Näistä oireista tunnistat vaihdevuodet
Terveys ja hyvinvointi
Näistä oireista tunnistat vaihdevuodet
Menopaussi tuo mukanaan hankaliakin oireita, vaikkei niistä kaikista puhuta. Vertaistukea kannattaa kuitenkin hyödyntää. Lääketieteellistä apuakin on useimmille saatavilla.

Ruuhkabussissa se iskee, kammottava hiki. Kasvot lehahtavat punaisiksi, niska ja hiukset kostuvat. Kuuma aalto on alkanut rinnasta, noussut hiusrajaan ja huipentunut voimakkaana hikoiluna.

Kasvoja ja kaulaa on pakko pyyhkiä vaivihkaa nenäliinalla, josta voisi pian puristaa nestettä. Oireet yllättävät missä tahansa, eikä niitä voi estää. Vaihdevuodet tulevat jokaiselle naiselle.

Toiset ovat jostain syystä onnekkaita, eivätkä edes huomaa estrogeenin vähentymistä muusta kuin kuukautisten loppumisesta ja limakalvojen kuivumisesta. Noin 10–20 prosenttia sen sijaan kärsii erityisen hankalista fyysisistä oireista, jotka pahimmillaan saavat lykkäämään tulevaisuuden suunnitelmia tuonnemmaksi, aikaan ’sitten kun vaihdevuodet ovat ohi’.

”Hikoilu on tavallisin oire. Jotkut naiset kertovat, että joutuvat vaihtamaan lakanat kuiviin kahdesti yössä. Kuuma ja kylmä myös vuorottelevat. Ensin palellaan järkyttävän paljon ja sitten hikoillaan rajusti”, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anneli Kivijärvi kertoo.

Vaikka päivähikoilun kanssa vielä pärjäisi, yölliset kuumat aallot voivat haitata elämää vielä enemmän.

”Jos hikikohtausten takia heräilee läpi yön, se heijastuu seuraavaan päivään esimerkiksi keskittymiskyvyttömyytenä ja väsymyksenä. Pahimmillaan voi alkaa kärsiä masentuneisuudesta ja jopa muistihäiriöistä”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Teija Lehmonen Mehiläinen Helsingistä toteaa.

Suomalaisnaisella vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana. Munasarjat lakkaavat silloin tuottamasta estrogeeniä, eikä ajankohtaa voi itse päättää. Tosin tupakoimalla vaihdevuodet voi saada noin neljä vuotta tavallista aiemmin. Myös kohdun poisto saattaa aikaistaa niitä. Jos naiselta poistetaan munasarjat, vaihdevuodet alkavat saman tien iästä riippumatta.

Aina oireet eivät näy ulospäin

Kaikki oireet eivät hikoilun tavoin näy ulospäin eikä niistä välttämättä kehtaa puhua edes ystäville, jotka voisivat hyvinkin olla samassa tilanteessa.

”Estrogeenin vähyys vaikuttaa myös hiuksiin ja ihoon. Estrogeenipuutoksen seurauksena ikääntymiseen liittyvä luun haurastuminen kiihtyy”, Lehmonen toteaa.

Myös monia vääriä uskomuksia esiintyy, kuten se, että limakalvojen kuivuus haittaisi vain yhdyntää.

”Naiset kuvittelevat, että limakalvojen kuivuminen vaikuttaa vain seksielämään. Moni ajattelee, että jos ei ole kumppania, ei limakalvoja tarvitse hoitaa. Seksi on kuitenkin toissijainen asia, sitä merkittävämpi haitta on esimerkiksi inkontinenssi eli virtsankarkailu ja emätintulehduksille altistuminen”, Kivijärvi toteaa.

Limakalvojen kuivuminen ja paineen häviäminen lantionpohjasta saattavat vaikeuttaa myös ulostamista.

”Osa naisista kertoo, että he joutuvat auttamaan sormella emättimen kautta, jotta suoli tyhjentyy ja ulostaminen onnistuu. Erilaisia virtsankarkailusuojia tulee nykyään postiluukusta, mutta vaihdevuosiin liittyvästä ulostamishäiriöstä ei puhuta eivätkä edes kaikki lääkärit tiedä siitä”, Kivijärvi toteaa.

Ulostamisen vaikeus voi tosin johtua myös emättimen takaseinän laskeumasta. ”Silloin naisella on tunne, kuin emättimestä tursuisi jotain ylimääräistä, ulostaminen vaikeutuu eikä suolta saa tyhjenemään kunnolla. Tällainen potilas hyötyy emättimen takaseinän korjausleikkauksesta”, Lehmonen lisää.

Seksuaalinen haluttomuus on myös monen vaihdevuosi-ikäisen naisen riesa.

”Aikaisemmin seksuaalisesti aktiiviset naiset kokevat haluttomuuden vaihdevuosissa harmilliseksi. Arviolta joka toinen nainen kärsii seksielämän vaikeuksista. Joidenkin halukkuutta voi hormonihoito parantaa”, Lehmonen toteaa.

On hyvä muistaa, että oli oire mikä tahansa, kukaan ei ole yksin sen kanssa. Vaikka asioista ei ole helppo puhua, pahimmilla hetkillä on hyvä muistaa, että vaihdevuodet eivät kestä ikuisesti ja että myös muut naiset kärsivät niistä. Apuakin on saatavilla. Oireet kannattaa ottaa puheeksi gynekologin vastaanotolla.

Muista lihastreeni

Lihakset alkavat huveta useimmilla jo nelikymppisenä, ja lihaskuntotreeniin kannattaa panostaa myös vaihdevuosissa. Vaikka ei olisi ennen juuri urheillut, vielä ei ole myöhäistä aloittaa. Hyvä fyysinen kunto ja vahva keho auttavat arkisessa tekemisessä. Kuntosalille tai ohjattuun jumppaan kannattaa mennä ainakin pari kertaa viikossa.

”UKK-instituutin tutkimuksen mukaan vaihdevuosien aikana lihasmassa reisistä vähentyy jopa 37 prosenttia. Silloin lihakset korvautuvat rasvalla ja monelle syntyy lihoessa kuin limppu vatsan kohdalle”, Kivijärvi toteaa.

Lihasten tilalle hivuttautuva rasva löytää usein tiensä keskivartaloon ja voi vaikuttaa monien sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen, puhkeamiseen. Voimatreenillä saa lisättyä lihasvoimaa jopa parikymmentä prosenttia jo muutamassa kuukaudessa.

”Urheilusta saatavat endorfiinit saattavat auttaa ainakin lievissä menopaussioireissa. Jotkut kokevat saavansa apua kasvisruokavaliosta”, Lehmonen kertoo.

Tykytyksiä ja vihlomista

Rytmihäiriöt voivat myös olla vaihdevuosi-ikäisen naisen arkipäivää. Kun estrogeenitasot ovat hyvät, sydän voi paremmin.

”Moni kertoo, että kuulee yöllä tyynystä sydämenlyönnit, mikä tuntuu äärettömän vastenmieliseltä. Välillä sydän saattaa tykyttää tavallista nopeammin”, Kivijärvi kertoo.

Myös hampaiden vihlominen ja suun kuivuminen ovat vaihdevuosiin liittyviä oireita. Hammaslääkärin vastaanotolla ei hampaista kuitenkaan usein löydy mitään vikaa.

Mutta miksi vaihdevuodet tuntuvat yhä olevan tabu, vaikka niitä ei voi välttää ja ne tulevat jossain vaiheessa jokaiselle naiselle?

Anneli Kivijärvi sanoo vastaanotollaan usein huomaavansa jo naisen olemuksesta, että hänellä on vaihdevuodet, mutta asiakas saattaa silti kieltää sen.

”Vaikka ikää olisi riittävästi, saatetaan sanoa, että ’olen aina ollut kova hikoilemaan’. Jos ihminen on neljänkymmenenyhdeksän, asia on päivänselvä.

Keljuinta on, etteivät ihmiset hoida itseään, vaikka se olisi helppoa. Kaikille, joilla ei ole siihen selkeää estettä, kuten rintasyöpää parhaillaan tai alle viisi vuotta sitten, suosittelen estrogeenihoitoa”, Kivijärvi sanoo.

Hormonit pelottavat, lihavuus ei

Hormonikorvaushoitoa pelätään, vaikka hoitojen hormonimäärät ovat vuosien kuluessa madaltuneet. Moni kokee, että hormonittomuus on luonnollisempaa kuin hormonikorvaushoidon aloittaminen.

”Luonto haluaisi, että me kaikki kuolemme alle viisikymppisinä ja että siihen asti nainen imettää tai on raskaana koko ajan. Vaihdevuodet ovat luonnon erhe, jota sopii hyvin hoitaa estrogeenillä sen loputtua naisen kehosta”, Kivijärvi toteaa.

Asiantuntijoiden mielipiteet hormonikorvaushoidon syöpäriskistä vaihtelevat.

”Moni pelkää hormonikorvaushoitoa ja että saa sen vuoksi syövän. Sama ihminen saattaa olla ylipainoinen ja tupakoida, eikä pelkää niiden aiheuttamaa syöpäriskiä lainkaan. Hormonikorvaushoito lisää rintasyöpäriskiä äärettömän vähän ja paksusuolensyöpäriskiä se jopa vähentää”, Kivijärvi toteaa.

Hormonihoito pitää aloittaa heti

Hormonikorvaushoitoa kannattaa Anneli Kivijärven mielestä harkita heti, kun huomaa vaihdevuosiensa alkaneen. Viimeistään se tulisi aloittaa kahden vuoden kuluessa vaihdevuosien alkamisesta.

”Moni sinnittelee vaikeiden oireiden kanssa kymmenen vuotta, kunnes haluaisi hormonihoidon, mutta hoito ei sitten enää auta. Jos ei voi ottaa tai ei halua hormonihoitoa, limakalvoja tulisi vähintään hoitaa emättimeen laitettavalla estrogeenipuikolla”, Kivijärvi toteaa.

Hoidon pituudesta ollaan myös montaa mieltä. Usein gynekologit ajattelevat, että viidestä kymmeneen vuotta hormonihoitoa on riittävästi.

”Hoitoa voi kuitenkin halutessaan käyttää loppuiän. Vanhimmat potilaani ovat omatoimisia ja itsestään huolehtivia yhdeksänkymppisiä. On upea katsoa näitä vanhempia rouvia, joilla on pitsialusasut, kiiltävät hiukset ja kauniit vaatteet. Geeniperimä vaikuttaa, mutta estrogeeni pitää useimmat hyvässä kunnossa kuolemaan asti”, Anneli Kivijärvi sanoo.

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 06/2016.

Lue lisää aiheesta:

5 kommenttia