Kosketus näkyy aivoissa – Syleilevien pariskuntien magneettikuvaus yllätti suomalaiset tutkijat
Terveys ja hyvinvointi
Kosketus näkyy aivoissa – Syleilevien pariskuntien magneettikuvaus yllätti suomalaiset tutkijat
Aivojen samanaikainen kuvaus kertoo kosketuksen aivovasteista.

Aalto-yliopiston ja Turun valtakunnallisen PET-keskuksen tutkijat selvittivät, kuinka kosketus näkyy pariskuntien aivoissa. Kumppanukset olivat kasvot vastakkain magneettikuvauslaitteessa ja taputtelivat toistensa huulia.

Näin päästiin tutkimaan, kuinka sosiaalinen koskettaminen aktivoi aivoja.

Mukana oli kymmenen pariskuntaa, joista jokainen oli samassa magneettikuvauslaitteessa 45 minuutin ajan. Kasvojen kosketus näkyi aktivoitumisena aivojen liike- ja tuntoalueilla.

– Tämä on erinomainen alku luonnollisen vuorovaikutuksen tutkimiselle. Ihminen ei pelkästään reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin vaan mukauttaa toimintaansa hetki hetkeltä sen mukaan, mitä ennakoi tapahtuvan seuraavaksi, sanoo Aalto-yliopiston emeritaprofessori, akateemikko Riitta Hari.

Ihmisten aivotoiminnat kytkeytyvät toisiinsa

Tavanomaisessa magneettikuvauksessa voidaan tutkia vain yhden ihmisen aivoja kerrallaan.

Aalto-yliopiston tutkijoilla olikin iso työ laitteiston muokkaamisessa niin, että samanaikaisesti päästiin kuvaamaan kahden ihmisen aivoja.

– Ero on pääkeloissa, jotka ympäröivät magneettikuvauslaitteessa olevan henkilön päätä. Kun tavallisessa laitteessa on yksi kela, tarvitaan niitä tässä kaksi. Kaksoiskelan rakentamisessa ja toiminnassa oli paljon teknisiä haasteita. 

Kaksoiskela mahdollistaa kaksien aivojen samanaikaisen kuvauksen, kun henkilöt ovat laitteen sisällä riittävän lähellä toisiaan. Tutkimuksen aikana kuvauslaitteessa ollaan vastakkain ja lähes toisiaan halaten.

Riitta Hari pitää ”kahden henkilön neurotieteen” tutkimista äärimmäisen tärkeänä, kun halutaan selvittää reaaliaikaisen sosiaalisen kanssakäymisen aivoperustaa.

– Kahden ihmisen aivotoimintoja tulisi tutkia myös keskustelun tai ongelmanratkaisun aikana. Molemmissa ihmisten aivotoiminnat kytkeytyvät toisiinsa ja vuorovaikutuksen mahdollistavia aivotapahtumia voidaan ymmärtää vain kaksien aivojen samanaikaisella mittauksella, Hari kertoo.

Tutkimus on julkaistu Frontiers in Psychiatry -lehdessä.

Tutkimuksen aikana kuvauslaitteessa ollaan vastakkain ja lähes toisiaan halaten.
1 kommentti