Kevätsää pölläyttää katupölyn ilmaan – Asiantuntijan 11 vinkkiä katupölyn ja sen aiheuttamien oireiden torjuntaan
Jokakeväinen riesa
Kevätsää pölläyttää katupölyn ilmaan – Asiantuntijan 11 vinkkiä katupölyn ja sen aiheuttamien oireiden torjuntaan
Katupöly tunkeutuu hengitysteihin ja voi aiheuttaa kenelle tahansa nuhaa, silmien kirvelyä sekä kurkun kutinaa ja yskää. Haitallisinta se on allergiaa ja hengitys- ja sydänsairauksia sairastaville.

Nyt sen aika on taas. Katupölyä on aurinkoisella kevätsäällä ilmassa paljon.

– Herkimpiä katupölylle ovat allergiaa tai hengitys- ja sydänsairauksia sairastavat. Tiedetään, että heillä terveyspalvelujen käyttö ja sairaalahoidon tarve lisääntyvät katupölyaikana, sanoo järjestöjohtaja Mervi Puolanne Hengitysliitosta.

Katupöly aiheuttaa hengitysteiden tulehduksia ja keuhkokuumeita. Pikkulapsilla se voi lisätä riskiä sairastua astmaan.

Katupöly kulkeutuu henkitorveen ja keuhkoputkiin ja voi tehdä ärsytysoireita kenelle tahansa: nuhaa, silmien kirvelyä ja punoitusta sekä kurkun kutinaa ja yskää. Oireet ovat elimistön tapa yrittää päästä eroon ärsyttävistä hiukkasista.

Katupöly on asvalttia ja hiekoitussepeliä

Katupöly on pääasiassa asvalttia, jota autojen talvirenkaat ja hiekoitussepeli ovat jauhaneet ihmissilmille näkymättömiksi hiukkasiksi talven aikana. Lisäksi joukossa on hiekoitussepeliä itsessään, tiesuolaa sekä rengas- ja jarrupölyä.

– Teiden lisäksi keväällä pölisevät myös rakennustyömaat, Mervi Puolanne sanoo.

Katupöly aiheuttaa hengitysteiden tulehduksia ja keuhkokuumeita.

Talvella hiukkasmassa lepää jään ja lumen alla. Kun kevätaurinko sulattaa lumet ja kuivattaa kadut, hiukkaset pölähtävät ilmaan. Pahimpia ovat aurinkoiset ja tuuliset päivät. Sade puolestaan kostuttaa tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä. Millainen katupölykevät tulee, riippuukin paljon säästä.

Katupölykausi kestää tavallisesti pari kuukautta. Etelä-Suomessa pöllyää yleensä maalis-huhtikuussa, mutta esimerkiksi Rovaniemellä katupöly saattaa nousta ilmaan vasta toukokuussa ja kausi jatkua vielä kesäkuussa. Katupöly on koko Suomen ongelma.

– Pöly nousee ilmaan pienemmilläkin liikennemäärillä, sanoo ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski HSY:stä.

– Jos autoissa käytettäisiin enemmän kitkarenkaita, katupölyä muodostuisi vähemmän. Esimerkiksi Helsingissä pyritään lisäämään kitkarenkaiden käyttöä.

Maski auttaa suojautumaan

Varsinaista lääkettä katupölyoireisiin ei ole. Jos silmät kirvelevät, voi kokeilla kosteuttavia silmätippoja. Jos on siitepölyallergia, astma tai muu hengityselinsairaus, sen hoidosta kannattaa huolehtia.

Lenkille kannattaa lähteä, vaikka ilmassa olisikin hieman katupölyä.

– Ulkona voi suojautua P2-luokan suodattimella varustetulla hengityssuojaimella, jonka läpi on helppo hengittää. Apua saa myös koronamaskeista, Mervi Puolanne sanoo.

Sellaisia ovat kirurgiset maskit ja ilman venttiiliä olevat FFP2-hengityssuojaimet.

– Oireet helpottavat, kun välttää pölyisiä alueita ja pysyy sisällä. Toisaalta liikunnalla on suuria terveyshyötyjä, eli jos on terve, lenkille kannattaa lähteä, vaikka ilmassa olisikin hieman katupölyä, Nelli Kaski sanoo.

Puolanne lisää, että myös hengityssairaat saavat terveyshyötyä liikunnasta. Säännöllinen liikunta on tärkeä osa hoitoa. Katupölykaudella voi kokeilla liikkua metsässä, puistossa ja veden äärellä.

Kannattaa seurata oman asuinpaikkakunnan ilmanlaatumittareita. Ilmatieteen laitos kokoaa verkkosivuilleen tietoja ilmanlaadusta ympäri Suomen.

Katujen puhdistus on viikkojen työ

Kaupungit ja kunnat putsaavat hiekoitussepelin pois kaduilta.

– Se on iso urakka. Ensin kerätään karkea aines. Sen jälkeen kadut pestään, jotta ihan hienokin aines saadaan pois, Nelli Kaski sanoo.

Työssä menee helposti useampi viikko.

– Hengityssairaat aina toivovat, että katujen puhdistukseen satsattaisiin ja aika olisi mahdollisimman lyhyt, Mervi Puolanne sanoo.

Torju katupölyä ja oireita – 11 vinkkiä

  • Jos silmät kirvelevät tai punoittavat, kokeile huuhtelevia ja kosteuttavia silmätippoja. Jos joudut oleskelemaan paljon ulkona, pitkävaikutteiset geelimäiset tipat voivat olla hyvä vaihtoehto. Pyydä apua valintaan apteekista.
  • Käytä nenäkannua. Osa kokee, että nenän limakalvojen huuhtominen auttaa.
  • Imeskele pastillia. Se lisää syljen eritystä ja kostuttaa kurkunpäätä, mikä auttaa joillakin nieluoireisiin.
  • Vältä tuulettamista pahimpaan katupölyaikaan. Jos tuuletat, tee se esimerkiksi iltaisin, kun liikennettä on vähän.
  • Vaihda kotisi tuloilmaventtiileihin uudet suodattimet ennen katupölyaikaa, jotta ne toimivat hyvin.
  • Päivitä ulkoilureittisi. Vältä liikkumista vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla. Mene mieluummin esimerkiksi metsään tai rantaan.
  • Kokeile pitää maskia ulkona. Valitse P2-luokan suodattimella varustettu hengityssuojain, jossa on venttiili ja jonka läpi on helppo hengittää. Myös muista maskeista on apua.
  • Jos sinulla on siitepölyallergia, hoida se hyvin. Ilmassa voi olla yhtä aikaa katupölyä ja siitepölyä.
  • Jos sinulla on astma- tai keuhkoahtaumatauti, voit poistaa limaa hengitysteistä pullopuhalluksen avulla. Puhalla letkun kautta vesipulloon ja yskäise lima pois. Limaa kannattaa poistaa, sillä kertyvä lima on tulehdusalusta. Voit myös nostaa lääkkeittesi annostusta, jos olet saanut siihen ohjeet lääkäriltäsi.
  • Valitse talvirenkaiksi kitkarenkaat, jotka jauhavat asvalttia vähemmän kuin nastarenkaat. Kun sää sallii, vaihda kitka- ja nastarenkaat kesärenkaisiin.
  • Jos poistat hiekkaa omalta pihaltasi, poista se kosteana. Älä käytä lehtipuhallinta.

Asiantuntijat: järjestöjohtaja Mervi Puolanne/Hengitysliitto ja ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski/HSY.

Juttu on julkaistu alun perin 26.3.2021, sitä on muokattu 19.4.2023 kello 12:20.

Kommentoi »