Terveys ja hyvinvointi
Miksi limaa erittyy kurkusta aamuisin? – Apu-klinikka vastaa
12.5.2020
 |
Apu

Kysymys:

Olen 61-vuotias. Minulla on ollut kauan limaa kurkussa niin, että aamuisin täytyy rykiä ja yrittää saada sitä pois. Välillä on oksettava tunne, mutta ei tule oksennusta vaan limaa. Työpaikkalääkäri määräsi refluksilääkettä, mutta siitä ei ollut apua. Keuhkot on kuvalla puhtaiksi todettu. Saan kyllä nukuttua, mutta vaimo sanoo hengen rohisevan. Nenäkin vuotaa, eli mahtaako lima tulla sieltä yön aikana?

Vastaus:

Alkulima – elämän eliksiiri, tulee mieleen kysymyksestäsi. Tiedustelu ei ole ensimmäinen aihetta koskettava.

Kaikella (?) on tarkoituksensa auringon alla. Niin on limallakin. Sen funktio on puhdistaa ja liukastuttaa sekä osallistua tulehduksen hallintaan tai ainakin olla osa sen ilmentymää.

Astma on keuhkoputkien tulehdusprosessi, mitä hoidetaan epäspesifisen tulehduksen täsmälääkkeellä kortisonilla. Leikillisesti sanotaan, että astman pahenemisvaihe on kortisonin puutostauti. Yksi astman pääoireista on liman erittyminen. Se on usein niin ruman näköistä, että sitä voidaan luulla bakteerien aiheuttamaksi.

Astmaan liittyy yskä ja hengenahdistus etenkin yöllä. Sitä tutkitaan puhallusseurannoin, joilla pyritään osoittamaan keuhkoputkien supistelutaipumus. Keuhkojen röntgentutkimus ei paljon auta limaisuuden selvittelyssä. Tietenkin se tulee tehdä osana tutkimuksia varsinkin, jos potilas harrastaa keuhkojensa tuhoamista tupakoimalla, mikä on yksi merkittävä yskän ja limaisuuden alku- ja valitettavan usein myös loppulähde.

Refluksi aiheuttaa rinnan polttoa

Lääkärin ehdottama refluksi (happaman eritteen valuminen yöaikaan ruokatorvea pitkin nieluun) on yksi mahdollisuus, mutta yleensä se aiheuttaa rinnan polttoa (närästys), mutta ei toki aina. Se saattaa pahentaa myös astman oireita.

Mikäli ylä- tai alahengitysteissä piilee tulehdus, luonnollisesti liman eritys lisääntyy. Samaa voi aiheuttaa muukin prosessi limakalvoilla. Poskionteloista saattaa valua limaa yöllä nieluun. Tavallasi oireilevan potilaan perustutkimuksiin kuuluu tarkistaa poskiontelot ja kurkistaa sieraimiin. Niiskuttava nenä (niin sanottu vasomorinen nuha, myös allerginen) voi limoittaa nielua. Silloin kortisonisuihke nokkaan on poikaa.

Tutkiminen on aina keskeistä potilaan kuulemisen ohella. Hiljakkoin vastaanotollani kävi nuori mies. Häntä oli tutkittu ja hoidettu nenän toispuoleisen tukkoisuuden vuoksi vuosia. Kun menin ”korvahuoneeseen”, nappasin valolähteen päähäni ja sukelsin spekulan avittamana potilaan sieraimiin, huomasin, että tukkoinen puoli oli täysin ummessa rustottuman vuoksi. Sen hoidoksi eivät todellakaan suihkeet riittäneet.

Tutkimatta ei voi tietää

Koska oireesi on pitkäkestoinen, tavanomainen poskiontelotulehdus tuskin tulee kyseeseen. Tutkimatta asiaa ei voi kuitenkaan tietää. Vaikka vielä pahemmat sairaudet ovat harvinaisia, sama koskee niitäkin. Jos ei tutki, ei voi löytää – jos ei kolkuta, kukaan ei tiedä tulla avaamaan.

Limaa erittyy vuorokaudessa limakalvoilta melkoisesti. Sen määrä todentuu yksilölliseksi samoin kuin siitä tuotettava henkilökohtainen arvio. Liman perustehtävä on kuljettaa pois hengitysilman vierasesineitä. Sen määrään vaikuttaa siten ilmanpuhtaus, hengitettävän kaasuseoksen kosteus ja yksilön oma nesteytymisen tila. Huonosti nesteytyneellä suu napsaa kuivana.

Luonnollisesti yön jälkeen limaa kertyy pois ryittäväksi. Samalla tavalla pakoputkikin pitää aamulla tyhjentää. Kuriositeettina mainittakoon, että sydän- ja verenpainelääkkeinä käytettävät ACE:n estäjät saattavat joskus aiheuttaa kuvaamiasi oireita (kiniiniyskä).

Päivitetty 12.5.2020 – Julkaistu 24.8.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.