin tavalla hyödyksi muille. Hyödyksi oleminen voi olla hyvinkin pieni asia.

”Vanhuksia tutkittaessa huomattiin, että ne hoivakodissa asuvat, joilla oli vastuu huonekasvinsa kastelusta, kokivat enemmän merkityksellisyyttä kuin muut. Siksi on hyvä miettiä, mitä hyödyksi oleminen itselle tarkoittaa.”

Puhdista ajatusvirtaa

Kirjailija ja muutosvalmentaja Maaretta Tukiaisen mielestä mieli kaipaa säännöllistä puhdistusta myös jatkuvasta ajatusvirrasta, jossa olemme vaikka selaillessamme ruudulta päivän uutisotsikoita.

”Mielessä liikkuu päivittäin kymmeniätuhansia ajatuksia, joita ei ole järjestelty. Suurin osa niistä on tiedostamattomia. Joudumme jatkuvasti tekemään nopeita pää­töksiä, kuten klikkaammeko uutisotsikkoa vai emme.”

Työpäivän jälkeen valintatilanteet jatkuvat. Vaikka tehtävänä olisi vain hakea kaupasta kahvimaitoa, mieli joutuu tekemään valinnan kymmenistä eri mahdollisuuksista.

”Tutkitusti tiedetään, että kun valinnan mahdollisuuksia on yli kolme, valitseminen vaikeutuu ja ihminen voi ahdistua. Juuri sen takia mielen siivousta tarvitaan. On hyvä selkiyttää, mitä oikeasti tarvitsee.”

Ota aikaa ja tilaa

Mielen ja kehon viestejä voi kuulla vain pysähtymällä ja hiljentymällä. Sitä varten kalenteriin on hyvä varata luppoaikaa, jolloin on lupa vain olla. Maaretta Tukiainen kuitenkin muistuttaa, että yhtä ainoaa tapaa siivota mieltä ei ole. Jokaisen täytyy etsiä itselleen sopiva tapa pysähtyä.

”Olennaista on, että voi olla yksin omien ajatustensa ja tunteidensa kanssa ja antaa sisäisen kaaoksen tuulettua. Mutta jokainen voi tehdä prosessista oman näköisensä vaikka kuuntelemalla musiikkia, liikkumalla luonnossa tai vain olemalla.”

Leena Rasasen mielestä erityisesti ruuhkavuosina moni tinkii omasta hyvinvoinnistaan huolehtimisesta. Kun ajatukset keskittyvät sekä lapsista että vanhemmista huolehtimiseen, omaa hyvinvointiaan ei välttämättä ehdi pohtia.

”Jos tuntuu, että omaa aikaa on hyvin vähän, pieniäkin arjen hetkiä voi käyttää oman sisäisen maailmansa kuuntelemiseen. Esimerkiksi kahvia juodessa voi samalla kuulostella, mitä minulle kuuluu juuri nyt.”

Mieti, mikä on tärkeää

Pysähtyminen ja pelkkä oleminen herättävät usein automaattisesti kysymyksen, mikä elämässä on tärkeää. Tukiaisen mielestä se on mielen siivoajan tärkein kysymys.

”Mielen siivous on samanlaista kuin kodin siivous, jotain vähennetään tai poistetaan. On siis hyvä miettiä, mille haluaa raivata tilaa. Jotta jotakin uutta voi tulla tilalle, jostakin vanhasta täytyy luopua.”

Avuksi on hyvä tehdä erilaisia listoja: Mikä elämässä on tärkeää? Mihin aika käytännössä kuluu? Miksi niin tapahtuu? Mikä ei ole tärkeää? Mistä asioista on valmis luopumaan? Mitä haluaisi tilalle?

Rasanen muistuttaa rehellisyydestä. Omaa tärkeysjärjestystään miettiessä kannattaa olla täysin rehellinen ja myöntää itselle, mikä mättää ja kuormittaa.

”Muutos voi tapahtua vasta sitten, kun uskaltaa kohdata asiat sellaisina kuin ne ovat.”

Lisäksi kannattaa miettiä, miten voi parhaiten olla toisille hyödyksi niin, ettei samalla uuvuta itseään.

Aikamatkaile ja visualisoi

Mielen siivouksessa liiallisesta analysoinnista voi olla haittaa. Rasanen ehdottaa kokeilemaan aikamatkailua kuvittelun avulla. Siten voi konsultoida omaa sisäistä valmentajaansa.

”Suosittelen tekemään aikamatkan, jolla tapaa oman itsensä joskus tulevaisuudessa vanhana, viisaana ja tyytyväisenä. Vanhemmalta versiolta voi kysyä neuvoja hyvään elämään. Millaisia valintoja hän on tehnyt, jotta päätyi elämään tyytyväistä elämää?”

Toinen hyvä tapa työstää arvoja on askarrella kuvakollaasi itselle merkityksellisistä asioista ja unelmista, joita kohti haluaa kulkea. Sitä varten tarvitaan vain pino erilaisia lehtiä.

”Kuvat kannattaa valita spontaanisti. Voi esimerkiksi ajatella, että antaa itselle mieluisten kuvien vain tulla luo. Myöhemmin voi analysoida, mitä ne tarkoittavat.”

Erilaisissa ohjaustilanteissa Rasanen on huomannut, että luovuutta vapauttavat harjoitukset johdattavat usein sen äärelle, mikä elämässä on tärkeää.

”Yleensä ihmiset tietävät oikein hyvin, mikä heille on merkityksellistä. Tieto täytyy vain houkutella oikeanlaisilla harjoituksilla esiin.”

Luovu miellyttämisestä

Monen arvolistalla on toisten auttaminen ja huomioonottaminen. Maaretta Tukiainen muistuttaa, että se ei tarkoita samaa kuin muiden jatkuva miellyttäminen ja toisten puolesta uhreutuminen.

”Muiden miellyttäminen on keski-ikäisten naisten helmasynti. Meillä on valtava määrä uskomuksia siitä, mitä muut meiltä odottavat. Läheskään kaikki uskomukset eivät ole totta, vaan luomme ne itse.”

Omia uskomuksiaan miellyttämisestä voi perata vaikka kysymällä, tekeekö jonkin asian siksi, että itse todella haluaa sitä. Vai siksi, että kuvittelee muiden odottavan sitä?

”Omat rajansa täytyy tunnistaa, jotta voi lakata miellyttämästä. Kun alkaa ylivenyä toisten hyväksi, on hyvä pysähtyä ja miettiä, mitä itse tarvitsee voidakseen hyvin. Kun lakkaa miellyttämästä muita, mieleen tulee valtavasti lisää tilaa.”

Luo tavoitteet

Arvojen kirkastamisen jälkeen on aika päivittää elämän tavoitteet. Rasanen suosittelee muotoilemaan omat tavoitteensa myönteisesti ja selkeästi.

”Tavoite tarkoittaa, että arvo alkaa asua arjessa. Selkeä tavoite suuntaa huomion myönteiseen lopputulokseen sen sijaan, että voivottelisi asioita, jotka ovat huonosti.”

Tavoite on myös hyvä muotoilla niin, että siinä on myötätuntoa itseä kohtaan. Kovaa ja ankaraa sisäistä puhetta kannattaa välttää.

”On hyvä sallia itselleen inhimillisyyttä. Rakastava ja lempeä tapa suhtautua itseen luo myös motivaatiota onnistua.” ●

Pienet muutokset parantavat arkea.

  • Varaa tunti aikaa olla yksin rauhallisessa paikassa. Listaa kolme asiaa, jotka ovat sinulle tärkeitä elämässä. Sen jälkeen mieti kulunutta päivää. Pohdi, miten nämä kolme tärkeää asiaa ovat näkyneet päivässäsi.
  • Jos listaamasi arvot eivät näy päivässäsi, mieti, mikä niitä estää toteutumasta. Kirjaa ajatuksiasi ja tunteitasi paperille. Anna niiden virrata vapaasti. Hyväksy sekä myönteiset että kielteiset tunteet, sillä molemmat ovat arvokasta tietoa siitä, mitä sinulle kuuluu juuri sillä hetkellä.
  • Kysy itseltäsi, mitä haluat tehdä seuraavana päivänä toisin. Mitä jätät tekemättä? Mille varaat enemmän aikaa? Tutki myös omia uskomuksiasi. Onko sinulla uskomuksia, joista voit päästää irti?
  • Seuraavana iltana mieti, oletko päivän aikana ollut aiempaa onnellisempi. Minkälaisia pieniä muutoksia voit tehdä vielä lisää?
  • Jatka arvojen kirkastamista säännöllisesti. Rauhoita päivittäin pieni iltahetki, jolloin ehdit pohtia, toteutuvatko sinulle tärkeät asiat elämässäsi.

Harjoituksen suunnitteli muutosvalmentaja Maaretta Tukiainen.

Juttu julkaistu Eevassa 4/2019.

Kommentoi »