Terveys ja hyvinvointi
Mikä avuksi niskakipuun? Magneettikuva paljasti kaularangan ahtauman – Onko muuta apua kuin kipulaastari? – Kiminkinen vastaa
27.2.2020
 |
Apu

Kysymys:

Olen 85-vuotias perusterve nainen. Vuosi sitten sain Xareltoa estämään tukoksia. Viime keväänä ja kesänä niskani tuli entistä kipeämmäksi. Magneettikuva paljasti kaularangan ahtauman, kipulaastari hiukan helpottaa. Kyse ei ole välilevyn pullistumasta, joka voitaisiin leikata. Onko muuta apua kipuun kuin kipulaastari?

Vastaus:

Kansakuntamme on viime vuosituhannella tottunut luottamaan painettuun sanaan. Se mikä seisoi aviisissa, oli myös totta. Kyllä ei pidä tämä enää paikkaansa kaikkien julkaisujen tapauksessa.

Sama ilmiö heijastui röntgenkuviin. Vielä sotien jälkeisenä aikakautenakin saatettiin keuhkokuvan varaisesti arvioida sydän pieneksi. Sen jälkeen potilas saattoi sairastaa loppuelämänsä pientä sydäntään. Lääkärin aiheuttamat ”taudit” eivät rajoittuneet tähän. Jotkut saattoivat aiheettomasti kantaa reikää sydämessä tai potea sydänhermovikaa.

Röntgenkuvien perusteella olen nähnyt maallikkojen viivoittimen kanssa vahvistavan potilaiden käsitystä paikoiltaan poissa olevista nikamista tai nivelistä. Röntgenkuvat otetaan rangasta kahdesta suunnasta, jolloin laakeat nikamien väliset rustottumat ja uudisluun muodostumat näyttävät piikeiltä.

Siteeraan tässä ties monennettako kertaa itseäni: erityisesti tukirangasta otetut röntgen- ja magneettikuvat korreloivat tavanomaisessa tapauksessa erittäin huonosti potilaan oireisiin. Sama koskee soveltuvin osin myös niveliä, eivätkä muistisairaillakaan pään magneettikuvalöydösten ja muistitestien välille voi laittaa automaattisesti yhtäläisyysmerkkejä. Kun nyt nuorehkoilla yhä enemmän tutkitaan selkää ja niveliä magneetilla, pelkään, että normaaleja ikääntymismuutoksia aletaan sairastaa. Saattaa käydä niin, että kuka magneettiin tarttuu, se myös magneettiin hukkuu. Tutkimuksiin määräämisessä ja tulosten tulkinnassa tulee olla järki oikeassa päässä.

Pitkä esipuhe on tarkoitettu kansalle, ei niinkään kysyjälle. Kiitettävässä 85 vuoden iässä kaularangasta otetuissa kuvissa näkyy normaalitapauksessa melkoisesti iän tuomia muutoksia. Jos ei näkyisi, se olisi poikkeavaa. Varmasti valtaosalla näkyy ahtaumia juuriaukoissa, joiden kautta hermot kulkevat käsiin. Muutokset saattavat ahtauttaa peräti selkäydintä.

Mikäli kulumamuutokset painavat merkittävästi hermorakenteita, siitä aiheutuu käsiin säteilevää kipua, kuten iskiaksessa jalkaan. Jos selkäydin ahtautuu pahoin, voi siitä seurata oireita jalkoihin saakka, mutta tämä on harvinaista normaalissa ikääntymisessä. Mikäli kipu niskassa on vain paikallista, tällaisesta ei ole kysymys.

Sinulla on kipeät niskat. Sen aiheuttaja saattaa olla magneetissa havaittu löydös, mutta suattaa olla olemattakin. Pääasia on kuitenkin se, ettei leikkausta tarvita. Ylipäänsä puukko on syytä pitää herkästi tupessa, ellei ikäisesi kaularangassa nyt ole täysin mahdoton tilanne, jonka leikkaushoidolla voitaisiin välttää vaikkapa halvaantuminen tai sitten poistaa muuten tielle tulematonta kipua.

Kivun hoito on ongelmallista ja vielä ongelmallisempaa se on senioreilla. Kun lukee suosituksia, niissä näytetään kiellettävän lähes kaikki kipulääkkeet. Tulee mieleen, että mahtavatko niiden laatijat hoitaa käytännössä potilaita ollenkaan.

Kyllä se kipulaastarikin sieltä kiellettyjen listalta löytyy – kärkipäästä. Tulehduskipulääkkeitä ei pitkäkestoisesti suosita, eikä Xarelton kanssa niitä voi käyttääkään. Parasetamolia (Panadol) voi, mutta sen teho on vaatimaton.

Suositan varovaista manuaalista hoitoa, kauluria, paikallisia kipuvoiteita, jo kroonistuneen kivun kokemiseen vaikuttavia valmisteita, jotka nekin ovat mustanpuhuvalla listalla. Opioideista tuo kerran viikossa vaihdettava laastari on vähiten haitallinen. Jos se auttaa ja Sinulle sopii, käytä sitä varoen sen aikaa, kun on välttämätöntä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.