Hoida kynnet kuntoon
Terveys ja hyvinvointi
Hoida kynnet kuntoon
Hoida hauraat kynnet edustuskuntoon ja ehkäise ennalta varpaidenkynsistä johtuvat kivut. Siistit ja terveet kynnet tekevät sekä miehestä että naisesta huolitellun näköisen.
20.8.2014
 |
Apu

Kynnet kuluvat päivittäin, kun niillä kaivellaan ja raaputellaan ja niitä liotetaan saippuavedessä. Suurin osa kynsiongelmista on itse aiheutettuja, sillä kynsiä hoidetaan usein väärin tai suojataan ne huonosti. Naisilla lisäksi estrogeenin väheneminen vaikuttaa kynsien kosteuden vähenemiseen, mikä edesauttaa kynsien haurastumista ja liuskoittumista.

Kynsi on runsasrikkistä keratiinia eli sarveisainetta, joka koostuu kolmesta kerroksesta. Leikatessa hauraita kynsiä saksilla tai kynsileikkureilla kerrokset jäävät auki, mikä johtaa usein kynsien liuskoittumiseen ja lohkeiluun. Parempi vaihtoehto kynsien lyhentämiseen on lasiviila.

Myös jatkuvaa kynsilakan, kynsilakanpoistoaineen ja rakennekynsien käyttöä on syytä harkita suuren kemikaalilastin vuoksi. Varsinkaan hauraat kynnet eivät kestä enää rakennekynsiä ja geelauksia. Akrylaattia sisältävä liima voi myös aiheuttaa allergisia reaktioita.

Sekä kynnet että kynsinauhat pitävät rasvaamisesta. Kynsinauhojen tehtävänä on suojata kynttä ja ehkäistä bakteerien pääsyä niiden alle. Koska kynsinauhat siirtyvät eteenpäin kasvavan kynnen mukana, niitä on hyvä välillä työnnellä hellästi taaksepäin, ennen kuin ne kuivuvat ja katkeavat. Kynsinauhojen leikkaaminen tai työntäminen väkivalloin taaksepäin voi pahimmillaan johtaa tulehdukseen, joka on kivulias ja epäesteettinen.

Kynnen keltaisuuteen voivat vaikuttaa kynsien lakkaus, ikääntyminen ja tupakoiminen. Jos kellastumisen lisäksi kynsi murenee ja haisee, kyseessä on yleinen ongelma, sieni-infektio. Kynsisieni eli -silsa tarttuu helposti etenkin varpaisiin kosteissa ja lämpimissä paikoissa, kuten uimahalleissa ja pukuhuoneissa. Aina suihkusandaalien käyttö tai desinfiointisuihkutkaan eivät estä sen tarttumista.

Kynsisieni on sitkeä vaiva, ja sille on tärkeää saada lääkäriltä oikea diagnoosi. Lääkkeitä voi joutua käyttämään kuurina sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kynsisieni voi aiheuttaa myös varpaankynnen sisään kasvamisen, jolloin kenkä voi painaa kynttä kivuliaasti.

Kynnen paksuuntuminen, joka voi muistuttaa kynsisilsaa, saattaa niin ikään aiheuttaa kipua. Ikääntyneillä kynnet voivat käyristyä ”kotkankynsiksi”. Näitä vaivoja voi hoitaa ja ehkäistä hyvällä jalkahygienialla sekä ilmavien sukkien ja väljien kenkien käytöllä.

Kynsien värien ja muotojen muutokset saattavat kieliä jostakin yleissairaudesta tai lääkityksestä. Huolestua kannattaa etenkin silloin, jos kynnen alle tulee tumma läiskä. Se voi johtua joko harmittomasta vamman aiheuttamasta verenvuodosta tai melanoomasta, joten se on syytä tutkituttaa lääkärillä.

Noin puolelle kynsimuutoksista ei kuitenkaan löydetä syytä. Joskus kynteen kasvaa kuoppa, koska sen tyvessä tapahtuu hetkellinen häiriö. Lapsuudessa sattuneet vammatkin voivat yhä vaikuttaa kynnen muotoon. Vanhemmiten kynsiin tulee pitkittäisiä uurteita, jotka eivät liity mihinkään sairauteen. Kynteen saattaa myös ilmaantua pitkittäinen halkeama, ja etenkin vanhemmilla naisilla kynsi voi irrota ilman syytä.

Lääkäreiden mielestä kynsien muutokset eivät johdu yksittäisistä hivenainepuutoksista. Asiasta on kuitenkin myös vastakkaisia mielipiteitä. Kynsien keratiini on samantyyppistä valkuaisainetta kuin hiukset. Kun ravintoaineiden imeytyminen kehoon häiriintyy sairauksien, lääkkeiden, stressin ja rajujen laihdutuskuurien vuoksi, hivenaineiden puute voi näkyä kynsissä esimerkiksi heikkona kasvuna.

Sinkin tai raudan puute saattaa aiheuttaa kynsiin poikkiuurteita tai porrasmaisia harjanteita. Myös valkoiset täplät voivat kertoa sinkin puutoksesta. Seleenin puute aiheuttaa kohoumia ja raitoja.

5 × vahvemmat kynnet

1 Suojaa. Käytä koti- ja puutarhatöitä tehdessäsi suojakäsineitä, sillä kynsien jatkuva kastuminen heikentää niiden rakennetta. Pese kädet miedolla saippualla. Rasvaa pesun jälkeen sekä kädet että kynsinauhat. Sormien ja varpaiden kynsiä voi hoitaa  myös kynsiöljyllä. Pehmitä kynsinauhoja käsivoiteilla tai kynsinauhavedellä, ennen kuin työnnät niitä taaksepäin puisella manikyyritikulla. Älä käytä kynsiä työkaluina esimerkiksi raaputtamiseen tai repimiseen äläkä järsi niitä stressin vuoksi.

2 Leikkaa. Leikkaa varpaankynnet suoraan niin, että kynteen jää kulma. Jos kulma leikataan pois, kynsi voi pureutua ihoon ja aiheuttaa yllättävän nopeasti kivuliaan vaivan, joka voi vaatia jalkaterapeutilla käynnin tai jopa kirurgisen toimenpiteen. Kynsileikkureita ja -saksia ei suositella etenkään hauraille sormenkynsille. Jos leikkaat kynsiä, leikkaa ne suihkun tai kylvyn jälkeen, kun ne ovat pehmeät. Älä kuitenkaan viilaa kynsiä suihkun jälkeen.

3 Viilaa. Käytä kynsiviilan karkeaa puolta kynnen lyhentämiseen, sileää puolta muotoiluun. Hieno lasiviila sulkee kaikki kynnen kolme kerrosta hellävaraisimmin. Viilaa kynsiä aina vain yhteen suuntaan sivulta keskelle, ei edestakaisin, sillä muuten kynsilevyt irtoavat toisistaan ja alkavat lohkeilla. Kynsien pin-

taa voi myös tasoittaa siihen tarkoitetulla viilalla ennen lak­kausta.

4 Lakkaa. Estät kynsien kellastumisen ja haurastumisen käyttämällä aluslakkaa sekä pidennät värin kestoa päällyslakalla. Kynsilakkojen sisältämä tolueeni ja formaldehydi tekevät kynsistä keltaiset ja huonontavat niiden kuntoa. Kokeile luonnonmukaisia kynsilakkoja, joissa näitä ainesosia ei ole. Pääset keltaisista kynsistä eroon myös antamalla niiden kasvaa pois. Sormien kynnet uusiutuvat noin kuukaudessa, varpaankynnet hieman hitaammin.

5 Ravitse. Koska keratiini on rikkipitoista sarveisainetta, kokeile kynsien vahvistamiseen lisärikkiä, esimerkiksi MSM-jauhetta, joka auttaa kehoa erilaisten tukikudosten, kuten hiusten, luiden ja kynsien rakentumisessa. Myös biotiini eli B7-vitamiini sisältää rikkiä, ja sitä suositellaan yleisesti kynsien vahvistamiseen. Muita tärkeitä hivenaineita ovat sinkki, seleeni, C-vitamiini, pii ja rauta. Nauti hivenaineet ja vitamiinit sekä pillereinä että monipuolisen ruoan mukana.

Teksti: Satu Väisänen

Kuva: 123rf

Kommentoi »