Miksi silmät kuivuvat? – Asiantuntijat vastaavat 9 kysymykseen + 3 bonusvinkkiä
Terveys ja hyvinvointi
Miksi silmät kuivuvat? – Asiantuntijat vastaavat 9 kysymykseen + 3 bonusvinkkiä
Kuivat silmät voivat oireilla yllättävillä tavoilla, vuotaa tai tuntua hiekkaisilta. Hoito on helpompi, jos vaiva ei ole ehtinyt muhia kauan.
30.11.2020
 |
Apu

1. Miksi silmät kuivuvat?

Silmien kuivuminen on hyvin yleistä. Siitä kärsii jopa 60 prosenttia suomalaisista. Syyllinen vaivaan on kyynelneste. Joko sitä on liian vähän, sitä haihtuu liikaa tai siitä puuttuu öljyä.

Kyynelneste koostuu kolmesta kerroksesta, joita pitää koossa uloin, öljymäinen kerros. Tätä öljyä tuottavat Meibomin rauhaset, jotka sijaitsevat ala- ja yläluomen sisällä.

Joskus näiden rauhasten toiminta häiriintyy eli ne tukkeutuvat tai surkastuvat. Silloin kyynelnesteestä tulee liian vesimäistä, kyynel haihtuu nopeasti silmän pinnalta ja silmä alkaa kuivua.

Joskus kyynelneste taas ei pysy silmässä kuten pitäisi. Se voi johtua luomen rakenteesta.

2. Mitkä asiat lisäävät riskiä?

Kuivumisen takana voi olla ympäristö, ilmasto, hormonitoiminta, elintavat, ikääntyminen, sairaus tai lääke. Esimerkiksi tietokoneella työskentely, kuiva sisäilma, pöly, pakkanen, viima, korkea lämpötila ja kova ilmastointi kuivattavat. Suomen talvi on siis monella tavalla raskas silmille.

Elintavoissakin voi olla parantamisen varaa. Jos juo liian vähän vettä tai ruokavaliosta puuttuu rasvahappoja, silmät saattavat kuivua.

Silmiä kuivattavat monet sairaudet, kuten Sjögrenin syndrooma, reuma, diabetes, kilpirauhasen toimintahäiriöt ja monet ihosairaudet, kuten atopia, ruusufinni, psoriasis ja akne.

Aknen hoidossa käytettävä isotretinoiini voi kuivattaa silmiä jopa vuosia käytön lopettamisen jälkeen. Beetasalpaajat, verenpaine-, nesteenpoisto-, allergia- ja silmänpainelääkkeet saattavat myös kuivattaa. Allergia ja kuivasilmäisyys voivat kulkea käsi kädessä.

3. Miten ikä vaikuttaa?

Kyynelnesteen eritys vähenee iän karttuessa. Se kuuluu silmien luonnolliseen ikääntymiseen. Lisäksi ikääntyessä luomen rakenne voi löystyä ja muuttua, jolloin kyynelneste pääsee valumaan poskelle helpommin.

Naisilla vaiva lisääntyy vaihdevuosissa, muutama vuosi menopaussin jälkeen. Syyllinen ovat hormonituotannossa tapahtuvat muutokset, jotka voivat kuivattaa myös silmän limakalvoa. Miestenkin silmät kuivuvat ikääntyessä, mutta naisilla ongelma on yleisempi.

Silti myös nuoret kärsivät vaivasta. Jopa yhdeksällä prosentilla alakouluikäisistä todettiin kuivasilmäisyys korealaistutkimuksessa vuonna 2014. Nuorilla ongelma on etenkin älylaitteiden katsominen. Heillä on myös paljon aknea.

4. Mistä tietää, että silmät ovat kuivat?

Suuri osa kuivasilmäisistä ei ensin tiedä kärsivänsä vaivasta, sillä oireet ovat aluksi usein lieviä. Kuivat silmät voivat nimensä mukaisesti tuntua kuivilta, mutta aina niin ei ole. Ne voivat myös vuotaa erityisesti ulkona ja sisällä ruutua katsoessa tai kirjaa ­lukiessa. Voi tuntua, että silmässä olisi roska tai hiekkaa. Silmät voivat myös kutista, punoittaa, poltella, rähmiä tai olla valonarat. Näöntarkkuus voi vaihdella.

5. Miksi räpyttely on tärkeää?

Kun silmiä räpyttelee, Meibomin rauhasten kyynelneste leviää silmään. Räpyttely siis pumppaa kyyneltä silmän pintaan ja pitää sen kos­teana. Räpyttelyyn kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin, jos tekee paljon päätetyötä tai selaa puhelinta. Silloin räpyttely voi vähentyä jopa puoleen.

Jos silmiä ei räpyttele tarpeeksi, Meibomin rauhaset voivat pahimmillaan tukkeutua ja rappeutua. Siitä taas seuraa ongelmia kyynelnesteelle ja silmille.

6. Pitääkö mennä lääkäriin?

Jos epäilee, että kärsii kuivista silmistä, silmälääkärille tai optikolle menemisessä ei kannata turhaan vetkutella. Vaiva on nimittäin helpompi hoitaa, jos se ei ole ehtinyt muhia silmissä kauan.

Jos silmät kärsivät kuivuudesta pitkään, saattaa seurata ikävä syöksykierre. Kun kyynelnestettä haihtuu liikaa tai siinä ei ole tarpeeksi öljyä, silmän pinnalle voi syntyä epätasapaino ja tulehduksellinen tila ja kyynel saattaa väkevöityä.

Kuivasilmäisyys pitäisi aina hoitaa, sillä pahimmillaan se on näköä alentava sairaus. Reuma­potilaat ja diabeetikot ovat erityisessä vaarassa, sillä heidän sarveiskalvonsa tuntoaisti on usein alentunut. Silloin kuivasilmäisyys voi päästä hyvin pahaksi huomaamatta.

Kuivista silmistä ei muutenkaan kannata kärsiä. Osa pääsee vaivasta hoidon avulla kokonaan.

7. Kuka hyötyy silmätipoista?

Hoito on usein yksinkertainen: kostuttavat silmä­tipat. Niitä saa apteekista ilman reseptiä. Osa tuotteista on kevyempiä ja osa geelimäisempiä. Itselle sopiva löytyy kokeilemalla. Paksumpi tippa voi sumentaa näköä hetkellisesti, mutta sen vaikutus kestää pidempään kuin ohuemman.

Tärkeää on valita tippa, jossa ei ole säilöntä­aineita, sillä ne voivat kirvellä silmässä. Tippoja käytetään aamuin illoin, koska silmä kuivuu myös yön aikana. Tippoja voi käyttää säännöllisesti, pitkään ja niin usein kuin tuntuu hyvältä.

Tarjolla on myös silmäsalvoja, joita käytetään yleensä yöllä, sillä ne sumentavat näköä pidemmäksi aikaa. Myös allergiatipat voivat auttaa.

Jos tilanne on päässyt pahaksi ja silmässä on tulehdus, on tärkeää sammuttaa se. Siinä voivat auttaa kortisoni- tai siklosporiinitipat. Niitä määrää lääkäri. Kortisonisilmätipat ovat reseptilääke, ja niitä tulee käyttää vain silmälääkärin valvonnassa mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi. Siklosporiinia taas pitää käyttää pitkään, ja hoito voi olla kallista.

Jos kyynelnestettä erittyy vähän, silmälääkäri tai kuiviin silmiin erikoistunut optometristi voi asentaa kyyneltietulpat silmäkulmien kyynelkanaviin. Tulppa estää kyynelnesteen valumisen silmän pinnalta. Ensin kokeillaan kollageenitulppia, jotka sulavat pois ajan myötä. Jos ne auttavat, voidaan asentaa pysyvät tulpat.

8. Miksi luomia kannattaa hieroa?

Meibomin rauhasia voi itse hieroa ja lämmittää, jotta ne toimisivat paremmin. Se laajentaa rauhasia ja juoksuttaa niistä pois paksuuntunutta, huonolaatuista öljyä.

Lämmitä luomia 10–15 minuuttia. Pidä lämmitettävää silmämaskia suljettujen silmien päällä.

Hiero lämpimät luomet päästä päähän puhtain sormin. Aloita yläluomesta ja silmän sisänurkasta. Tee pyörivää liikettä ylhäältä luomelta alas kohti ripsiä. Hiero sen jälkeen alaluomi sisänurkasta ulkonurkkaan ja alhaalta ylöspäin.

Hiero Meibomin rauhasia aluksi vähintään kerran päivässä pari viikkoa. Sen jälkeen voit hieroa pari kertaa viikossa tai niin usein kuin jaksat.

9. Auttaisiko ravintolisä?

Terveellinen, hyviä rasvahappoja sisältävä ruoka auttaa pitämään elimistön ja silmät terveenä. Silmille erityisen tärkeitä ovat omega-3-rasvahapot, joita saa rasvaisesta kalasta, pellavansiemenistä ja saksanpähkinöistä. Jos ravinnossa on näitä riittävästi, ravintolisää ei tarvita.

Silmän pinta on yksi limakalvoistamme. Kuivia silmiä voidaan hoitaa tyrniöljykapseleilla. Niitä on tutkittu Suomessa kuivien silmien hoitoon, ja tulokset ovat olleet hyviä.

Tyrniä ei tarvitse popsia ravintolisänä, mutta jotta saa yhtä paljon tyrniöljyä kuin kahdessa kapselissa, pitää syödä reilu desi tyrnejä päivässä.

Asiantuntijat: Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi, Jarno Ylitalo/Eiran sairaala, optometristi Aija Hirsimäki/­Kuivasilmäkeskus Tampere ja optometristi (M.Sc.) Oskari Lehvonen/Eiran sairaala.

Tee edes tämä

1. Käytä kostutustippoja

Suhtaudu niihin kuin kosteusvoiteeseen: käytä niitä tarvittaessa päivittäin ja aina, kun silmät tuntuvat kuivilta.

2. Pidä taukoa ruudusta

Kun katsot tietokonetta, tablettia tai puhelinta, silmien räpyttely vähenee. Silloin kyynelnesteen pumppaus on heikompaa ja silmä kuivuu. Lähelle katsominen myös jännittää silmää. Kun katsoo kauas, silmä lepää. Olisi hyvä pitää 20 sekunnin tauko 20 minuutin välein ja katsoa vaikka ulos ikkunasta.

3. Suuntaa silmälääkäriin

Jokaisen 40 vuotta täyttäneen pitäisi käydä silmälääkärin tai opto­metristin tarkastuksessa. Sen jälkeen silmälääkärillä on syytä vierailla neljän vuoden välein, jos mitään vaivaa ei ole. Näin silmien ongelmat löydetään ajoissa.

Kommentoi »