Heikki Ylikangas: ”Historioitsijana huomaa, että ihmisillä on taipumus sotia – voi tuntua, että asiat eivät muutu”
Henkilöt
Heikki Ylikangas: ”Historioitsijana huomaa, että ihmisillä on taipumus sotia – voi tuntua, että asiat eivät muutu”
Yhteiskunnan kehitys oli jo pitkään mennyt hyvään suuntaan, kunnes Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sen seurauksena moni asia on nyt huonossa jamassa: energian hinta on noussut, ruoan hinta kallistunut ja tiedot Ukrainasta ovat erittäin huolta herättäviä, sanoo 85 vuotta täyttävä Ylikangas.

Historioitsija ja tietokirjailija Heikki Ylikangas on urallaan tuonut Suomen historian merkittäviä vaiheita lähelle lukijaa. Vielä viime vuonna häneltä julkaistiin Kustaa Vaasasta ja tämän vastustajista kertova tietokirja. Enää ei uusia kirjoja ole luvassa.

– Minulla on nyt ikävuosia aivan tarpeeksi. Olen silti koostamassa elämäkertaa isovanhemmistani ja vanhemmistani. Se ei tule julkisuuteen, vaan on tarkoitettu lapsilleni ja tuleville polville.

Ylikangas on tyytyväinen siitä, että hän on saanut elää vanhaksi.

– Kauan on eletty, suurin piirtein terveenä, vaikka liikkuminen on hieman vaikeampaa, Ylikangas kertoo.

Miltä maailma näyttää 85-vuotis­syntymäpäivän tienoilla?

– Yhteiskunnan kehitys oli mielestäni jo pitkään mennyt hyvään suuntaan, kunnes Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sen seurauksena moni asia on nyt huonossa jamassa: energian hinta on noussut, ruoan hinta kallistunut ja tiedot Ukrainasta ovat erittäin huolta herättäviä, Ylikangas luettelee.

Historioitsijana Ylikangas on tottunut seuraamaan maailmanmenoa pitkien ajanjaksojen ja kehityskaarien kautta.

– Historioitsijana huomaa, että ihmisillä on taipumus käydä sotia, joten siinä mielessä voi tuntua siltä, että asiat eivät muutu.

Kanssaihmisilleen Ylikangas lähettää syntymäpäivänään viestin, joka kannattelee vaikeina aikoina.

– Muistan, miten kotipitäjässä Ylihärmässä naapurin emäntä lausui: “Kun jotakin epätavallista tapahtuu, kestäkää ja taipukaa.”

Heikki Ylikangas

  • Syntynyt: Ylihärmässä 6.11.1937.

  • Ura: Tietokirjailija ja tutkija. Tieto-Finlandia kirjasta Tie Tampereelle (1993). Kirjoittanut myös näytelmiä ja kaksi romaania. Työskennellyt Helsingin yliopistossa sekä oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden että Suomen ja Skandinavian historian professorina.

  • Perhe: Puoliso ja aikaisemmasta avioliitosta kaksi lasta sekä viisi lastenlasta.

1 kommentti