Terveys ja hyvinvointi
Polttava kipu reisissä – Mikä avuksi? – Fysioterapia, tulehduskipulääkkeet tai venyttely eivät auta – Apu-klinikan arkisto

Kysymys:

Olen 44-vuotias toimistotyöntekijä. Istun päivittäin 9–10 tuntia. Painoa minulla on noin 67 kg ja pituutta 167 cm.

Noin kolmen vuoden ajan olen kärsinyt polttavasta kivusta reisien ulkosyrjillä. Tämä tulee nimenomaan istuessa. Kipu ulottuu polvitaipeesta aina pakaraan asti, ei kuitenkaan selän puolella.

Olo on tuskainen töissä, autossa, lentokoneessa tai missä tahansa istuessa. Kipu helpottaa ylös noustessa, mutta ei häviä mihinkään (esimerkiksi pidemmän loman aikana, jolloin ei ole istumista). Kipu ei estä liikkumista. Kipeät alueet reagoivat kylmään, eli pakkasella alueen tuntee kävellessäkin, ja joskus kipualue on nukkuessakin kylmä.

Vaatteet eivät saa kiristää yhtään. Joskus jopa lakana on tuntunut olevan liikaa. Painellessa jalat ovat erittäin kipuherkät.

Ongelmaa tutkittiin työterveyshuollossa. Ensimmäinen epäily oli hermopinne nivusissa (meralgia paraesthetica). Tehtiin ENMG, joka ei tukenut teoriaa. Kokeiltiin kortisonipiikkejä (fysiatri) nivusiin ja erilaisia venytyksiä. Ei auttanut. Kärsin vaivaani taas liki vuoden.

Sitten kävin konsultaatiossa toisella fysiatrilla. Hän epäili reiden pintatuntohermon ärsytystä, mutta syytä ei osattu sanoa. Puhuttiin ärhäkkäästä pakaralihasten kiinnityskohtien jänneärsytyksestä. Todettiin, että minulla on suhteellisen voimakas lannelordoosi.

On tehty pakara- alueen ultrat ja suljettu pois nivusten alueen imusolmukesuurentumat. Verikokeita on myös otettu. Fysioterapiaa ja erilaisia venytyksiä on kokeiltu. Tulehduskipulääkkeistä ei ole apua. Kerran kokeiltiin ”puudutuscocktailia” toiseen jalkaan, mistä sain hetkellisen, vähäisen helpotuksen. Vaiva haittaa jokapäiväistä elämää, työtä ja vapaa-aikaa. 

Vastaus:

No nyt panit Kiminkisen vaikeaan tilanteeseen, sillä vaivaasi on työterveyden lisäksi tutkinut jo kaksi spesialistia. Minäkin ajattelen aivan ensimmäiseksi Meralgia paraestheticaa - n.cutaneus femoris lateraliksen pinnettä nivusessa.

Siinä oireina ovat reiden etu- ja ulkosivulla tuntuva puutuminen, pistely ja polttava kipu. Tila on melko harvinainen ja liittyy lihavuuteen ja kiristäviin vaatteisiin. Olet normaalipainoinen (BMI 24) ja tuskin käytät kireitä nahkahousuja kaiken aikaa.

ENMG (niin sanottu sähköhermotutkimus) on tehty, joskin siinä voi joskus olla tulkintavaikeuksia. Ei siis ole ihan kirkossa kuulutettu, vaikka Meralgia sinulla olisikin, sillä oireesi sopii siihen parhaiten. Koska oire on esiintynyt jo kolmen vuoden aikana välillä helpottaen, mitään kovin vakavaa tautia ei voi olla.

Silmiin pistää valtava määrä päivittäistä istumista, mikä ei voi olla provosoimatta vaivoja ja olematta suoranainen vaara jo yleissairauksienkin kannalta. Itse ajoin viime vuonna keikoilla 100 000 kilometriä, ja aina välillä oli pakko nousta autosta tekemään selän ojennusharjoituksia. Kun istuu, nikamien välilevyjen hyytelömäinen ydin painuu vipuvoimien ohjaamana taakse ja saattaa alkaa painaa selkäytimen rakenteita.

ENMG sulkee pois kovin pahat hermopuristukset, niin selästä kuin pintahermoista aiheutuvat, mutta ei lieviä ja ajoittaisia. Alaselän magneettitutkimuksen voisi vielä katsoa, ellei sellaista ole tehty. Joskus voi tulla yllätyksiä.

Olen hoitanut paljon urheilijoita, etenkin juoksijoita, joilla pakaralihasten kiinnittymiskohdat voivat ärtyä. Se vaiva ei oikein selitä reiden ulkosyrjän oireita. Joka tapauksessa työergonomiaan on nyt kiinnitettävä huomiota. On olemassa loistavia työtuoleja, jotka aktivoivat selkää. Selän liikkuvuutta elvyttävää ja pikkulihaksia voimistavaa jumppaa suosittelen: esimerkiksi vatsatanssia tai harjoituksia kahvakuulan kanssa.

Ei ole ihan hullu ajatus poiketa vaikkapa Hannes Karppisen tyyppisellä kansanparantajalla. Hänen tapauksessaan ei ole kyse humpuukista, vaan hänellä on oikeasti silmää heijastekipujen dynaamisille aiheuttajille.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Päivitetty 13.4.2021 – Alkuperäinen julkaisu 14.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.