Totta vai tarua? Vapauttaako kaihileikkaus aina silmälaseista?
Terveys ja hyvinvointi
Totta vai tarua? Vapauttaako kaihileikkaus aina silmälaseista?
Sanotaan, että kaihi­leikkauksen jälkeen ei enää tarvitse silmälaseja. Pitääkö paikkansa?
5.10.2022
 |
Apu Terveys

Tarua

Perinteisesti kaihileikkauksessa käytetään yksitehoisia linssejä, minkä jälkeen tarvitaan edelleen joko luku- tai kaukolaseja. Yleensä kaukonäkö korjataan hyväksi, jolloin tarvetta on luku­laseille. Kaihi tulee väistämättä kaikille, sillä se on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Seitsemänkymppisistä joka kolmannella on näköä haittaavia kaihimuutoksia. Kaihin syntyä voivat nopeuttaa tai aikaistaa silmävammat sekä jotkin silmätaudit, yleissairaudet, kuten diabetes, ja tietyt lääkkeet, esimerkiksi kortisoni. Altistavia tekijöitä ovat myös tupakointi, runsas alkoholinkäyttö ja jossain määrin myös ylipaino

Kaihissa silmän oma linssi eli mykiö samenee, jolloin valon pääsy verkkokalvolle heikentyy. Tämän seurauksena näöntarkkuus huononee. Alkavan kaihin oireita ovat lukemisen ja hämärässä näkemisen vaikeutuminen. Jälkimmäisen voi huomata esimerkiksi autoa ­ajaessa. Hoitamattomana kaihi johtaa sokeutumiseen. Leikkaus on sen ainut hoito.

Leikkaus on aiheellinen, kun kaihi alkaa haitata arkea, työntekoa tai autolla ajoa eikä uusista silmälaseista ole enää hyötyä. Leikkauksessa silmän samentuneen linssin tilalle asetetaan kirkas muovinen keinolinssi. Uudet silmälasit voi hankkia yleensä 4–5 viikon kuluttua. Jatkossa pärjätään yleensä samoilla vahvuuksilla, mutta toki laseja on aika ajoin vaihdettava niiden kulumisen vuoksi.

Totta

Jos kaihileikkauksessa käytetään monitehoista linssiä, valta­osa potilaista ei enää tarvitse silmälaseja. Nykyään monitehoiset linssit ovat niin sanottuja kolmi­teholinssejä, jotka korjaavat luku-, väli- ja kaukonäön. Välinäköä tarvitaan esimerkiksi tietokoneella työskentelyyn ja ruoanlaittoon.

Moni­teholinssi sopii vain muuten terveeseen silmään. Silmänpohjan rappeumaa sairastavalla se ei riitä korjaamaan lukunäköä olennaisesti. Monitehoisia linssejä laitetaan vain yksityispuolella, koska ne ovat kalliimpia kuin yksiteholinssit.

Kaihileikkaus on potilaalle vaivaton, ja riskit ovat vähäiset. Usein molemmat silmät voidaan hoitaa samana päivänä. Jännitystä voidaan lievittää rauhoittavalla lääkityksellä.Leikkaus tehdään päiväkirurgisesti tippapuudutuksessa, ja sen kesto on yleensä vain noin 20 minuuttia. Kotimatkalle on hyvä pyytää saattaja mukaan, koska näkö on usein sumea. Tavallisesti näkö kirkastuu jo samana päivänä, mutta täydellinen toipuminen vie noin viikon. Jälkihoitona ovat silmätipat kolmen viikon ajan.

Joskus silmään voi kehittyä muutama vuosi leikkauksen jälkeen jälkikaihi. Kyse ei ole kaihin uusiutumisesta, vaan siitä, että silmään asetetun tekomykiön takana oleva linssikapseli samentuu. Tällöin näöntarkkuus huononee. Jälkikaihi voidaan poistaa kivuttomasti ja nopeasti laserilla, eikä se enää uusi.

Asiantuntija: silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Timo Hellstedt, Terveystalo Kamppi.

Tästä on kyse

Kaihileikkaus on maailman yleisimpiä leikkauksia. Suomessa kaihileikkauksia tehdään vuosittain 50 000–60 000. Yläikärajaa ei ole, vaan jopa 95–100-vuotias voidaan leikata.

1 kommentti