THL linjaa hengityssairaudesta ja koronasta: Kaikki astmaatikot eivät olekaan riskiryhmää – Nyt riskitekijä on astman huono hoitotasapaino
Terveys ja hyvinvointi
THL linjaa hengityssairaudesta ja koronasta: Kaikki astmaatikot eivät olekaan riskiryhmää – Nyt riskitekijä on astman huono hoitotasapaino
Ne astmaa sairastavat, joilla on astmaoireita säännöllisestä lääkityksestä huolimatta, kuuluvat riskiryhmään. Vielä viime viikolla kaikki astmaatikot kuuluivat riskiryhmään.
25.3.2020
 |
Apu

Huonossa hoitotasapainossa oleva astma asettaa astmaa sairastavan ihmisen riskiryhmään koronavirusepidemiassa. Näin linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta. Hän oli keskiviikkona mukana Päätoimittajayhdistyksen ja THL:n taustatilaisuudessa, joka järjestettiin videoyhteyden välityksellä.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ne astmaa sairastavat, joilla on astmaoireita säännöllisestä lääkityksestä huolimatta, kuuluvat riskiryhmään.

Allergia-, iho- ja astmaliitto tiedottaa niin ikään, että hoitotasapainossa oleva astma on melko vähäinen riskitekijä koronaviruksen aiheuttamassa taudissa. Kausiluontoisesti flunssa- tai siitepölykaudella hengitettäviä astmalääkkeitä käyttävä ei myöskään mukaan kuulu riskiryhmään.

Viime viikolla kaikki astmaatikot kuuluivat riskiryhmään

Vielä viime viikolla linjaus oli, että kaikki astmaatikot kuuluvat riskiryhmään. Nyt asiasta on kuitenkin uutta tietoa ja kokemusta, sanoo liiton asiantuntija Anne Vuorenmaa. Liitto päivittää omia ohjeistuksiaan THL:n suositusten mukaisesti.

Astman sairastaminen ei myöskään automaattisesti tarkoita sitä, että koronaviruksen aiheuttama tauti olisi vaikea tai pitkäkestoinen.

– On astmaatikkoja, jotka ovat parantuneet ihan kotihoidossa, hän sanoo.

Samalla Vuorenmaa kuitenkin muistuttaa, että vaikka kaikki astmaatikot eivät automaattisesti kuulu riskiryhmään, on astma silti riskitekijä, jos covid-19-tautiin sattuisi sairastumaan.

Neuvontapuhelimessa apua antavan Vuorenmaan mukaan astmaa sairastavia ihmisiä askarruttaa myös astman lääkehoito. Usein kysytty kysymys on, pitääkö hengitettävien lääkkeiden käyttömäärää nostaa.

– Vastaus kuuluu, että ei tarvitse koronan vuoksi, jos astma muuten ei ole osoittanut pahenemisen oireita.

Jutun aloituskuva on jatkuvasti päivitettävästä kuvareportaasistamme Näin koronavirus muuttaa Suomea – Kuvassa ulkoilijoita Helsingin Viikissä. Kansaa on kannustettu ulkoilemaan, mutta etäisyyden pitäminen ei ulkonakaan aina onnistu. Kuva: Timo Pyykkö 22.3.2020.

Kommentoi »