Sopuun vatsan kanssa
Terveys ja hyvinvointi
Sopuun vatsan kanssa
Toiminnalliset vatsavaivat ovat vaarattomia mutta yleisiä: suolistossa möyrii ja turvottaa, tai närästys polttelee. Jos närästysoireet pitkittyvät, kyseessä on refluksitauti.
3.9.2013
 |
Apu

Noin kolmasosalla potilaista vatsavaivat ovat toiminnallisia, eli vatsan ja suoliston oireille ei löydy lääketieteellistä syytä, sanoo gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato. Hän työskentelee HUSin gastroenterologian klinikalla ja Lääkärikeskus Aavassa.

Tavallisin toiminnallinen vatsavaiva on alavatsaan painottuva ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Ärtyvästä suolesta kärsivällä voi olla samanaikaisesti myös dyspepsia eli ylävatsavaivoja: polttelua ja närästystä.

Mitä tahansa nipistelyä ei lasketa toiminnalliseksi oireiluksi. Kriteerit täyttyvät, jos oireilu on kestänyt vähintään kolme kuukautta ja oireita on ollut ainakin kolmena päivänä viikossa.

Ärtyvä suoli temppuilee

Arvioidaan, että ärtyvän suolen oireet ovat jatkuvasti riesana joka viidennellä suomalaisella. Kaikki lienevät aikuisikään mennessä tunteneet ainakin ajoittaista turvotusta tai suolen toiminnan vaihtelua. Naiset kärsivät ärtyvästä suolesta hieman enemmän kuin miehet.

– Tämä johtuu ainakin osittain siitä, että naisilla on kokoonsa nähden pitkä paksusuoli. Kipuja voivat aiheuttaa myös endometrioosi ja gynekologisten leikkausten jäljiltä syntyneet kiinnikkeet, Jari Koskenpato selittää.

Vatsaa saattaa kivistää sekä ylä- että alaosasta. Röyhtäilyttää, ja muutaman tunnin kuluttua ateriasta vatsa muistuttaa täyteen pumpattua ilmapalloa. Piereskely helpottaa oloa, samoin ulostaminen. Kiireisessä arjessa helpotuksen hetkiä joutuu kuitenkin pidättelemään, minkä seurauksena vatsa on joko ummessa tai ripulilla.  

Ärtyvä suoli ilmoittaa itsestään usein kausittain. Välissä saattaa olla pitkiäkin aikoja, joskus jopa vuosia, jolloin suoli ja vatsa toimivat mainiosti tai oireita on vain vähän.  

Joskus suolistokaasujen risteily paksusuolen mutkissa saattaa aiheuttaa niin kovaa kipua, että apua lähdetään hakemaan päivystyksestä.

– Kivun rajuus saattaa säikäyttää ensikertalaisen. Tähystyksiä tehdään lääketieteellisessä mielessä myös ”turhaan” nimenomaan voimakkaiden oireiden takia, jotta vakavat sairaudet voidaan sulkea pois.

Ylävatsavaivoista suuri osa voidaan diagnosoida oireiden perusteella ilman gastroskopiatutkimusta eli mahantähystystä. Potilasta huojentaa usein tieto, että mistään vakavasta ei ole kysymys.

Elintavat suoliston peilinä

Epäsäännöllinen ruokailurytmi, liian runsaat ja raskaat ateriat, alkoholinkäyttö sekä kuitujen saannin niukkuus tuntuvat suoliston toiminnassa. Jos hotkii ateriansa kiireesti, vatsaan kulkeutuu ilmaa, joka saa suolen levottomaksi. Ylipaino ja ulosteen tai suolikaasun jatkuva pidättely pahentavat ongelmia.  

– Terveellisessä ja paljon kasviksia sisältävässä ruokavaliossa on kuituja, jotka tuottavat paljon ulostemassaa. Suoli vaatii myös säännöllistä tyhjennystä, mutta palvelutyössä vessareissulle ei aina pääse suolen vaatimassa tahdissa, Jari Koskenpato huomauttaa.

Kun istuu tuntitolkulla, paksusuolen mutkiin kertyy painetta, joka tuntuu kipuna. Istumatyöläisiä kehotetaankin nousemaan tuolista aika ajoin, ainakin kerran tunnissa. Lihakset pitävät liikkeestä, samoin suoli. Monet myös kiinnittävät ehkä liikaa huomiota ruokavalioon huomaamatta väärää ruokailurytmiä.   

Esi-isämme eivät tienneet mitään tällaisista ongelmista. He söivät enemmän kuituja kuin me ja liikkuivat omin jaloin. Ravinnon laatu ja elintavat ovat muuttuneet paljon, mutta ihmisen elimistö on pysynyt entisellään.

Vatsaoireiden taustalla saattaa olla autonomisen hermoston herkkyyttä ja taipumusta reagoida stressiin vatsaoireilla. Koskenpadon mukaan ärtyvästä suolesta kärsivillä saattaa olla muitakin toiminnallistyyppisiä oireita, kuten fibromyalgiaa, vapinaa ja rytmihäiriötuntemuksia.

Vastaanotollaan hän pyrkii kuuntelemaan potilasta ja tapaa tämän tilanteen selkeyttämiseksi muutaman kerran parin kuukauden välein. Melko usein hän myös suosittelee mielialalääkitystä pienenä annoksena kipukynnystä nostamaan. Joskus mielialan muutos vie ajatukset pois oireesta. Elämänlaatu saattaa kuitenkin olla niin huono, että tarvitaan lääkeapua.  

– Erään tutkimuksen mukaan avantouinti ja raskas liikunta ovat luomukonsteja, jotka karaisevat ja saattavat auttaa erilaisten kehontuntemusten sietämisessä. Jos ajoittainen vatsakipu ei tunnu täysin sietämättömältä, sen kanssa voi yrittää tulla sinuiksi.

Koskenpato ei mielellään suosittele probiootteja eli maitohappobakteereja ärtyvän suolen ainoaksi hoidoksi.

– Ne auttavat tutkimusten mukaan selvästi vain kolmessa tapauksessa: turisti- ja lastenripulissa sekä antibioottikuurin aiheuttamassa ripulissa.  

Herkkävatsaisilla oireita voivat laukaista monet ruoka-aineet vihanneksista keinomakeutusaineisiin ja leivonnaisiin. Hoitona on yksinkertaisesti ärsytystä aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen. Allergiataustan tai jonkin ruoansulatusentsyymin puutoksen löytäminen on kuitenkin vaikeaa eikä aina edes välttämätöntä.

– Meillä kaikilla on omanlaisemme suolistobakteerikanta, joka muodostaa suolikaasua eri tavoin. Nykyisin kokeillaan usein myös niin sanottua FODMAP-ruokavaliota, jossa pyritään kaasuntuotannon ja suolioireiden minimoimiseen.

Omia tuntemuksiaan kannattaa kuunnella. Koskenpato kannustaa kärsivällisyyteen. Mikäli mitään elimellistä syytä oireisiin ei ole löytynyt, voi lakata huolehtimasta ja tehdä muutoksia elintavoissa.

Nykylääketieteessä pystytään varmuudella sulkemaan pois vakavat sairaudet, mutta ärtyvän suolen syytä ei aina saada selville. Se on usein monen asian summa. 

Närästyksestä refluksitautiin 

Ups, rintalastan takana polttelee ja närästää. Joskus vatsan sisältö nousee ilman ponnistusta mahalaukusta ruokatorveen ja kurkkuun, ja suussa tuntuu hapan maku. Oireeseen ei liity pahoinvointia eikä oksentelua. Kuulostaako tutulta?

Tällaiset oireet saattavat olla viikoittainen vaiva tai juhlapyhien ylensyömiseen liittyvä ilmiö. Lääkärit kutsuvat sitä refluksitaudiksi, maallikot närästykseksi.

Etenkin rasvainen ruoka, suklaa, kahvi, väkevät alkoholit ja happamat mehut sekä kolajuomat aiheuttavat tuntemuksia. Myös kumartelu, nostelu ja kiristävät vaatteet pahentavat närästystä.

Moni etsii apua närästyslääkkeistä. Perusterve ihminen voi käyttää niitä turvallisesti lääkärin valvonnassa myös pitkähköjä aikoja.

Refluksitauti on usein krooninen sairaus. Länsimaissa 10–20 prosentilla väestöstä on närästysoireita.

Taudin toinen pääoire on käänteisvirtaus, joka tarkoittaa ilman ponnistelua tapahtuvaa mahansisällön takaisinvirtausta suuhun. Muita oireita ovat palan tunne kurkussa, nielemiskivut ja ajoittainen runsas syljeneritys.

– Pitkään jatkuessaan refluksitauti saattaa aiheuttaa komplikaatioita, kuten kurkunpään tulehduksen, äänen käheyttä, kroonista yskää tai hampaiden kiillevaurioita – joskus jopa solumuutoksia ja alttiutta ruokatorven syöpään, Jari Koskenpato selvittää.

Haponestolääkityksestä apua  

Tavallisin syy refluksioireisiin on ruokatorven alemman sulkijalihasjärjestelmän ajoittainen avautuminen ja happamen mahansisällön nousu ruokatorveen. Tämä johtuu mahalaukun yläosan venytyksestä ja sen laukaisemasta sulkijajärjestelmän avautumisesta.

Usein syy mahan yläosan pohjan venytykseen on huomaamatta nielty ilma, joka röyhtäilyn mukana ryöpsäyttää vatsahappoja ruokatorveen. Osa niellystä ilmasta kulkeutuu suoleen ja aiheuttaa vatsan turvotusta, kipuja ja ilmavaivoja.

Osalla refluksitaudista kärsivillä oireet esiintyvät kumarrellessa tai yöaikaan. Palleatyrä sinänsä ei aiheuta refluksitautia, mutta yhdistyneenä matalaan sulkijalihaksen paineeseen se lisää merkittävästi refluksitaudin puhkeamisen riskiä. Harvalla on refluksitauti ilman palleatyrää.  

– Refluksitautia hoidetaan ensisijaisesti haponestolääkkeillä eli niin sanotuilla protonipumpun estäjillä tai hapon eritystä estävillä histamiini H2 -salpaajilla. Hyviä tuloksia saadaan usein 4–8 viikon haponestolääkityksellä. Lääkitystä käytetään oireiden mukaan joko jatkuvana ylläpitolääkityksenä tai vain tarvittaessa. Vain pieni osa potilaista tarvitsee leikkaushoitoa.  

Jos potilaalla on nielemisvaikeuksia, laihtumista tai anemiaa ja hän tarvitsee toistuvia lääkekuureja, on tarpeen tehdä ruokatorven, mahalaukun ja pohjukkaissuolen tähystys.

– Tähystyksellä selvitetään refluksitaudin aiheuttamat elinmuutokset sekä niiden vaikeusaste ja komplikaatiot. Niitä voivat olla esofagiitti, Barrettin ruokatorvi sekä ruokatorven haavauma tai ahtauma. Pitkään jatkuessaan ruokatorventulehdus altistaa ruokatorven syövälle.

– Jos potilaalle on kertynyt ylipainoa, painon pudotus on tehokkain keino helpottaa refluksitaudin oireita ajan mittaan.

*****

Hoida ärtyvää suolta

• Aterioiden säännöllisyys on tärkeää. Syrjähypyt terveellisestä ruokavaliosta eivät merkitse yhtä paljon.

• Syö rauhassa, älä hotki.

• Syö usein pieniä aterioita ja juo riittävästi.

• Opi rentoutumaan. Etsi itsellesi sopiva tapa.

• Harrasta liikuntaa. Se auttaa moneen.

• Kokeile karaisuhoitoa. Rohkaistu avantouinnille.

• Älä syö runsasta ateriaa ennen pitkää istumarupeamaa.

• Jos teet istumatyötä, jaloittele. Mene vartin kävelylle lounaan jälkeen.   

• Pidä unirytmi säännöllisenä.

• Päästä suolikaasut ulos, sillä se helpottaa oloa.

• Jos toteat itse jonkin ruoka-aineen haitalliseksi, vältä sitä. Ruokavalion liika karsiminen on kuitenkin vaarallinen kierre.

• Turvaudu tarvittaessa ravitsemusterapeutin apuun.

*****

Helpostusta refluksitautiin

• Sängyn pääpuoli kannattaa kohottaa takaisinvirtauksen estämiseksi.  

• Jos painoindeksi on koholla (BMI ≥ 25), laihduttaminen on paikallaan. Myös normaalipainoinen (BMI < 25) voi hyötyä laihduttamisesta, jos refluksioireiden ilmaantuminen on yhteydessä painon lisäykseen.

• Vältä vatsaa kiristäviä vaatteita.

• Älä syö raskaita ja rasvaisia ilta-aterioita.

• Jos oireita esiintyy usein syömisen jälkeen, kannattaa välttää jatkuvaa napostelua.

• Vältä ärsyttäviä ruokia: sitrushedelmiä, väkeviä alkoholijuomia, tomaattia, kahvia, sipulia, voimakkaita mausteita, rasvaista ja käristettyä ruokaa, suklaata, minttua.

• Lopeta tupakointi.

• Vähennä tai lopeta alkoholin käyttö.

• Vältä ruokatorven alasulkijaa heikentäviä lääkkeitä, kuten kalsiumsalpaajia, sydänlääkkeiden nitraattivalmisteita, ripulinestolääkkeitä, estrogeenia ja astman hoidossa käytettäviä teofylliinivalmisteita.

• Tarvittaessa käytä mahan limakalvoa suojaavaa ainetta eli alginaattia tai happoa neutraloivia lääkkeitä eli antasideja, joita saa ilman reseptiä.

• Hankalissa oireissa voi käyttää reseptittä saatavia PPI- tai H2-salpaajia tai kääntyä lääkärin puoleen.

*****

Tunnista tulehdussairaudet

Krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet, haavainen paksusuolentulehdus ja Chronin tauti, saattavat oireilla samaan tapaan kuin ärtyvä suoli. Keliakia yleistyy länsimaissa koko ajan.   

Haavainen paksusuolentulehdus alkaa usein nuorella aikuisiällä, 20–35-vuotiaana. Sen oireina ovat viikkotolkulla jatkuva ripuli sekä liman ja verensekaiset ulosteet, joita saattaa tulla useita kertoja päivässä.  

Haavaiselle paksusuolentulehdukselle eli colitis ulcerosalle on tyypillistä aaltoileva kulku. Oireet ovat välillä poissa pitkiäkin aikoja, mutta palaavat aika ajoin.

Sairaus todetaan paksusuolen tähystyksellä, ja hoitona on lääkärin räätälöimä lääkehoito sairauden vaikeusasteen mukaan.

Tautiin liittyy lisääntynyt syöpäriski. Tarvittaessa tehdään säännöllisiä paksusuolen tähystyksiä.

Crohnin taudin oireet voivat muistuttaa ärtyvän suolen oireyhtymää, mutta oireet voivat olla salakavalia, koska taudin sijaintia voi olla hankala paikallistaa. Crohnin taudissa ulostamiseen voi liittyä peräaukon seudun vaivoja.

Tauti varmistetaan paksusuolen ja ohutsuolen loppupään tähystyksellä. Hoitona ovat lääkkeet, mutta yli puolet potilaista tarvitsee leikkaushoitoa.  

Ruokavalio tepsii keliakiaan

Keliakia lisääntyy länsimaissa. Arvioidaan, että ehkä jopa kahdella prosentilla väestöstä on keliakia, jolloin elimistö on kykenemätön käsittelemään vehnän, ohran ja rukiin sisältämää gluteeniproteiinia.

Gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion, joka johtaa vähitellen limakalvon nukan vaurioitumiseen. Tästä seuraa, että ravinto ei imeydy elimistöön kunnolla. Taudin oireita voivat olla krooninen ripuli, vatsan turpoaminen, vatsakipu, ilmavaivat ja laihtuminen. Myös raudan imeytymishäiriö ja siitä aiheutuva anemia ovat yleisiä.

Keliakiaa esiintyy usein perheittäin. Jos jollakin perheenjäsenellä on keliakia, muilla perheenjäsenillä sen mahdollisuus on yksi kymmenestä.

Keliakian kanssa pärjää siirtymällä pysyvästi gluteenittomaan ruokavalioon, jossa vältetään vehnää, ruista ja ohraa sisältäviä ruokia. Sen sijaan kaura sopii useimmille. Vaikka gluteeniton ruokavalio saattaa auttaa muitakin vatsavaivaisia, varsinaiseen keliakiasairauteen on selkeät diagnoosikriteerit.

Teksti Riitta Heimonen

Kuvat 123rf

Juttu on ilmestynyt Apu Terveys -lehden numerossa 1/2013.

Kommentoi »