Näin hoidat nivelrikon kivuttomaksi
Terveys ja hyvinvointi
Näin hoidat nivelrikon kivuttomaksi
Nivelrikon hoidossa suositaan lääkkeettömiä keinoja, mutta joskus avuksi tarvitaan kipulääkkeitä. Polviniveleen voidaan myös ruiskuttaa kortikosteroideja tai hyaluronaattia.
17.12.2017
 |
Apu

Nivelrikko on yleisin nivelsairaus. Se alkaa yleistyä 45 ikävuoden jälkeen, ja yli 75-vuotiaista lähes joka neljännellä on joko polven tai lonkan nivelrikko. Sairaus oireilee nivelkipuna ja -jäykkyytenä ja kehittyy yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Se voi heikentää toimintakykyä merkittävästi. 

Nivelrikon aiheuttajaa ei tunneta, mutta ylipaino, nivelten vammautuminen tai kuluttava fyysinen työ voi edesauttaa sairauden kehittymistä. Tärkeintä nivelrikon ehkäisyssä onkin välttää ylipainoa ja niveltapaturmia sekä minimoida työt, joissa pitää nostella painavia taakkoja ja kyykistellä toistuvasti. 

Tutkimusten mukaan jo muutaman kilon painonpudotus auttaa ehkäisemään nivelrikon kehittymistä. Sairastuneilla laihtuminen helpottaa oireita. 

Nivelrikko on koko nivelen sairaus. Muutoksia todetaan niin rustossa, luussa kuin lihaksissakin. Nivelruston soluväliaine vähenee, jolloin rustokudos häviää nivelen pinnalta. Nivelrako kapenee, ja vähitellen ilmenee niveltulehdusta ja muutoksia niveltä ympäröivässä luustossa. 

Nivelrikkoa ei pystytä parantamaan. Sen oireita voidaan kuitenkin lievittää, jolloin toimintakyky paranee. Nivelrikkoa hoidetaan ensisijaisesti ilman lääkkeitä. Lääkehoitoa ei tulisi koskaan käyttää ainoana hoitona.  

Tehokkaiksi havaittuja hoitomuotoja ovat liikunta, hoidollinen liikeharjoittelu ja fysioterapia. Niiden avulla pyritään vähentämään kipua, parantamaan toimintakykyä ja estämään nivelrikon pahentuminen. Ylipainoisen nivelrikkopotilaan on tärkeää laihduttaa, jotta nivelten kuormitus vähenee.

Nivelrikon lääkehoitona käytetään parasetamolia ja tulehduskipulääkkeitä. Ne paitsi lievittävät kipua myös parantavat toimintakykyä, koska liikkuminen sujuu paremmin. Parasetamoli aiheuttaa tulehduskipulääkkeitä vähemmän haittoja muun muassa ruoansulatuskanavassa ja munuaisissa. Annoksen tulee olla riittävän suuri, mutta liikakäyttöä on vältettävä, koska suuriin annoksiin liittyy maksahaittoja. Parasetamoli myös sopii verenohennuslääkkeitä tai muita sydän- ja verisuonilääkityksiä käyttäville paremmin kuin tulehduskipulääkkeet. 

Jos parasetamolin teho ei riitä, voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä, esimerkiksi ibuprofeenia, naprokseenia ja niin sanottuja koksibeja (selekoksibi, etorikoksibi). Ne aiheuttavat melko yleisesti ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten verenvuotoja tai mahahaavan. 

Jos tulehduskipulääkkeitä joudutaan käyttämään pitkäaikaisesti, niiden haittoja voidaan vähentää mahansuojalääkkeillä, kuten misoprostolilla, tai protonipumpun salpaajilla, esimerkiksi omepratsolilla. 

Tulehduskipulääkkeitä voidaan käyttää myös paikallisesti kipukohtaan levitettävinä voiteina. Niillä on vähemmän haittavaikutuksia kuin suun kautta otettavilla valmisteilla. Joskus voidaan käyttää myös keskivahvoja opioidikipulääkkeitä, muun muassa tramadolia ja kodeiinia.

Polven nivelrikon äkillistä pahenemista voidaan hoitaa nivelen sisään ruiskutettavalla kortikosteroidilla, joka rauhoittaa tulehdustilaa ja kipua. Injektion vaikutus kestää joitakin viikkoja. Kortikosteroideilla tai muillakaan lääkkeillä ei ole vaikutusta nivelrikon etenemiseen. 

Polveen voidaan ruiskuttaa myös hyaluronaattia, joka on nivelnesteessä luontaisesti esiintyvä aine. Hyaluronaatti-injektion vaikutus voi alkaa hitaammin kuin kortikosteroidien, mutta kestää pitempään. 

Nivelrikon hoitoon on saatavilla myös glukosamiinia tai kondroitiinia sisältäviä valmisteita, mutta tutkimusnäyttö niiden tehosta on ristiriitaista. 

Kirjoittaja on kehitysproviisori, FT. Lähteet: nivelrikon Käypä hoito, terveys­kirjasto.fi, lääkevalmisteiden valmisteyhteenvedot (www.fimea.fi).

Teksti Elli Leppä, kuva Shutterstock

4 kommenttia