Miksi Britannia auttaa Suomea? Johnsonin ja Niinistön allekirjoittamassa julkilausumassa maat lupaavat auttaa toisiaan tarvittaessa sotilaallisesti
Henkilöt
Miksi Britannia auttaa Suomea? Johnsonin ja Niinistön allekirjoittamassa julkilausumassa maat lupaavat auttaa toisiaan tarvittaessa sotilaallisesti
Iso-Britannia on ilmaissut valmiutensa auttaa Suomea myös Naton jäsenyysprosessin aikana, mikä on Suomelle merkittävä tuen osoitus.

Toukokuun 11. päivä Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson antoivat poliittisen julkilausuman, jossa he alleviivasivat maiden kumppanuutta. Iso-Britannia ilmaisi siten valmiutensa auttaa Suomea myös Naton jäsenyysprosessin aikana, mikä on Suomelle merkittävä tuen osoitus.

– Iso-Britannia on ollut jo pitkään Suomelle yksi tärkeimmistä puolustusyhteistyökumppaneista, kertoo puolustusministeriön puolustusyhteistyön erityisasiantuntija Samuli Puhakka.

Puhakan mukaan julkilausuma todentaa valtiojohtajien tasolla sitoutumista entistä tiiviimpään yhteistyöhön.

– Siinä ilmaistaan valmius auttaa toista tarvittaessa ja erikseen pyydettäessä myös sotilaallisesti. Se kertoo myös siitä, että Iso-Britannia on sitoutunut vahvasti Naton avoimien ovien politiikkaan ja Pohjois-Euroopan turvallisuuteen.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö allekirjoittivat 11.5. Helsingissä poliittisen julkilausuman, jossa Iso-Britannia ilmaisi valmiutensa auttaa Suomea Naton jäsenyysprosessin aikana. Kuva: Mauri Ratilainen / EPA / AOP

Suomi on arvostettu kumppani

Julkilausuma tuo hyvin esiin sen, kuinka läheiset Britannian ja Suomen suhteet puolustuksen saralla ovat. Vuosien kahdenvälinen yhteistyö ja Suomen osallistuminen Britannian johtamiin Joint Expeditionary Force -joukkoihin ovat kantaneet pitkälle.

– Kahdenvälinen puolustusyhteistyö on ollut pitkäjänteistä, ja vahvalle pohjalle on hyvä rakentaa julkilausuman mukaista, entistä syvempää yhteistyötä, jossa otetaan huomioon myös turvallisuusympäristömme isot muutokset.

Kumppanuus on Puhakan mukaan tärkeää siksi, että Iso-Britannia on Euroopan sotilaallisesti kyvykkäimpiä suurvaltoja, jonka vahvuuksista myös Suomi voi hyötyä.

– Myös Suomella on tarjota yhteistyöhön korkeatasoista osaamista. Olemme arvostettu kumppani.

Tärkeitä yhteistyön muotoja ovat esimerkiksi koulutus ja sotilasharjoitukset, joissa kumpikin maa voi oppia toisiltaan ja kehittää sotilaallista yhteistoimintakykyä. Merkittävä yhteistyön muoto on myös jatkuva vuoropuhelu.

–​​​ Ministerit ja virkamiesjohto tapaavat toisiaan säännöllisesti. Kun luomme ymmärrystä ja luottamusta toisiimme, yhteistyötä on helpompi rakentaa. Lisäksi se takaa tarvittaessa nopeankin tiedonvaihdon.

1 kommentti