Erik Tammenpää on jääkiekon maailmanmestari – e-kaukaloissa
E-urheilu
Erik Tammenpää on jääkiekon maailmanmestari – e-kaukaloissa
Puolivahingossa alkaneella urallaan Erik Tammenpää on viidessä vuodessa voittanut e-pelaajana NHL-pelin maailmanmestaruuden ja onnistunut tekemään harrastuksesta ammatin.

Videopeliammattilaisuus on edelleen harvojen mahdollisuus, ja suuri yleisö ei välttämättä tiedä, mitä se tarkoittaa. Mitä siis teet työksesi?

Pelaan suomalaisessa esports-organisaatiossa ENCE:ssä NHL-nimistä jääkiekkopeliä, jossa kilpailen erilaisissa turnauksissa. Lisäksi teen sisältöä sosiaalisiin medioihin, Youtubeen, Twitchiin sekä TikTokiin.

Kerroit, että päädyit urallesi puoli­vahingossa. Mitä se tarkoittaa?

Minulla on pitkä lätkätausta. Harrastin jääkiekkoa neljävuotiaasta kahdeksantoistavuotiaaksi asti ja siinä ohella tulin pelanneeksi kyseistä videopeliä huvikseni. Huomasin juuri kahdeksantoistavuotiaana, että olin hyvä ”änärissä”. Siitä ei mennyt kuin vuosi, kun voitin pelin ­maailmanmestaruuden.

Kuinka vanhempasi suhtautuivat ammatinvalintaasi?

Äiti oli tosi kannustava kaikessa, mitä halusin tehdä. Isä oli ehkä enemmän sitä mieltä, että minun olisi pitänyt panostaa kouluun paremmin. Sitten, kun kaikki tapahtui niin nopeasti ja voitin maailmanmestaruuden, myös hän ymmärsi, että tässä voi olla aineksia enempäänkin. Hän on myös aina tykännyt seurata ­pelejäni.

Olet silti opiskellut jotakin perus­koulun jälkeen?

Opiskelin media-assistentiksi ammatti­koulussa, ja itse asiassa se liittyy aika paljon hommiin, joita teen nykyään. Eli minulla menee tosi paljon aikaa videoiden suunnittelemiseen ja tekemiseen.

Miltä sinun tyypillinen ­työpäiväsi näyttää?

Se riippuu. Pelaan neljästä viiteen tuntia päivässä ja ­siihen päälle teen videoita ja luon kontenttia lähtö­kohtaisesti neljä tuntia päivässä, eli työaika jakaantuu aika 50/50 pelaamisen ja sisällöntuottamisen välillä. Jos on turnauksia tulossa, pelaan niiden edellä viikon tai pari enemmän.

Kuinka tärkeää hyvä fyysinen kunto on e-pelaamisessa?

Tosi tärkeää. Varsinkin alussa minulla oli vaikeaa sen kanssa, että valvoin liian ­myöhään ja söin vähän mitä sattuu. Nykyään yritän liikkua paljon, syödä oikein ja ­varsinkin nukkua hyvin. Silloin on mentaalisestikin kunnossa, kun pelit alkavat.

Koska pelaat ammatiksesi, on vaikea sivuuttaa rahaa. Kuinka paljon tienaat pelaamisella?

No sanotaan vaikka, että aika peruspalkan verran tällä hetkellä. On e-urheilulajeja, joista voi saada enemmänkin, mutta NHL on yksi pienimmistä peleistä. Eli NHL:ssä minun pitäisi voittaa käytännössä joka turnaus, jos haluan elää ­t­urnauspalkkioilla. Myös sen takia keskityn paljon tähän somepuoleen. ­Käytännössä noin puolet tuloistani koostuu muusta kuin turnausmenes­tyksestä.

Oletko ajatellut siirtyä rahakkaampien pelien puolelle?

Ei, kyllä minä sanon, että kun mulla oli aika omalaatuinen matka tähän, ja pienestä lähtien on rakentunut pohja yhteen peliin, olisi tosi vaikeaa vaihtaa peliä kilpailumielessä.

Urheilu-uralta eläköidytään yleensä, kun ikä alkaa painaa. Kuinka vanhaksi e-pelaaja voi jatkaa uraansa?

Se on hyvä kysymys, mutta en ole ikinä miettinyt sitä. Elän päivä kerrallaan. Urheilullisesti olen saavuttanut kaiken, eli maailmanmestaruus löytyy, joten tavoitteena on varmaan tehdä tätä ­mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman ­korkealla tasolla.

Sinut on valittu ­Urheilutoimittajien ­liiton äänestyksessä ­kahdesti vuoden e-­pelaajaksi. Mitä tunnustukset ja menestys merkitsevät sinulle?

On se totta kai iso ­kunnia, ja olen otettu, mutta samaan aikaan en ole täysin samalla kannalla äänestyksen ­kriteerien kanssa, koska ne ottavat ­huomioon vain urheilupelien pelaajat. Urheilupelit ovat pieniä lajeja e-urheilumaailmassa, ja olisi reilua, että muidenkin pelien, esimerkiksi räiskimis- ja fantasiapelien pelaajat otettaisiin huomioon äänestyksessä.

Isä oli ehkä enemmän sitä mieltä, että minun olisi pitänyt panostaa kouluun paremmin.

Millaisia haaveita sinulla on uran lisäksi? Mahtuuko e-pelaajan arkeen mitään muuta elämää?

Heh, vaimo ja lapset varmaan jossakin vaiheessa, mutta tykkään elää tosiaan aika rennosti päivä kerrallaan. Siitä lähtien, kun aloin pelata ammatikseni, aikaa on mennyt paljon oman pelin ja uran kehittämiseen. Mutta edelleen tykkään urheilla tosi paljon, ja olen ajatellut taas pitkän tauon jälkeen aloittaa jääkiekon. Silti myös tyttöystävälle ja koirille riittää vielä aikaa.

Onko urheilutausta auttanut sinua omassa e-urheilulajissasi?

Ehdottomasti kyllä. Kutsun sitä pallo­pelisilmäksi. Eli jos on pelannut mitä tahansa pallopeliä, se auttaa monessa eri lajissa, myös virtuaalijääkiekossa. Pitää tietää, milloin syötät, milloin vedät ja milloin harhautat. Samoja taitoja ­tarvitaan oikeassa lätkässä.

Miltä e-urheilun tulevaisuus sinun ­mielestäsi näyttää?

Olen ihan varma, että kaikki e-urheilulajit tulevat kasvamaan. Pelaajia tulee koko ajan enemmän, ja pelaaminen aloitetaan yhä nuorempana. Uskon, että kun pelaajia tulee enemmän, myös katsojien määrä kasvaa.

Jos voisit korjata yhden asian maailmassa, mikä se olisi?

Ei sotia.

Erik Tammenpää

  • Syntynyt: 25.5.1999 Espoossa.
  • Asuu: Helsingissä.
  • Työ: E-urheiluammattilainen.
  • Ajankohtaista: Edustaa Suomea 28.1.–5.3. käytävissä IIHF e-maailmanmestaruuskisoissa (IIHF eWorld Championships).

Kommentoi »