Viisi vinkkiä: Kesä kutisee iholla – Näin vältät hyönteisten pistot ja hoidat ne oikein
Terveys ja hyvinvointi
Viisi vinkkiä: Kesä kutisee iholla – Näin vältät hyönteisten pistot ja hoidat ne oikein
Lentävien hyönteisten puremat ovat yleensä vaarattomia, mutta niistä saattaa seurata yliherkkyysreaktioita: kipua, kutinaa ja punoitusta.
18.6.2022
 |
Apu

1. Pukeudu vaaleaan

Hyttyset ovat Suomessa yleisimmät allergiaa aiheuttavat lentävät hyönteiset. Lähes kaikki suomalaiset herkistyvät hyttysenpistoille, ja noin joka kymmenes reagoi voimakkaasti. Hyttysallergia ilmenee kahdella tavalla. Heti piston jälkeen pistokohtaan ilmestyy paukama, joka painuu pois muutamassa tunnissa. Viivästyneessä ihoreaktiossa kutiseva näppy syntyy parin tunnin kuluttua ja voi kestää useita päiviä.

Suurin haitta hyttysistä on alkukesällä. Syksyä kohti pistojen vaikutus vähenee, kun ihmisten sietokyky kehittyy. Sietokyky kuitenkin katoaa talven aikana. Siksi hyttyset aiheuttavat oireita joka kesä.

Hyttyset suunnistavat ihosta lähtevän hiilidioksidin, lämmön ja kosteuden perusteella. Ne suuntaavat mieluummin tummia vaatteita kohti, sillä tumma vaate lämpenee auringon vaikutuksesta voimakkaammin. Voit yrittää suojautua hyttysiltä pukeutumalla vaaleaan, tiheäkuituiseen vaatetukseen.

Hyttyskarkotteet sekoittavat inisijöiden suuntavaistoa, joten niistäkin on hyötyä. Pihalla ja terassilla voit kokeilla johdotonta ja sähkötöntä Thermacell-torjuntalaitetta. Se karkottaa hyttysiä 20 neliömetrin suuruiselta alueelta jopa 10 tunnin ajan. Hyttyssumutteet tappavat hyttyset sisätiloista.

Hyttysen aiheuttamia ihoreaktioita hoidetaan kortisonivoiteella ja antihistamiinitableteilla. Jos saat yleensä voimakkaita oireita, ota antihistamiini ennakoivasti jo ennen kuin altistut pistoille.

2. Suojaa pää

Paarman purema tekee kipeää, koska paarman puremaelin on veitsimäinen ja leikkaa ihosta palan irti. Pistokohtaan syntyy laaja, turvonnut paukama, jonka keskellä on vetistävä näppylä. Myös voimakkaita allergiareaktioita voi esiintyä. Paarmoilta on hankala suojautua, mutta päähineen käyttö voi auttaa, sillä paarmat pörräävät usein pään päällä.

Myös hirvikärpäset iskevät hiuspohjaan, mutta ne hakeutuvat vaatteiden alle muuallekin ihoon. Siksi metsässä kannattaa käyttää lakkia, pitkälahkeisia tiukkoja housuja ja pitkähihaista yläosaa. Puremat aiheuttavat punoittavia kyhmyjä, jotka kestävät joitakin viikkoja. Voit lievittää reaktioita särkylääkkeellä ja kortisonivoiteella tai antiseptisellä voiteella.

Paarman puremiin tepsivät samat konstit kuin hyttysen pistoksiin. Ensiapuna voit käyttää pistokohdan päälle laitettavaa kylmää käärettä. Jos reaktio on raju, kannattaa hakeutua lääkäriin. Joskus hoidoksi tarvitaan antibiootteja.

3. Kokeile iholle levitettäviä karkotteita

Mäkärät ja polttiaiset aiheuttavat ihoon myrkkyreaktion. Mäkäränpuremasta seuraa pieni ihonalainen verenpurkauma, jonka ympärille muodostuu punainen alue. Polttiaisen pistokohtaa polttelee voimakkaasti.

Suojautuminen vaatetuksella on vaikeaa, koska molemmat ryömivät usein vaatteiden alle ruokailemaan. Ne myös tunkeutuvat hyttysverkon läpi.

Iholle levitettävistä karkotteista voi olla jonkinlaista hyötyä. Päivittäinenkin käyttö on turvallista, kun noudatat käyttöohjeita. Pistojen aiheuttamia reaktioita hoidetaan antihistamiinilla ja kortisonivoiteella.

4. Älä huido

Ampiaiset ovat äkäisimmillään loppukesästä. Etenkin makeat herkut ja värikkäät vaatteet houkuttavat niitä. Huitomista kannattaa välttää, sillä se ärsyttää ampiaisia entisestään. Kun liikut metsässä, katso minne astut, koska maa-ampiaiset tekevät pesänsä maahan. Ole varovainen myös poistaessasi ampiaisen pesää.

Jos ampiainen pistää, voit käyttää ensiapuna kylmää käärettä ja särkylääkettä. Pidä levossa raaja, johon pisto on tullut. Näin myrkky ei pääse leviämään. Voit lievittää reaktioita myös kyypakkauksen kortisonitableteilla. Tabletit kannattaa ottaa heti, mutta niistä on hyötyä myöhemminkin. Pistokohdan päälle laitettavan sokeripalan tehosta ei ole näyttöä, mutta sitäkin voi kokeilla. Jos pistäjä on mehiläinen, ihoon jäänyt piikki pitää poistaa saman tien, sillä myrkkyä erittyy niin kauan kuin se on ihossa.

5. Lähde heti lääkäriin

Ampiais- ja mehiläisallergiassa hengenvaaralliset anafylaktiset reaktiot ovat mahdollisia. Ne ilmenevät äkillisinä oireina, kuten heikotuksena, huonovointisuutena, tajunnan tason laskuna ja hengenahdistuksena. Usein ne, joilla on taipumusta saada tällaisia yliherkkyysreaktioita, kantavat mukanaan adrenaliinikynää.

Kynän sisältämä adrenaliini pistetään reiden tai olkavarren lihakseen.

Jos anafylaktisia oireita saavalla ei ole kynää, hänet on toimitettava heti lääkäriin. Jos oireet ovat voimakkaat, soita hätänumeroon 112. Lääkäriin on syytä hakeutua myös, jos ampiaisen pisto on kaulan tai suun alueella tai pistoja on useampia ja vointi huononee. Tarvittaessa ampiaisallergiaa voidaan hoitaa siedätyshoidolla.

Asiantuntija: yleislääkäri Toni Vänni, Terveystalo

Lähde: terveyskirjasto.fi

Kommentoi »