Terveys ja hyvinvointi
Laihdutuslääke aiheutti ripulin ja vei osastohoitoon – Miten saisin painon putoamaan?
19.4.2023
 |
Apu

Kysymys:

Olen 51-vuotias lievästi yli­painoinen nainen, pituus 169 cm ja paino 80 kg. Kilot ovat kertyneet vatsan alueelle. Olen koettanut pudottaa ­painoa eri keinoilla. Viimeksi kokeilin Ozempic-lääkettä, mutta sen käyttö päättyi siihen, että minulle tuli älytön ripuli ja kaliumvaje ja jouduin osastohoitoon. Joskus minulla oli personal trainer tukena, mutta itsestä huolehtimisesta ei ole tullut tapaa. Olo on lähes päivittäin väsynyt. Tarvitsisin hyviä neuvoja.

Vastaus:

Ozempic on diabeteslääke. Sitä käytetään ruokavalioon ja liikuntaan yhdistettynä tyypin 2 diabetesta sairastavilla aikuisilla, joiden tauti ei ole tyydyttävästi hallinnassa. On totta, että painonhallinnan tueksi tarkoitetut lääkkeet, kuten semaglutidi (Ozempic, Rybelsus), voivat aiheuttaa joillekin sivuvaikutuksia. Niistä yleisimpiä ovat maha-­suolikanavan oireet. Onneksi on hyvin harvinaista, että lääkkeiden aiheuttama ripuli johtaa neste- ja suolatasapainon häiriöön ja sairaalahoitoon. Painonhallintalääkkeet eivät yksin riitä pysyvään painonpudotukseen, vaan lisäksi tarvitaan aina terveellisiä elintapoja.

Semaglutidi on ruokahalua vähentävä lääke. Sen on havaittu auttavan painonhallinnassa suolistohormonien kautta, ja siitä on saatu lupaavia tuloksia myös lihavuuden hoidossa. Sen jälkeen kun nämä uudentyyppiset painonhallintalääkkeet saapuivat markkinoille joitakin vuosia ­sitten, niistä on riittänyt puhetta ­mediassa ja keskustelupalstoilla.

Etenkin Ozempicin saatavuusongelmat ovat herättäneet paljon keskustelua. On pohdittu, pitäisikö lääkettä antaa ensi­sijaisesti niille potilaille, joilla on todettu kakkostyypin diabetes tai lihavuuden kannalta muu merkittävä riskitekijä. Suomi on harmillisesti pieni markkina maailmanlaajuisessa mittakaavassa, ja saatavuusongelmat koskevat tällä ­hetkellä monia muitakin lääkeryhmiä.

Kerrot painavasi 80 kiloa, joten ­painoindeksisi osuu lievän ylipainon luokkaan. Lukujen perustella sinulla ei ole kovin runsaasti painoa pudotettavana. Luonnollisesti myös oma silmä, housunkaulus, peili ja vyötärönympärys ovat ­tärkeitä mittareita kokonaistilanteen arvioinnissa.

Ammattini puolesta seuraan tiiviisti painonhallintalääkekeskustelua hoitamieni potilastapausten lisäksi myös Face­bookin kokemusasian­tuntijaryhmissä. Käyttäjäkokemusten perusteella on hyvin tavallista, että yksi potilas saa semaglutidista kaikki mahdolliset sivuoireet, toinen taas laihtuu lääkityksellä tyytyväisenä ilman mitään haittoja. Mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle. On ollut myös kiinnostavaa huomata, että saman vaikuttavan aineen siedettävyys voi vaihdella kauppanimen ja annostelutavan mukaan. Esimerkiksi pistettävä Ozempic voi aiheuttaa hankalia sivu­vaikutuksia, mutta tablettimuotoista Rybelsusta siedetään hyvin – tai päin­vastoin. Tämäntyyppisiä kokemuksia on kertynyt etenkin viime aikoina, kun moni potilas on joutunut vaihtamaan Ozempicista Rybelsukseen saatavuusongelmien vuoksi.

Suosittelen kokeilemaan Rybelsusta. Koska ripulisi oli hankala, lääkkeen käyttö vaatii tavallista tarkempaa lääkäriseurantaa. Etenkin veren suola-arvoja on syytä seurata säännöllisesti. Jos tämä ei sinulle sovi, onpahan semaglutidi ainakin testattu. Tällöin kyseeseen tulevat muut saman tuoteryhmän vaihtoehdot. Toki lääkärisi saattaa määrätä niitä jo seuraavaksi, ja asiasta kannattaakin jutella vastaanotolla. Markkinoille odotetaan myös uusia laihdutuslääkkeitä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.