Suolistosyöpä yleistyy: osa kunnista käynnistää seulonnan
Terveys ja hyvinvointi
Suolistosyöpä yleistyy: osa kunnista käynnistää seulonnan
Tänä vuonna seulontaa järjestetään kahdeksassa kunnassa.
21.3.2019
 |
Apu

Suomessa käynnistetään uusi suolistosyövän seulontaohjelma vuonna 2019, kertoo Suomen Syöpärekisteri. Vuonna 2019 seulontaa järjestävät Jyväskylän, Oriveden, Oulun, Paimion, Sauvon, Säkylän, Tampereen ja Ylitornion kunnat.

Vuosina 2019–2020 seulontaan kutsutaan kaikki 60‑, 62‑, 64‑ ja 66‑vuotiaat miehet ja naiset niissä kunnissa, jotka tarjoavat suolistosyövän seulonnan asukkailleen. Kun ohjelma on saavuttanut koko laajuutensa, kaikki 60–74‑vuotiaat kutsutaan seulontaan kahden vuoden välein.

Seulontatestissä etsitään piilevää verta ulosteessa. Seulottava saa kotiinsa kirjeen, jossa on ohjeet testiin ja näytteenottoa varten. Ulostenäyte otetaan itse ja postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Seulontaan osallistuminen on seulottavalle maksutonta ja testin tulos tulee kotiin postitse.

Varhain todettu syöpä on monesti helpompi hoitaa ja paranemisennuste on parempi. Tämän vuoksi myös EU suosittaa suolistosyövän seulontaa.

Suolistosyöpä yksi yleisimmistä syövistä

Suomessa suolistosyöpien määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Se on naisilla toiseksi yleisin heti rintasyövän jälkeen ja miehillä kolmanneksi yleisin syöpätauti eturauhas- ja keuhkosyövän jälkeen. Riski sairastua suolistosyöpään kasvaa iän myötä; suolistosyöpää ilmenee pääasiassa yli 60-vuotiailla.

Syöpä on yksi maailman yleisimmistä kuolinsyistä. Vuonna 2016 pelkästään Suomessa todettiin 34 122 uutta syöpätapausta. Näistä miesten suolistosyöpien määrä oli 1735 kpl ja naisten 1625 kpl.

Elintavat vaikuttavat

Syöpä merkitsee solukon epänormaalia kasvua, jonka aiheuttaa geenivirhe. Solun perimäaineksen vaurioituminen aiheuttaa solun muuttumisen pahanlaatuiseksi. Omilla elintavoillaan voi ennaltaehkäistä syövän syntyä.

Myös suolistosyöpään vaikuttavat pitkälti ihmisen omat elintavat. Tupakointi, alkoholinkäyttö sekä ylipaino altistavat suolistosyövälle. Ruokatottumuksien, kuten eläinrasvojen, vähäisen kuidun ja runsaan punaisen lihan syömisen epäillään myös kasvattavan riskiä sairastua.

Tunnista yleiset oireet

Oireita sairastuneella on voinut esiintyä jo pidemmän aikaan, eikä niitä välttämättä osaa pitää vakavina. Tämän vuoksi tutkimuksiin hakeutuminen monesti viivästyy tai jää kokonaan väliin. Yleisimpiä suolistosyövän oireita on muun muassa ripuli, verinen uloste, ummetus, ulostamisvaikeudet sekä vatsakipu.

Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry kertoo, että tutkimuksiin tulisi hakeutua mikäli:

Ulosteessa on verta

Veri ulosteessa on aina syy hakeutua tutkimuksiin. Punainen tai musta uloste viittaa verenvuotoon. Punainen veri tulee suolistosta, mikä voi viitata peräpukamiin tai kasvaimeen. Musta uloste voi merkitä verenvuotoa ruoansulatuskanavassa.

Suoliston toiminnallinen muutos ei mene ohi

Jos vessassa joutuu jatkuvasti käymään enemmän kuin kolmesti päivässä, on syy hyvä selvittää. Myös viikkoja jatkunut ummetus on syytä ottaa vakavasti. Hetkelliset muutokset suoliston toiminnassa ovat kuitenkin tavallisia eikä parin päivän muutoksesta kannata vielä hätääntyä.

Ulosteen väri tai koostumus on epätavallista pidemmän aikaa

Uloste on normaalisti yhtenäinen ruskeankellertävä pökäle. Nauhamainen uloste voi viitata suolistossa olevaan tukokseen. Pitkään jatkunut ulosteen vaalea, vihertävä tai harmahtava väri on syytä tutkia. Huomioi, että rautalääkkeet, salmiakki ja mustikka värjäävät ulosteen mustaksi ja punajuuri punaiseksi.

Yleisin hoitokeino suolistosyövälle on leikkaus. Leikkauksessa tarkoituksena on saada poistettua kaikki syöpäsolut. Hoitokeinona leikkaus voi toimia yksinään tai yhdistettynä säde- tai sytostaattihoitoihin.

Lähteet: THL, Terveyskirjasto

1 kommentti