Terveys ja hyvinvointi
Krooninen kipusairaus CRPS – Miten tyroksiinilääkitys vaikuttaa? – Kiminkinen vastaa
28.2.2020
 |
Apu

Kysymys:

Sairastan kroonista kipusairautta nimeltä CRPS (jalassa) ja kilpirauhasen vajaatoimintaa. CRPS:n oireita ovat polttava hermosärky, tunto- ja kosketusherkkyys, lämpötila- ja värimuutokset. Tyroksiinia ei ole saatu kohdilleen. Kipu- ja tunto-oireeni ovat pahentuneet. Voiko tyroksiinilla olla yhteyksiä neuropaattisen kivun kanssa? Voiko tyroksiinin lasku pahentaa kipuoireita?

Vastaus:

CRPS on oireyhtymä, jossa vamman tai sairauden laukaisemana kehittyy kipu, tuntopoikkeavuuksia, autonomisen hermoston alueellinen toimintahäiriö ja motoriikan häiriö.

Hoito perustuu riittävän kivunlievityksen turvin suoritettavaan harjoitteluun ja edellyttää useimmiten moniammatillista osaamista. Taustalla voi olla muu muassa hankala rannemurtuma.

Vaikka aiheesta puhutaan, en ole urani aikana tavannut tyypillistä tapausta, joten kovin yleinen se ei ole. Ilmaantuvuuden on tutkittu olevan 20–30 tapausta sataatuhatta henkilövuotta kohti.

Voiko kilpirauhashormonin poikkeava pitoisuus vaikuttaa kipuoireisiin? Olisin todella hämmästynyt, jos tästä olisi tutkimusnäyttöä. Pidän lähtökohtana ja minimivaatimuksena sitä, että kilpirauhashormoni saatetaan sille kuuluvalle tasolle.

Ongelma piilee juuri tässä. Olen todennut, ettei asia ole aina lääkäreidenkään hallinnassa. Olen lopetellut liian usein väärin perustein aloitettuja kilpirauhashormoneja.

Senioreja koskeva merkittävä kannanotto saatiin Lääketieteellisessä Aikakauskirja Duodecimissa 23/2019 Anna Ojalan, Timo Strandbergin ja Camilla Schalin-Jäntin artikkelissa:

Subkliinisen hypotyreoosin eli suurentuneen TSH -arvon (kuitenkin alle 10 mU/l) ja viitealueelle asettuvan T4v-arvon hoidolle ei ole nykytiedon valossa perusteita. Suomeksi se tarkoittaa sitä, ettei iäkkäillä ole syytä kovin herkästi aloittaa kilpirauhashormonia, jos sen taso on viitealueella. Pitää ymmärtää, että raskausaikana tilanne on toinen – silloin suojellaan sikiötä.

Sinun tulee saattaa kilpirauhashormonitasosi oikeaksi asiaan valaistuneen lääkärin kanssa. Tällä tarkoitan oikeaa asiantuntijaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.