Terveys ja hyvinvointi
Miten saan vyötäröni kapeammaksi? Olen 60-vuotias nainen, jolla on osteoporoosi – Mikä olisi oikea määrä proteiinia päivässä? Apu-klinikka
Vastaajana
5.10.2022
 |
Apu

Kysymys:

Olen 60-vuotias nainen, pituus 158 cm ja paino 69 kg. Haluaisin saada vyötärönseutuani kapeammaksi. Minulla on astma, johon lääkkeenä ovat Symbicort ja Ventoline, tarvittaessa Atrovent. Vaihdevuosien liikahikoiluun sain Ergotamin tart -valmisteen, jota käytän kerran päivässä, yleensä iltaisin. Suvussa on rintasyöpää, joten olen luopunut hormonikorvaushoidosta. Yritin pari vuotta sitten painonpudotusta. Ehkä sen seurauksena sain osteoporoosin. Hoitona on Fosavance kerran viikossa sekä D-vitamiini 20 mikrogrammaa ja Calcichew D3 extra kerran vuorokaudessa. Proteiinin olen laskenut ruoastani päivittäin, jotta saisin sitä 70–80 grammaa. Mikä olisi oikea määrä? Kävelen noin tunnin päivässä, käyn kuntosalilla kaksi kertaa viikossa ja jumppaan kotona satunnaisesti.

Vastaus:

Kiitos kysymyksestä. Et kerro tarkemmin, mikä on vyötärön­ympäryksesi lähtötilanne, mutta oletan, että olet saanut vaihdevuosien aikana lisää senttejä vyötärölle. Tämä on hyvin tyypillistä, kun elimiston estrogeenipitoisuus vähenee vaihdevuosissa. Painonhallinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota ruoasta saatavan proteiinin riittävään määrään. Ikäiselläsi proteiinin tarve on vähintään 1,2–1,4 grammaa ­normaalipainokiloa kohden. Koska liikut aktiivisesti, voisit lisätä proteiinin saantia. Sopiva määrä on lasi piimää, kourallinen pähkinöitä ja ropsaus raejuustoa lisää päivittäiseen ruokavalioosi.

D-vitamiini auttaa luustolle tärkeää kalsiumia imeytymään ja tukee luusolujen uusiutumista. Sillä on vaikutusta myös lihasten toimintaan. Mainitsemasi 20 mikrogrammaa vuorokaudessa on ­hieman vaatimaton annos etenkin talvi­aikaan. Suosittelen, että mittautat veresi D-vitamiinipitoisuuden. Oikea annostelu löytyy tuloksen perusteella. Luuston ­kannalta suositeltava D-vitamiinitaso on 75–120 nanomoolia litrassa. Myös luun tiheyttä on syytä arvioida jatkossakin 3–5 vuoden välein uusilla mittauksilla.

Kerrot käyttäväsi astmalääkkeitä, jotka sisältävät keuhkoissa vaikuttavaa kortisonia. Vaikka lääkeaine otetaan hengittämällä, sitä pääsee jatkuvasti pieni määrä myös myös verenkiertoon ja muualle elimistöön, kuten luihin. On silti hyvin epätodennäköistä, että hengitettävä astmalääke olisi syynä luuston haurastumiseen lyhyellä aikavälillä. Sen sijaan pitkäaikainen ja runsas henkeen vedettävien astmalääkkeiden käyttö aiheuttaa luukatoa.

Onkin siis mahdotonta sanoa, onko osteoporoosisi taustalla vaihdevuosien jälkeinen tila, kortisonilääkitys vai painon­pudotus – vai kaikki nämä tekijät yhdessä. Et kerro, onko luuntiheysmittausta tehty aiemmin. Jos tutkimusta ei ole tehty aiemmin, ei voi varmasti sanoa, onko luukatolöydös jo vanhempaa perua.

Liikuntatottumuksesi ovat erinomaiset. Lihaskato heikentää ikääntyessä toimintakykyä, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota ajoissa, kuten oletkin tehnyt. Saliharjoittelu ja kuntoliikunta tukevat lihasten ja elimistön toimintakykyä. Osteoporoosilöydöksen vuoksi voisi olla hyvä lisätä säännölliseen viikko-ohjelmaan erityisesti luustoa kuormittavaa ­liikuntaa. Hyvää luuliikuntaa ovat etenkin sellaiset lajit, jossa luustoon kohdistuu iskuja, nopeita kiertoja, vääntöä ja tärähdyksiä. Tällaista liikuntaa saa vaikkapa tanssilattialta. Tanssi on erinomaista ­liikuntaa myös muistitoimintojen yllä­pitämiseksi. Mikset suuntaisi vielä tanssi­salille?

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.