Parkinsonin tautia voidaankin ehkäistä: Helsingin yliopiston tutkijat ratkaisivat 200 vuotta vanhan mysteerin
Läpimurto
Parkinsonin tautia voidaankin ehkäistä: Helsingin yliopiston tutkijat ratkaisivat 200 vuotta vanhan mysteerin
Helsingin yliopiston tutkijoiden löytö mahdollistaa jatkossa Parkinsonin taudin ennaltaehkäisyn. Vain pieni osa tautitapauksista johtuu perintötekijöistä.
8.5.2023
 |
Apu

Helsingin yliopiston tutkijat osoittavat, että tietyt Desulfovibrio-bakteerikannat ovat todennäköisesti Parkinsonin taudin aiheuttajia valtaosassa tapauksista. Tutkimus mahdollistaa Desulfovibrio-bakteerikannan kantajien seulonnan ja bakteerin häätämisen suolistosta sekä taudin ennaltaehkäisyn.

– Tuloksemme ovat merkittäviä, sillä Parkinsonin taudin aiheuttajaa ei tunneta, vaikka sitä on 200 vuotta yritetty tunnistaa. Tuloksemme osoittavat, että tietyt Desulfovibrio-bakteerikannat todennäköisesti aiheuttavat Parkinsonin tautia, kertoo professori Per Saris Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Parkinsonin tautia aiheuttavat bakteerit voidaan jatkossa löytää seulontatutkimuksilla.

Sariksen mukaan suurin osa taudista aiheutuu ympäristön kautta eli siitä, saako ihminen Parkinsonin tautia aiheuttavaa Desulfovibrio-bakteerikantaa ympäristöstään. Vain noin 10 prosenttia Parkinsonin taudista aiheutuu yksilön perintötekijöistä.

Tutkimustulos mahdollistaa seulontatutkimukset, joissa tunnistetaan ne ihmiset, jotka kantavat näitä haitallisia Desulfovibrio-bakteereita. Tällöin heihin voidaan kohdistaa toimenpiteitä, joilla nämä kannat saadaan häädettyä suolistosta.

Näin Parkinson-potilaiden taudin oireita voidaan mahdollisesti lieventää ja hidastaa.

Aiemmin tauti on diagnosoitu tyypillisten oireiden perusteella, ja siinä vaiheessa se on jo aiheuttanut peruuttamatonta tuhoa.

Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti on hermosoluja rappeuttava sairaus. Sen keskeisiä motorisia oireita ovat liikkeiden hitaus, lihasten jäykkyys ja lepovapina.

Taudin kulku vaihtelee suuresti. Ääritapauksissa toimintakyky saattaa huonontua olennaisesti muutamassa vuodessa tai ihminen voi pysyä vähäoireisena useita vuosikymmeniä. Useimmat Parkinsonin tautia sairastavat sijoittuvat kuitenkin näiden ääripäiden väliin.

Englantilainen lääkäri James Parkinson kuvasi taudin jo 200 vuotta sitten, mutta syy sen kehittymiselle on tähän asti pysynyt selvittämättömänä.

1 kommentti