Terveys ja hyvinvointi
Äkillinen vatsakipukohtaus – miten se hoidetaan, Kiminkinen?
30.9.2019
 |
Apu

Kysymys:

Sain lähetteen UÄ-tutkimukseen äkillisen vatsakipukohtauksen takia. Tutkimuksen seurauksena sain tietää, että virtsarakon seinämät ovat trabekuloituneet ja pieniä divertikkeleitäkin näkyi, mutta ei tuumorimaisia muutoksia eikä imusolmukesuurentumia nivusessa. Lonkkanivelissä ei erottunut hydropsiaa eikä nestetäyteisiä bursia. Nyt olen huolestunut: kuinka pikaisesti ja minne tästä lähtisin – ja miksi?

Vastaus:

Olisi keskeistä tietää, oletko mies vai nainen. Vatsakivun luonne sen paremmin kuin ikäsikään ei käy ilmi kysymyksestäsi, joten kykenen esittämään vain hajahuomioita.

Ultraäänitutkimuksella ­suljetaan päivystyksessä pois keskeisimpiä vatsakivun syitä, joista vakavin on vatsa-aortan pullistuman repeämä. Toki silmille hyökkäävät myös sappikivet ja joskus täysinäinen virtsarakko, joka ei pääse tyhjenemään. Isommat munasarjamuutoksetkin voivat erottua tavallisessa ultraäänitutkimuksessa.

Nykyaika on nykyaikaa ja ­siihen on tällaisen perinne­lääkärin joskus vaikea suh­tautua. Aikaisemmin luotettiin aistienvaraisiin tutkimuksiin ja potilaita seurattiin tiiviisti. Nyttemmin on osoitettu, että monissa akuuttitilanteissa ­koneet päihittävät ihmisaistit. Niinpä sairaanhoidon päivystyspisteissä akuuteimpia vatsakipuja potevat työnnetään oitis pönttöön (koko vatsan tieto­konekartoitus ja joskus jopa kokovartalon kartoitus). Tällä tavoin päästään nopeasti ­sulkemaan pois välitöntä ­kirurgiaa vaativat tapaukset. Säderasitusta siinä palaa, ­mutta ihmishenkiä varmasti säästyy. Pitää kuitenkin säilyttää lääkärin perinteiset tutkimisen taidot, sillä ei jokaista kadulta tulevaa voi pönttöön heittää.

Koska kuvailet alavatsaa, ­kipusi taisi painottua siihen suuntaan. Erityisen kiinnos­tunut olet virtsarakostasi, ­jonka seinämissä on havaittu paksuuntumista sekä divertikkeleitä eli samanlaisia pussukoita, joita itseni ikäisiltä kansalaisiltamme löytyy varmasti jokaiselta paksusuolesta.

Kyseiset ultraäänenvaraiset muutokset viittaavat rakon sisäisen paineen lisääntymiseen, mikä aiheutuu käytännössä virtausesteestä.

Todennäköisimmin olet mies, jolloin este on toden­näköisesti iän myötä laajeneva eturauhanen. On keskeistä ­tietää, esiintyykö sinulla virtsaamisvaivoja. Oma lääkärisi terveyskeskuksessa ottaa rukkasen käteensä, ja selvittää asian sekä sormen- että tarvittaessa kokeidenvaraisesti. ­Jatkotutkimuksiin voi kuulua virtsan virtausmittaus ja ­tarvittaessa rakon tähystäminen. Jos olet nainen, kaikki edellä esitetty sopii, paitsi eturauhanen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.