Punkkikausi alkoi – suojaa itsesi
Terveys ja hyvinvointi
Punkkikausi alkoi – suojaa itsesi
Vain muutaman millimetrin kokoinen punkki kiusaa joka kevät ja kesä. Varautumisella voi ehkäistä punkin kiinnittymisen, mutta varsinkin yleisillä punkkialueilla ulkoilun jälkeen tarkistus on silti tarpeen.
3.5.2018
 |
Apu

Punkki viihtyy parhaiten kosteilla ja metsäisillä alueilla, erityisesti vesistöjen äärellä. Suomessa se elää kaikkialla Rovaniemen eteläpuolella. Se vaanii tiheässä aluskasvillisuudessa, josta sen on helppoa tarttua ohi liikkuvaan ihmiseen tai lemmikkiin kiinni. Ulkoillessa pitkät hihat ja lahkeet tukittuina saappaisiin sisälle tepsivät usein. Vaaleista vaatteista punkin myös huomaa herkemmin.

Kun punkki tarttuu kiinni, se iskee imukärsänsä ihoon ja saattaa pysyä paikallaan jopa viikon. Kipua tarttuminen ei aiheuta, sillä punkki erittää puuduttavaa ainetta. Tavallisimmin se tarttuu taipeisiin, päänahkaan ja korvataustoihin. Joskus punkki ­saattaa ryömiä vartalolla tunteja ennen kiinnit­tymistään, joten tarkastuksella tarttumisen voi ­­ehkäistä.

Jos punkki puree, poista se mahdollisimman pian kiskomalla pinseteillä suoraan ihosta poispäin ja puhdista lopuksi puremakohta. Älä purista äläkä peitä punkkia voiteella. Jos puremakohtaan kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue tai sinulla on kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota ­yhteys lääkäriin. Punkki voi nimittäin levittää ­puutiaisaivokuumetta (TBE) ja borrelioosia. TBE:tä vastaan voi rokottautua, mutta parantavaa hoitoa siihen ei ole. Borrelioosia voi hoitaa antibiootein.

Lähde: Punkkiklinikka.fi

1 kommentti