Tuliko astuttua korkin päälle kesälaitumilla? Jäikö huikkavaihde päälle, vaikka pitäisi palata takaisin arkeen? Viisi vinkkiä: Näin pääset eroon lomatissuttelusta
Terveys ja hyvinvointi
Tuliko astuttua korkin päälle kesälaitumilla? Jäikö huikkavaihde päälle, vaikka pitäisi palata takaisin arkeen? Viisi vinkkiä: Näin pääset eroon lomatissuttelusta
Lomalla moni tissuttelee päivittäin, ja tapa voi jäädä päälle arkeen palatessa. Juomisen vähentäminen ei ole välttämättä ihan helppoa, mutta konsteja on monia.

1. Havahdu nykytilanteeseen

Lomalla alkoholinkäyttö lisääntyy helpommin, ja joskus juominen jatkuu myös arjessa. Tähän saattaa vaikuttaa osittain se, että lomasta on vaikea luopua. Paluu sorvin ääreen tuntuu tylsältä, ja lasillinen pari tekee tylsyydestä siedettävämpää.

Lomalla on myös voinut tapahtua jotain ikävää, mikä saa tarttumaan pulloon hanakammin. Lisäksi alkoholilla helpotetaan työstressiä. Mikäli sähköposti pursuaa vastausta odottavia viestejä ja työpöytä pullistelee tekemättömistä töistä, stressipiikki voi iskeä heti ensimmäisenä loman jälkeisenä viikkona. Stressaantuneena juominen saattaa jatkua arjessa ilman, että siihen kiinnittää varsinaisesti huomiota.

Kohtuukäyttäjälle ei kehity riippuvuutta yhden loman aikana, mutta melko tavanomaisenakin pidetty juominen saattaa ylittää riskikäytön rajan. Siksi etenkin juomisen jatkuessa olisi hyvä havahtua siihen, missä mennään. Juomispäiväkirja auttaa tässä: kirjaa ylös kaikki juomasi alkoholiannokset esimerkiksi kahden viikon ajalta. Saat tolkkua siitä, miten paljon oikeasti juot. Voit myös arvioida alkoholin käyttöäsi ja siihen liittyviä riskejä helpolla nettitestillä.

Kun tiedät nykytilanteen, voit asettaa konkreettisen tavoitteen. Kostean loman jälkeen esimerkiksi tipaton kuukausi on hyvä vaihtoehto. Se antaa tilaisuuden tarkastella omaa juomista, juomiskäyttäytymistä ja juomisen motiiveja. Ajatusten selkeytyessä on helpompi omaksua uusia juomatapoja.

2. Tiedosta haitat

Lomalla juomista, runsastakin, pidetään usein harmittomana, koska sehän on vain väliaikaista. Lomajuominen kuitenkin heikentää palautumista, mikä on loman perimmäinen tarkoitus. Jos juo päivittäin kuukauden ajan, maksakin voi vähän rasvoittua ja paino nousta pari kiloa.

Mikäli juominen jatkuu arkena ja ylittää kohtuukäytön rajat, haittojen riski kasvaa. Alkoholi muun muassa kohottaa verenpainetta ja vaikuttaa haitallisesti diabeteksen hoitotasapainoon sekä mielialaan. Humalajuomiseen liittyy merkittävä sydäninfarktin, äkkikuoleman ja aivoverenkiertohäiriöiden riski.

Päivittäiseen juomiseen liittyy myös lisääntynyt riski sairastua moniin syöpiin, vaikka juominen olisi kohtuullista. Terveyden kannalta ei ole väliä, mitä alkoholia kurkkuunsa kaataa. Toki tiukasta viinasta saatu alkoholimäärä on isompi kuin samassa määrässä viiniä. Toisaalta jos juot yhden snapsin tai kaksi lasia viiniä, lopputulema on sama. Kokonaisalkoholimäärä ratkaisee, mitä haittaa juomisesta seuraa. Älä siis huijaa itseäsi ajattelemalla, että ”kevyen ja raikkaan” valkoviinin lipittäminen olisi haitatonta.

Ikä lisää alkoholin haittoja, koska muun muassa elimistön nestemäärä vähenee ja rasvapitoisuus lisääntyy. Haittojen ilmaantumiseen vaikuttavat myös perussairaudet ja käytössä olevat lääkkeet.

3. Palaa rutiineihin

Jos huomaat käyttäväsi alkoholia työpäivän jälkeen rentoutumiseen, mieti, mitä muita keinoja voisit kokeilla. Toimisiko ulkoileminen, hyvä kirja tai käynti elokuvissa? Tai mitä jos palaisit liikuntaharrastusten pariin, jos ne olivat osa arkeasi ennen lomaa?

Itse asiassa kaikki rutiinit auttavat irrottamaan ajatukset alkoholista. Mitä pikemmin saat niistä kiinni, sitä nopeammin alkoholi jää arjesta. Kun juominen vähentyy, olosi todennäköisesti paranee ja olet virkeämpi. Tämä motivoi pitämään rutiineista jatkossakin kiinni.

4. Vältä vaaranpaikkoja

Jos jääkaapissasi on aina tölkki tai kaksi kylmää olutta tai pullo viiniä, on luultavaa, että ne tulee juotua. Tilaisuus tekee varkaan tässäkin asiassa. Siksi kotiin ei kannata ostaa alkoholia ”varmuuden varalle”.

Voit myös halutessasi päättää, ettet osallistu vähään aikaan tilaisuuksiin, joissa on tarjolla alkoholia. Voi olla vaikea sanoa esimerkiksi synttärimaljoille kiitos ei, kun niitä kannetaan nenän eteen.

Jos et halua jättää alkoholia kokonaan, juo harkiten. Voit esimerkiksi vaihtaa miedompaan juomaan tai laimentaa drinkkiä kuplavedellä tai lisäämällä siihen jäitä. Kannattaa myös pitää mielessä selkeä yläraja. Usein on mahdollista etukäteen tunnistaa tilanteet, joissa tulee juotua tyypillisesti liikaa.

5. Älä jää yksin

Kerro läheisillesi, että olet havahtunut miettimään suhdettasi alkoholiin. Voit saada heiltä tukea juomisen vähentämiseen. Toisille kertominen tekee asiasta todellisemman myös sinulle.

Jos huomaat, ettei muutos onnistu omin voimin, hae apua työterveyshuollosta tai terveysasemalta. Älä turhaan häpeä ongelmaasi: alkoholin lisääntynyt käyttö näkyy terveydenhuollossa kesälomien jälkeen. Moni muukin on samalla asialla.

Apua juomisen vähentämiseen tarjoaa myös esimerkiksi Pohjoisklinikka, joka on yksityinen päihdehoitoklinikka ja osa A-klinikkaa. Sieltä saat ammattilaisen tukemaa verkkoterapiaa.

Asiantuntija: A-klinikan lääketieteellinen johtaja, työelämäprofessori Kaarlo Simojoki

Lähde: pohjoisklinikka.fi

Kommentoi »