Tee kulttuurikierros Tallinnan Kalamajaan
Matkailu
Tee kulttuurikierros Tallinnan Kalamajaan
Vanha Tallinna alkaa olla jo kaikille tuttu. Entäpä, jos suuntaisi siihen vähemmän tunnettuun, mutta koko ajan vauhtiaan parantavaan kaupunginosaan: Kalamajaan.
20.10.2017
 |
Apu

Tallinnan sataman vierestä alkava moderni, jopa boheemi Kalamaja on tuulettanut neuvostoajan turkkinsa perusteellisesti ja vaihtanut sen trendivetimiin. Samaan aikaan – osittain pysähtyneisyyden ajan perintönä – vanha, komea puutalokanta on säilynyt.

Kalamaja on virkistävä sekoitus uutta ja vanhaa, rappiota ja nuorekkuutta, kaunista ja rumaa – 1920-luvun kunnostetuista puutaloista Linnahallin betonibunkkeriin.

Nuoriso palaveeraa modernissa Telliskivessä. 

Kalamaja on Tallinnan vanhimpia asuinalueita ja ollut sen tärkein kalasatama.

Kalastajien, merimiesten ja laivanrakentajien alue mullistui 1870, kun rautatie Tallinnasta Pietariin valmistui. Valtavat tehtaat tuhansine työläisineen alkoivat vallata kaupunginosaa. Työväestön asunnoista on ajan saatossa tullut osa Kalamajan arkkitehtonista charmia.

Tallinnasta löytyy vieläkin viitisensataa 1920- ja 1930-luvulla rakennettua puutaloa. Uniikeimmat niistä. kaksi- tai kolmikerroksiset ”tallinnalaistalot”, on tehty kahdesta symmetrisestä puusiivestä, jotka erottaa kivinen porraskäytävä keskellä.

Neuvostovuodet rapistivat Kalamajaa pahasti, mutta 2000-luvulla se on noussut uuteen loistoon. Vanhoja teollisuusrakennuksia ja puutaloja on kunnostettu design-myymälöiksi, gallerioiksi, museoiksi ja tunnelmallisiksi kahviloiksi. Kiinteistöjen hinnat ovat jopa kymmenkertaistuneet.

Jos oli Kalamajassa keskiajalla runsaasti kapakoita, niin on niitä vieläkin, jopa 30 erilaista ruoka- ja juomapaikkaa. Uteliaalle kulinaristille alue on herkkukattaus, katuruoasta gourmet-paikkoihin. Moni kaupungin kiinnostavimmista ravintoloista löytyy täältä.

Koplin kadulla on menneen ajan tunnelmaa.

Esimerkkikierroksemme on kuutisen kilometriä, mutta sopivin pysähdyksin. Reitti alkaa Paksun Margareetan tornilta vanhan kaupungin kulmalta ja ulottuu Linnahallin neuvostoestetiikasta – ja graffiteista – Telliskiven boheemiin sykkeeseen. Matkalle osuvat Kalamajan ehkä tyylikkäimmät puutalokadut.

Pääkohteisiin toki pääsee myös julkisella liikenteellä. Merimuseon tavoittaa bussilla 73, kun taas raitiovaunut 1 ja 2 vievät Telliskiveen.

Taksien hinnat voivat vaihdella kovastikin. Halvin on Eestimaa Takso, kallein Tallink Takso. Vedätyksiä kannattaa varoa etenkin satamassa. Jos mittari on ”rikki”, matkasta ei tarvitse maksaa.

Head reisi!

Merimuseon tykit valvovat laivaliikennettä. 

Kalamaja

  • Asuinalue Põhja Tallinnan kaupungin­osassa.
  • Pinta-ala 2.1 neliökilometriä.
  • 10 000 asukasta.
  • Rajanaapurit Vanhakaupunki, Kelmiküla, Pelgulinna 
  • ja Karjamaa. 
  • Vanha kalastajien, kalakauppiaiden ja veneenrakentajien alue, myöhemmin teollisuutta. 
  • Tänään boheemi nuorten ja luovien 
  • ihmisten paikka. 

Aloita kierros tästä

Paks Margareta

Tykkitorni Paksu Margareeta rakennettiin 1500-luvun alussa, kun Suurta rantaporttia entisöitiin. Tornia on käytetty ruutivarastona, asevarastona ja vankilana. Nykyään siellä on osa Viron merimuseosta (remontissa ensi vuoden syksyyn asti). Tornin katolla toimivasta jäätelökahvilasta voi kesäaikaan ihastella satamaa ja vanhaakaupunkia.

Kultuurikatel 

Vuonna 1913 rakennetusta voimalaitoksesta on tullut monipuolinen liike- ja kulttuurikeskus, jossa vanhat portaat, putket ja tuuletushormit yhdistyvät luovalla tavalla moderniin. Kulttuurikattilassa järjestetään näyttelyitä, messuja ja konsertteja. Punatiilisenä maamerkkinä nousee satametrinen vanha tehtaanpiippu.

Kulttuurikattilan tunnelmallisessa ”puutarhassa” on mm. kesäbaari, jazz-klubi, konserttisali ja galleria. Vaihtoehtoisempaa musiikkimeininkiä.

Eesti Kunsti Muuseum

Vanhassa lämpövoimalassa taiteilijoiden pyörittämä yleishyödyllinen museo esittelee nuorten virolaistaiteilijoiden töitä. Näyttelytoimintaa on toukokuusta marraskuuhun, ja pääsy on ilmainen. Kirjakauppa Lugemik on erikoistunut taide- ja design­kirjallisuuteen.

Linnahall

Vuoden 1980 olympiakisoihin valmistunut kulttuuri- ja urheilurumilus on aito neuvostoajan jäänne, hieman  huonossa hapessa ja graffitein somistettu. Kolmen vuoden kuluttua sinne on määrä avata huipputason konserttisali. Hallin viereen, osittain veden päälle, on kaavailtu mittavaa oopperataloa. Katolta näkee hienosti Kalamajan ja muuta Tallinnaa. Hienoin aika on aamuviideltä. 

Kalaturg 

Kalarannan kunnostetulla laiturialueella jatkuu lauantaisin vanha, sadan vuoden taakse kurottuva perinne, jossa kalastajat myyvät saaliitaan kello 10–16.  

Klaus Kohvik 

Pieni ja tyylikäs, paikallisten suosima merenrantakahvila tarjoaa brunssia, kahvia, ruokaa ja retroa nostalgiaa.  

Kohvik Moon

Hieman ränsistyneessä ympäristössä kehuttu perheyritys tarjoaa modernia venäläisvaikutteista ruokaa oivalla hinta-laatusuhteella. ”Unikkokahvila” kiikkuu vuodesta toiseen Viron parhaiden ravintoloiden listalla.

Eesti Disaini Maja (EDH)

Korkealaatuista virolaista designia huonekaluista muotiin. Edustettuna on yli sata virolaista suunnittelijaa. 

Lennusadam

Vanhoihin vesitasohalleihin rakennettu moderni merimuseo on ehdoton koko perheen paikka. Sen vetonauloihin kuuluu muun muassa 1930-luvulla rakennettu sukellusvene Lembit, jonka sisään pääsee aistimaan vanhan ajan ahtaahkoa tunnelmaa. Museorannassa on tykkejä, laivoja ja Viron ensimmäinen, pikkuruinen puusukellusvene. Ensi vuoden puolelle ulottuva näyttely 100 vuotta vesillä juhlistaa itsenäisyyden juhlavuotta. – Bussi 73 (kaksi euroa).   

Pagarikoda 

Pienleipomokahvila on vaatimattomasti merkitty, mutta kakut, leivät ja ”pirukkaat” ovat mainioita  ja edullisia. 

Kohvik Tops 

Toinen puolittain kellarissa oleva kulmakuppila tarjoaa persoonallista, sopivan virttynyttä retroa ja pelkistetyn kesäterassin. Hyvää soppaa, kylmää kaljaa ja ajoittaista livemusiikkia. 

Kaljun baptistikirkko

Tallinnan ensimmäinen baptistikirkko vuodelta 1902 on Kalamajan ainoa kirkko, paroni Woldemar von Uexküllin rakennuttama uusgoottilainen kalkkikivirakennus.

Salme kultuurikeskus  

Kaupungin suurimpiin kuuluva kulttuuritila on tärkeä konferenssi-, konsertti-, viihde- ja harrastuspaikka, jossa voi piipahtaa vaikkapa musikaalissa. Uusklassisen rakennuksen uumenissa on 50–620-paikkaisten salien lisäksi kuntosali, galleria ja kahvila.

Boheem Kohvik

Suosikkikahvila tunnetaan salaateistaan, letuistaan ja terveellisistä aamiaisvalikoimistaan. Pieneltä ulkoterassilta voi seurata, miten raitiovaunut tuovat Telliskiveen uutta väkeä. Lounasaikaan ruuhkainen. 

Telliskivi Loomelinnak

Vajaassa vuosikymmenessä nuoret yrittäjät ovat luoneet Baltian rautateiden rosoiseen teollisuuskortteliin ainutlaatuisen, boheemin atmosfäärin. ”Luovassa keskuksessa” taidetta, designia ja ravintoloita on yhdessätoista rakennuksessa 25 000 neliön alueella. Lauantaisin on vielä suosittu kirpputori. 

Nälkäiselle riittää pähkäiltävää: olisiko se tyylikäs, kierrätysmateriaaleilla sisustettu F-Hoone (yllä kuvassa), Frenchyn ranskalainen keittiö, gluteiinittomaan ruokaan erikoistunut Kivi Paber Käärid (”Kivi Paperi Sakset”) vai vanhoista junavaunuista tehty terassirafla Peatus? 

Hivelisikö makuhermoja Pudel Baarin pienpanimotuotteilla vai Pokaalin tai Vabrikin viineillä? Hintataso on maltillinen.

Balti Jaama Turg 

Viime keväänä avattu, uudistunut kauppahallimainen, kolmikerroksinen ”hybriditori” 1870-luvun veturitalleilla, jossa liki 300 kauppiasta tarjoaa kaikkea käsitöistä ja katuruoasta kuntosaliin.Neukkukrääsääkin löytyy vielä. 

Teksti ja kuvat Jorma Lehtola

1 kommentti