Tulehdus kuivaa silmät
Terveys ja hyvinvointi
Tulehdus kuivaa silmät
Silmien kuivuus voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Niitä voi helpottaa omin toimin, mutta taustalla olevaa kroonista tulehdusta hoidetaan lääkkeillä.
16.3.2016
 |
Apu

Jos silmät kutisevat, kirvelevät, punoittavat ja vetistävät, ne saattavat oireilla kuivuutta. Kuivista silmistä kärsii joka kolmas 50 vuotta täyttänyt, ja vaiva voi kiusata myös muun ikäisiä. Menopaussin jälkeen kuivasilmäisyys on selvästi yleisempää naisilla.

Kuivasilmäisyyden oireita ovat myös kuivuuden tai roskan tunne silmissä, valonarkuus ja silmien räpyttelyn tarve. Kuivat silmät väsyvät herkästi ja ovat valonarat.  Oireilu on yleensä pahinta aamulla ja taas illan tullen. Näkökyky voi myös tuntua vaihtelevan päivästä toiseen.

Professori, ylilääkäri Juha Holopainen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmäklinikalta kertoo, että kuivasilmäisyydessä on kyse ennen muuta silmän kroonisesta tulehduksesta.

– Jos epäillään, että oireilevia silmiä vaivaa kuivuus, silmälääkärin tarkistuksessa niiden tila tutkitaan värjäämällä sarveiskalvon pinta ja kyynelneste fluoreseiinilla. Tällöin nähdään mahdollinen sarveiskalvon pinnan vaurio.

Vaikka kuivasilmäisyys on kiusallisuudestaan huolimatta useimmiten vaaratonta, Holopainen muistuttaa, että kuivat silmät altistavat bakteeri- ja virustulehduksille.

– Vaikea kuivasilmäisyys voi myös ai-

heuttaa syviä sarveiskalvohaavaumia, jotka saattavat arpeuttaa sarveiskalvon ja heikentää näön pysyvästi, hän varoittaa.

Holopainen kannustaakin hoitamaan kuivat silmät kuntoon ajoissa.

– Mutta hoidon tulee olla yksilöllistä! Ei ole yhtä ratkaisua, joka sopii kaikille.

Kuivasilmäisyyden taustalla olevia yksilöllisiä tekijöitä tulisikin selvittää nykyistä paremmin.

– Useimmiten syy löytyy, jolloin myös hoito osuu paremmin kohdalleen.

Yleisin syy kuivasilmäisyyteen on luomissa olevien Meibomin rauhasten tukkeutuminen tai se, että niiden erittämä silmää voiteleva rasva on huonolaatuista. Tällöin kyynelneste pääsee haihtumaan normaalia nopeammin. Pienemmällä osalla kuivasilmäpotilaista, 10–20 prosentilla, kyynelnestettä ei erity tarpeeksi. Tällöin taustalla on usein jokin autoimmuunisairaus.

Perushoito kaikilla kuivasilmäpotilailla on silmän kostuttaminen keinokyynelillä, joita on erityyppisiä.

– Käytettävä valmiste tulisi valita yksilöllisesti, Holopainen muistuttaa.

Jos silmien kuivuminen johtuu luomien sairaudesta, luomien mekaaninen puhdistus kuuluu hoitoon. Punoittavat tai karstaiset luomet viestivät, että kaikki ei ole kunnossa.

Hoidoksi saatetaan tarvita myös pitkäkestoista suun kautta otettavaa antibioottikuuria.

– Tärkeintä on kuitenkin hoitaa silmien kuivumiseen liittyvää kroonista tulehdusta riittävän pitkään joko miedoilla kortikosteroideilla tai siklosporiinitipoilla. Niiden käyttö olisi hyvä aloittaa siinä vaiheessa, kun todetaan, että kyseessä on tulehdus.

Hankalaan kuivasilmäisyyteen paras hoito on seerumitippa. Se valmistetaan potilaan omasta verestä.

– Jos nämä hoidot eivät riitä tai tehoa, voidaan harkita kirurgisia toimenpiteitä, kuten amnionkalvosiirtoa tai luomen osittaista sulkemista haihtumispinta-alan pienentämiseksi, Holopainen kertoo.

Kuivien silmien oireilua pahentavien tekijöiden välttäminen on osa hoitoa. Ärsytystä aiheuttavat esimerkiksi tuuli, pakkanen, huono ilmanlaatu, kuiva sisäilma, koneellinen ilmastointi ja saunominen. Lentäminen on tunnetusti haasteellista kuivasilmäpotilaille.

Lukeminen, television katsominen ja näyttöpäätetyöskentely voivat lisätä oireilua, koska tällöin silmät räpyttelevät harvemmin.

– Räpyttely on tärkeää, koska se levittää kyynelnesteen silmän pinnalle ja estää silmän pintaa kuivumasta.

Kun lukee kirjaa, katselee televisiota tai työskentelee näyttöpäätteellä, silmiä on hyvä räpytellä noin kymmenen sekunnin välein. Näyttöpäätettä tulee katsoa hiukan alaviistoon. Tarkkaa katsomista vaativien töiden lomassa kannattaa pitää muutaman minuutin taukoja, jolloin pitää silmiä kiinni.

Kuivista silmistä kärsivän on syytä mennä lääkäriin, jos oireet eivät helpotu omahoidolla tai epäilee oireiden johtuvan jostain sairaudesta tai lääkkeestä.

– Silmien kuivumista aiheuttavat esimerkiksi silmien ja silmäluomien krooniset tulehdukset ja virheasennot sekä kyynelrauhasten sairaudet, professori Holopainen listaa.

Neurologisista sairauksista johtuvat räpytysrefleksin häiriöt voivat niin ikään olla kuivien silmien syy. Myös kroonisiin allergioihin, atopiaan, ruusufinniin ja tali-ihottumaan liittyy kuivasilmäisyys. Diabeteksessa, kilpirauhasen vajaatoiminnassa, nivelreumassa ja Sjögrenin oireyhtymässä silmien kuivumista aiheuttaa vähentynyt kyynelnesteen eritys.

Holopainen muistuttaa, että myös jotkin lääkkeet, esimerkiksi antihistamiinit, beetasalpaajat ja nesteenpoistolääkkeet, voivat olla syy kuiviin silmiin. Monet psyykenlääkkeet ja unilääkkeet aiheuttavat kuivasilmäisyyttä, samoin kuin silmiin tiputettavat silmänpainelääkkeet. Vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitokin altistaa kuivasilmäisyydelle.

– Myös piilolasien käyttäminen sekä taittovirheleikkaus tai muu silmäkirurgia voi aiheuttaa silmien kuivumista.

Lisäksi kuivasilmäisyyden kehittymiseen voivat vaikuttaa yksipuolinen ravinto, A-vitamiinin puute ja virustulehdukset.

Professori Holopaisen mukaan lievästi oireilevien kuivien silmien hoitoon ei ole luvassa uusia lääkkeitä. Vaikeaa kuivasilmäisyyttä hoidetaan joidenkin vuosien kuluttua todennäköisesti uudenlaisilla, mutta nykyistä kalliimmilla lääkkeillä.

– Erityisesti kehitteillä on tulehdusta estäviä ja toisaalta sarveiskalvon pintasolukon hyvinvointia ylläpitäviä lääkkeitä. Selvää on, että monimuotoisen sairauden hoitoon tarvitaan laaja-alaisesti vaikuttavia lääkkeitä, Holopainen painottaa.

Ehkäise ja hoida kuivat silmät

Pidä huoli luomien ihon kunnosta. Ongelmat luomien iholla häiritsevät Meibomin rauhasten toimintaa: ne voivat mennä tukkoon tai niistä tuleva rasva muuttua vääränlaiseksi. Tämä aiheuttaa ongelmia silmän pinnalle.

Käy silmälääkärissä tutkituttamassa silmien kunto. Hoida annettujen ohjeiden mukaan.

Syö monipuolisesti ja huolehdi riittävästä nesteiden, A-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen saannista. Ssyö säännöllisesti rasvaista kalaa tai käytä kalaöljyvalmistetta.

Älä tupakoi.

Aseta näyttöpääte niin, että katsot sitä hiukan alaviistoon.

Räpyttele silmiä noin kymmenen sekunnin välein, kun luet, katselet tv:tä tai työskentelet näyttöpäätteellä.

Tauota tarkkaa katsomista vaativat työt muutaman minuutin tauoilla, jolloin pidät silmiä kiinni.

Suuntaa auton ilmastointilaitteen ilmavirta niin, ettei se osu silmiin.

Käytä kaksoistyrni-öljyvalmistetta lievittämään kuivasilmäisyyden oireita.

Teksti: Katriina Ylönen

Kuva: iStock

Kommentoi »