Lumisokeus vaanii kevätauringosta nauttivia: näin suojaat itsesi
Terveys ja hyvinvointi
Lumisokeus vaanii kevätauringosta nauttivia: näin suojaat itsesi
Pitkän ja pimeän talven jälkeen tekee mieli nauttia auringosta, mutta maltti on valttia.
18.3.2018
 |
Apu

Kevätauringon paiste ilahduttaa pitkän pimeyden jälkeen, mutta auringon valon ahnehtiminen voi mennä vaarallisen puolelle, jos ei huomaa suojata itseään oikeanlaisilla aurinkolaseilla.

Juuri kevätaurinko on nimittäin pahasta silmille, sillä hämärään tottuneet silmät joutuvat kirkkaudessa koetukselle. Lumi voi jopa kaksinkertaistaa säteilyn vaikutuksen, jolloin on ikään kuin kahden auringon välissä

Talvisaikaan kirkkaassa auringonpaisteessa voi oleilla hetken aikaa myös ilman aurinkolaseja. Puolen tunnin ylittyessä aurinkolasit olisi kuitenkin syytä laittaa päähän.

Silmien terveyden kannalta CE-merkintä on se, mihin aurinkolasien valinnassa pitää kiinnittää huomiota. CE-merkintä tarkoittaa, että ne suojaavat silmiä haitalliselta UVA- ja UVB-säteilyltä. Pääsääntöisesti Suomessa myytävissä aurinkolaisessa merkintä on, mutta ulkomaantuliaisten kanssa kannattaa olla tarkkana. Laadukkaat aurinkolasit ilman vahvuuksia eivät tee kohtuuttoman suurta lovea lompakkoon, sillä sellaiset saa jo parilla kympillä.

Harrastukset saattavat vaatia tietyt lasit

Jos harrastuksissa, esimerkiksi toistuvilla hiihtolenkeillä, altistuu usein ja pitkään auringon valolle, kannattaa vapaa-aikaan ja liikuntaan hankkia juuri tilanteisiin kulloinkin sopivat lasit. Pitkäaikaisessa altistuksessa silmien suojaaminen myös sivulta on tärkeää.

Myös lasien mukavuus ja niiden huurustumattomuus on tärkeää. Linssit voi myös polarisoida, jolloin lasit ehkäisevät heijastuksia paremmin.

Lumisokeus saattaa vaatia lääkärikäyntiä

Yksi hyvä syy käyttää aurinkolaseja on lumisokeuden välttäminen. Lumisokeus kuulostaa hurjalta, mutta varsinaisesta sokeutumisesta ei ole kyse. Se syntyy, kun silmän sarveiskalvo altistuu liikaa auringon UV-säteilylle, jolloin sen epiteelisolukko vaurioituu.

Tavallisimmin lumisokeus iskee niihin, jotka ulkoilevat paljon. Aurinkoisen talvipäivän lisäksi lumisokeutta voivat aiheuttaa sekä veden kautta heijastuva aurinko että solariumin ultraviolettilamppu.

Oireet alkavat yleensä 6-8 tunnissa altistumisesta ja voivat vaihdella altistuksen keston ja voimakkuuden mukaan. Myös yksilölliset erot vaikuttavat. Epämiellyttävä tunne, valonarkuus, kipu, kyynelvuoto ja luomiturvotus ovat tavallisimpia oireita, mutta ne häviävät usein itsekseen 1-2 vuorokaudessa, kun sarveiskalvon solut ovat uusiutuneet. Joissain tapauksissa tarvitaan lääkärikäyntiä ja antibioottihoitoa.

Lähteet: Näkemisen ja silmäterveyden toimiala, Instrumentarium

Kommentoi »