Kohti toista sulkua: Pääministeri Sanna Marin johtaa taas Suomea poikkeusoloissa – Kuinka käy kansansuosion?
Henkilöt
Kohti toista sulkua: Pääministeri Sanna Marin johtaa taas Suomea poikkeusoloissa – Kuinka käy kansansuosion?
Pääministerin kansansuosio on mittausten mukaan edelleen vahva. On kuitenkin vaikea sanoa, kokoavatko uudet poikkeusolot kansan valtiovallan taakse samoin kuin viime keväänä.

Suomi sulkeutuu myös tänä keväänä koronavirusepidemian pahenemisen takia. Sanna Marin (sd.) saa johdettavakseen poikkeusolojen Suomen toisen kerran alle puolentoista vuoden mittaisen pääministerikautensa aikana.

Kun Marinista tuli pääministeri joulukuussa 2019, hän oli maailman nuorin pääministeri. Lisäksi hallituksessa istui myös useita muita nuoria naisia. Marin ja hänen hallituksensa saivat heti alkuun kansainvälistäkin huomiota.

Kun koronapandemia iski Suomeen, otettiin maaliskuussa 2020 käyttöön valmiuslaki, ensi kerran vuosikymmeniin. Rajoitukset purivat: todetut tartunnat kääntyivät laskuun huhtikuussa.

Koronatilanne pysyi Suomessa rauhallisena myöhään syksyyn. Ulkomailla kirjoiteltiin Suomen ihmeestä ja onnistunut koronatorjunta henkilöityi monesti pääministeriin.

Valmiuslain käyttöä pyritään välttämään

Loka–marraskuussa tilanne alkoi heiketä. Uusilla rajoituksilla epidemiaa saatiin hallintaan, mutta herkemmin tarttuva virusmutaatio pahensi taas tilannetta helmikuun lopulla.

Viimeistään maaliskuun 8. päivästä lähtien suuressa osassa maata etäopetukseen siirrytään yläkouluista lähtien ja ravintolat halutaan sulkea. Valmiuslain käyttöä kuitenkin pyritään välttämään. Sulkutilan tarkkaa merkitystä jäätiinkin julkisuudessa ihmettelemään sen jälkeen, kun hallitus kertoi siitä.

Marinin hallitusta on kritisoitu siitä, ettei kunnille ole saatu aikaan lainsäädäntöä, jolla esimerkiksi ravintolat olisi voinut sulkea. Joulukuun mittauksen perusteella pääministerin kansansuosio on edelleen vahva, mutta on vaikea sanoa, kokoavatko uudet poikkeusolot kansan valtiovallan taakse samoin kuin viime keväänä.

Sanna Marin

Kommentoi »