Onko tämä kolumni jo algoritmin kirjoittama? Oletko varma, että huomaisit eron? Ja mikä tärkeintä – välitätkö?
Kolumni
Onko tämä kolumni jo algoritmin kirjoittama? Oletko varma, että huomaisit eron? Ja mikä tärkeintä – välitätkö?
15 000 Helsingin kaupungin työntekijää sai lopputilin. Tai no, se oli väärä hälytys. Mutta oliko kyseessä todellakin Sarastia-palkkajärjestelmän virhe? Vai maistiainen siitä, kun tietokoneet lähitulevaisuudesta arvioivat kelpoisuuttamme työntekijöinä? Kasper Strömman kysyy kolumnissaan.
7.1.2023
 |
Apu

Ennen joulua 15 000 Helsingin kaupungin työntekijää sai yllättäen lopputilin. Tai no, tarkalleen ottaen kyseessä oli väärä hälytys – kaupungin viestinnän mukaan Sarastia-palkkajärjestelmän virhe. Heti perään lähtikin viisitoistatuhatta tekstiviestiä, jossa vakuuteltiin, ettei syytä huoleen töiden jatkumisesta ollut.

Mutta oliko kyseessä todellakin virhe? Vai maistiainen siitä, kun tietokoneet lähitulevaisuudesta arvioivat kelpoisuuttamme työntekijöinä?

Yhdysvalloissa on Amazon Flex -niminen lähettipalvelu, joka on toimintamalliltaan samanlainen kuin meilläkin suositut ruoantoimituspalvelut. Siinä kuljettajat eivät ole työsuhteessa yritykseen, vaan enemmän tai vähemmän vapaaehtoisia yrittäjiä. Se ei ole ongelma itsessään, koska ihmiset ovat jo tottuneet tämäntyyppisiin alustataloustöihin.

Sen sijaan monelle murheenkryyniksi on muodostunut lähettejä valvova tietokonealgoritmi. Amazonin intressissä kun on tietenkin, että asiakkaat saavat pakettinsa niin nopeasti kuin mahdollista. Siksi toimituksen aikarajaksi on asetettu kaksi tuntia, ja Amazon Flex -appi arvioi kuljettajan tehokkuutta asteikolla fantastic / great / fair / at risk. Jos algoritmin mielestä pakettien jakelu sujuu liian verkkaisesti, seuraa ensin varoitus, ja sen jälkeen appi lopettaa automaattisesti tarjoamasta keikkoja.

Kuljettaja saa siis käytännössä potkut.

Kuljettaja voi valittaa kohtelustaan apin kautta. Yritys veloittaa valituksen käsittelystä 200 dollaria.

Ongelmalliseksi tämän tekee se, että tietokoneohjelmaa ei ole ohjelmoitu ottamaan huomioon poikkeuksellisia olosuhteita. Auto kun saattaa näinä päivinä välillä juuttua keskelle lumimyrskyä, tai lukittu portti estää kuljettajaa pääsemästä perille.

Eräs lähetti raportoi, että rengasrikon seurauksena hommat loppuivat siihen. Kuljettaja voi toki valittaa kohtelustaan apin kautta, mutta se ei yleensä johda mihinkään – sen lisäksi että yritys veloittaa valituksen käsittelystä 200 dollaria. Ja jos kuljettaja vasten kaikkia odotuksia saisikin oikean ihmisen langan päähän, siitäkään ei ole apua.

Miksi? Koska esihenkilönkin tehokkuutta mittaa algoritmi, joten hempeilylle ei ole sijaa. Uusia kuljettajia on jonoksi asti, joten yritys ei ole aidosti motivoitunut tekemään tilanteelle mitään.

Huomasiko kukaan muu kuin minä, miten salakavalasti meidät totutettiin käyttämään itsepalvelukassoja?

Maailman väkiluku ylitti viime vuonna kahdeksan miljardia, ja vaikuttaisi siltä, että mitä enemmän meitä on, sitä enemmän tietokoneet syrjäyttävät ihmisen. Huomasiko esimerkiksi kukaan muu kuin minä, miten salakavalasti meidät totutettiin käyttämään itsepalvelukassoja ruokakaupoissa?

Seuraavaksi onkin sitten vain ajan kysymys, ennen kuin saat porttikiellon kauppaan, jos skannaat tuotteesi liian hitaasti.

Näen siksi nyt vain yhden mahdollisuuden. Sen sijaan, että kirjoittelen näitä pikku kirjoituksiani minunkin olisi kaikkein järkevintä vain kehitellä appi – kutsutaan sitä vaikka nimellä Kasper Flex –, joka osaisi vanhojen kolumnieni perusteella kirjoittaa uusia, samankaltaisia kirjoituksia. Siihen tulevaisuus näyttäisi olevan menossa.

Vai onko tämä kolumni jo algoritmin kirjoittama? Oletko varma, että huomaisit eron?

Ja mikä tärkeintä – välitätkö?

Kommentoi »