Elämysten Viro: esittelemme Tallinnan ja lähiseudun parhaat kulttuurikohteet
Kulttuuri
Elämysten Viro: esittelemme Tallinnan ja lähiseudun parhaat kulttuurikohteet
Tallinnan uudet vetonaulat ovat Georg Ots, Fotografiska ja Noblessner, vanha sukellusvenetehdas, josta löytyy monta ravintolaa ja taidekeskus Kai. Matkaa Tallinnasta kannattaa jatkaa Tarttoon, Rakvereen tai Viljandiin.

Ei ole epäilystäkään, etteikö laulaja, baritoni Georg Otsia rakastettaisi yhtä paljon Suomenlahden molemmin puolin. Saarenmaan valssi, Moskovan valot, Rakastan elämää ja monet muut laulut soivat yhä Virossa ja Suomessa. Kotimaassaan Otsia ihaillaan myös oopperalaulajana.

Pietarissa vuonna 1920 syntyneen ja Tallinnassa vuonna 1975 kuolleen laulajan elämästä on nyt koottu kattava näyttely Viron historialliseen museoon.

Suurkillan talossa Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitsevassa museossa vietettiin I love You, Georg Ots! -näyttelyn avajaisia lokakuun puolivälissä. Paikalla olivat myös Otsin sisar, 92-vuotias Maret Purde, sekä yksi lapsenlapsista.

Maret Purde on tehnyt merkittävän uran syöpälääkärinä, ja hän tutki aikoinaan muun muassa Viron öljyliuskeenjalostusteollisuuden työntekijöiden keskuudessa ilmenneitä syöpiä.

Näyttelyn avajaisissa Maret Purde kertoi Apu-lehdelle, että hänen veljeään ei osattu hoitaa kunnolla. Georg Ots menehtyi poskiontelosyöpään.

– Diagnoosi tehtiin liian myöhään, ja jos olisin päässyt ajoissa hoitamaan häntä, hän olisi saattanut elää vielä monta vuotta.

Isällä ja Georgilla samanlaiset äänet

Maret Purde muisteli, miten lapsuudenkodissa sekä isä että veli lauloivat. Hän itse ei mistään hinnasta!

– Aina ei voinut olla varma, kumpi lauloi, isä vai veli. Niin samanlaiset äänet heillä oli. Georg lauloi lapsesta lähtien poikakvartetissa, mutta isä varoitti häntä ryhtymästä taiteilijaksi. Isä toivoi veljestäni meriupseeria.

Georg Otsia kritisoitiin aikoinaan siitä, että hän olisi ollut rähmällään Moskovaan. Hän saikin pilkkanimen ”Kremlin satakieli”. Saadakseen tehdä työtään Otsin piti luovia Viron neuvostomiehityksen aikana, kuten moni muukin luovi.

– Veljeni oli suuri ihminen, laulaja ja näyttelijä, ja sellaisena me hänet muistamme. Nykysukupolvikin tietää hänet, sillä Tallinnassa sijaitsevan Georg Ots -musiikkikoulun oppilaat käyvät kouluissa kertomassa hänestä. Ja ensi vuonna kuulemme hänen ohjelmistoaan Estonia-teatterin näyttämöllä.

Georg Ots (1920–1975) teki näyttävän uran oopperalaulajana, mutta Suomessa hänet tunnetaan muista lauluista kuin ooppera-aarioista.

I Love You Georg Ots! -näyttely Viron historiallisessa Museossa, Pikk tn 17, 3.5.2020 saakka.

Telliskivi ja Fotografiska museo kiinnostavat

Väki vaeltaa nyt satamasta kohti Telliskiveä ja Fotografiskan museota. Kesäkuun alussa avattuun museoon on tutustunut jo yli 200 000 kävijää.

– Uskallan veikata, että 75 prosenttia heistä on suomalaisia, sanoo Visit Tallinnan markkinointipäällikkö Mall Oja.

Kello kymmenen aamulla museossa on vielä tilaa. Sen näyttelyihin ovat ensimmäistä kertaa tutustumassa myös espoolaiset Jenni Huhtala ja Inka Serpola (kuvassa).

– Veljeni, valaisinsuunnittelija Simo Serpola on puhunut tästä, Inka Serpola kertoo, ja Jenni Huhtala mainitsee äitinsä kehuneen museota.

Syksyn kolmesta näyttelystä kahden naistaiteilijan työt ovat todella näkemisen arvoisia. Englantilaisen Kirsty Mitchellin Wonderland-näyttely on sukellus rehevään, värikkääseen unien ja satujen maailmaan.

Mitchell omisti kokoelmansa aivosyöpään kuolleelle äidilleen. Laaja, 74 suurikokoisen valokuvan kokoelma on nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan esillä. Videoesityksestä voi katsoa, miten vaativat kuvausjärjestelyt yhdenkin valokuvan ottaminen edellyttää.

Fotografiskan toinen näyttely heittää katsojan rajusti aivan toisenlaiseen maailmaan. Niin ikään englantilainen valokuvaaja Alison Jackson ei kumartele kuvia näyttelyssään Truth is Dead. Hänen häpeilemättömän satiirisissa kuvissaan pilkataan muun muassa presidentti Trumpia. Häntä kuvissa ja videolla esittää häkellyttävästi Trumpin näköinen mies.

Kuningatar Elisabet istuu Jacksonin kuvissa vessanpöntöllä lukemassa lehteä, prinssi William ja vaimonsa Catherine kylpevät ammeessa lapsensa kanssa, ja Marilyn Monroe riisuutuu presidentti John F. Kennedyn edessä.

Riemastuttavaa rienausta, ja kannattaa ehkä muistaa, etteivät kaikki kuvat sovi lasten katseltaviksi.

Fotografiska Tallinna, Telliskivi 60 a. Raitiovaunu 1 Koplin suunta, kannattaa jäädä pois Baltic Jaama Turgin pysäkillä, josta on muutaman korttelin kävelymatka.

Tallinnassa on vanhoja ja uusia nähtävyyksiä

Tallinnasta löytyy liioittelematta uutta joka reissulla. Vuosi 2019 on ollut aivan erityinen, sillä ovensa on jo avannut tai pian avaamassa peräti kuusi uutta museota ja muuta nähtävyyttä.

Joukkoon mahtuu kaksi kansainvälistä taidekeskusta, huipputeknologian saavutuksia esittelevä Keksintötehdas Proto sekä kaupungin ylle kohoava maailmanpyörä.

Pian valmistuu myös Paksun Margareetan tykkitornin suurremontti sekä Viron ensimmäinen yhteisömuseo.

Yksi tämän syksyn uutuuksista on Noblessneriin, vanhaan sukellusvenetehtaaseen avattu taidekeskus Kai eli laituri.

Noblessneri löytyy Paterein vankilan ja Lentosataman läheltä Tallinnanlahden rannalta. Sen lähelle on myös noussut uusi ja kallis, värikästä arkkitehtuuria edustava kerrostaloalue.

Sukellusvenetehdas valmistui vuonna 1912, ja nimensä se sai Emmanuel Nobelista, Alfred Nobelin veljenpojasta, sekä pietarilaisesta tiedemiehestä Gustav Lessneristä.

Taidekeskus Kain tavoite on toimia taiteilijoiden, yleisön ja kulttuuriammattilaisten yhteisenä kohtaamispaikkana.

– Avarien näyttelytilojen lisäksi Kaissa on auditorio, jossa esitetään taide- ja laatuelokuvia. Vuoden lopussa alkaa kansainvälinen taidealan erikoistumisohjelma, ja samalla ovensa avaa peräti neljä erihenkistä ravintolaa: kalamajalaiseksi bistroksi itseään luonnehtiva Lore, japanilaisravintola Kampai, nautinnollinen Kaif sekä Suhkruingli koogistuudio eli Sokerienkelin kakkustudio, Kain viestintäpäällikkö Eeva Lillemägi kertoo.

Noblessnerin lähellä avautui lokakuun puolivälissä myös Keksintötehdas Proto. Se yhdistää toisiinsa virtuaalitodellisuuden, tieteen ja kuvitelman. Vanhassa metallivalimossa heräävät henkiin vuosisatojen takaiset tieteen suursaavutukset. Yksi niistä on kuumailmapallo.

Proto on mainio kohde lapsiperheillekin.

Noblessneri sadam, Peetri 12. Perille pääsee bussilla numero 73, joka lähtee keskustasta muun muassa Vapauden aukiolta. Keksintötehdas Proto Peetri Tänav 10.

Laivoilla syödään ja tanssitaan

Sesonki

Kolmen varustamon, Tallink Siljan, Viking Linen ja Eckerö Linen, joulu alkaa jo marraskuun puolivälissä. Tallink Siljan Megastarilla voi maistella kolmen ruokalajin Menu Saaremaa -illallisen herkkuja Megastarin Chef’s Kitchen -ravintolassa. Menu on voimassa 9.1.2020 saakka.

Buffet Eckerön riistaviikot jatkuvat puolestaan 12.11. saakka. Riistaviikkojen menussa on riistan lisäksi tarjolla sieni- ja kalaruokia. Joulubuffetin vuoro on riistaviikkojen jälkeen.

Viking Linen Viking XPRS:llä voi herkutella Wine&Dine-ravintolassa. Keskiviikkoisin ja torstaisin laivan ClubX:ssä esiintyy suomalainen tanssiartisti tai -orkesteri sekä meno- että paluumatkalla. Laivalla jatkuvat myös suositut euroviisuristeilyt. Eurovision Cruise -risteilyllä 7.12. pääartistina on Krista Siegfrids.

Eckerö Linen m/s Finlandian loppuvuoden esiintyjiä ovat muun muassa Ressu Redford, Samae Koskinen ja Tommi Läntinen.

Teatteria Tartossa, Rakveressä ja Viljandissa

Teatteri Vanemuinessa Tartossa esitetään tänä syksynä muun muassa Les Misérables -musikaalia, jonka on ohjannut Suomessa ylistystä saanut ohjaaja Samuel Harjanne (Kinky Boots ja Pieni merenneito). Ohjelmistossa on marraskuussa myös oopperat Carmen ja Madama Butterfly, Romeo ja Julia -baletti ja Eugene O’Neillin näytelmä Pitkän päivän matka yöhön.

Rakveren teatteri perustettiin sodan keskellä vuonna 1940, ja se on yksi maailman omaleimaisimpia teattereita, sillä se on kahden salin repertoaariteatteri vain 17 000 asukkaan pikkukaupungissa. Teatterin ohjelmistossa on virolaisia näytelmiä, maailmanklassikkoja ja nykynäytelmiä sekä aikuisille että lapsille.

Ugala tai Viljandin draamateatteri Ugala on vuonna 1920 perustettu Viljandin teatteri. Viljandi sijaitsee vain 150 kilometrin päässä Tallinnasta, mutta monille suomalaisille se on vieras kaupunki. Ugalan ohjelmistossa on tänä syksynä muun muassa ruotsalainen menestysnäytelmä Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi, Tuhkimo-satunäytelmä sekä juuri joulun alla 22.12. esitys, jossa kolme bändiä esittää Viron kansallisbaletin tanssijoiden kanssa koosteen Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletista.

Kommentoi »