Norovirus jyllää – Uskallatko syödä puffettipöydästä?
Terveys ja hyvinvointi
Norovirus jyllää – Uskallatko syödä puffettipöydästä?
Norovirus toi ripulin ja oksennuksen suomalaisten talvipäiviin. Onko virus ärhäkkä tänä vuonna?
1.2.2019
 |
Apu

Norovirus on kevättalvien vitsaus. Se sairastuttaa vanhukset herkästi. Se harmittaa vanhempia, joille tulee poissaoloja töistä oman ja lapsien sairauden takia.

– Kun yksi perheestä sairastuu, yleensä kaikki saavat tartunnan, mutta osa ei saa taudin oireita, epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne THL:stä sanoo.

Oireettomatkin levittävät virusta. Pieni määrä norovirusta riittää tartuntaan.

Jos esimerkiksi lapsi oksentaa matolle, virus voi tarttua matosta 12 päivää. Eräässä häätilaisuudessa lapsi oksensi lattialle: suuri joukko vieraista sairastui, kun virus levisi ilmassa.

Norovirus: Voiko sille tulla immuuniksi?

– Norovirustartunta saa aikaan lyhytkestoisen immuniteetin. Toiset ihmiset saattavat olla geneettisesti herkempiä sairastumaan norovirusinfektioon kuin toiset, Rimhanen-Finne sanoo.

Norovirus on muuntuva virus, joka vaihtelee vuosittain. Viimeksi reilu 10 vuotta sitten viruksesta riehui uusi genotyyppi, jolle ihmisillä ei ollut vasta-ainetta. Moni sairastui.

– Tällä hetkellä näyttää, että norovirusta on pitkäaikaissairaiden vanhusten laitoksissa. Se leviää herkemmin vanhoissa sairaalarakennuksissa, kuten kaupunginsairaaloissa, koska niissä on vähemmän tilaa ja potilaat käyttävät useammin yhteisiä wc-tiloja. Meillä Hyksissä on vain yksittäistapauksia, HUSin infektiosairauksien klinikan ylilääkäri Asko Järvinen sanoo.

Kannattaako syödä puffettipöydästä?

Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Ruokavirastosta kehottaa nyt tarkkuuteen puffettipöydissä.

– Norovirus tarttuu herkästi ilmasta, käsistä ja pinnoilta. Se voi siirtyä ruokiin esimerkiksi keittiön henkilökunnasta. Levittäjän vatsatauti on voinut jo parantua, mutta virus leviää silti.

Pihlajasaari sanoo, että riskejä piilee kuumentamattomissa ruoissa, kuten salaatissa, jota on leikattu käsin.

Uskaltaako infektiotautien erikoislääkäri Asko Järvinen syödä nyt seisovasta pöydästä?

– Syön kyllä, mutta katson vähän tarkemmin. Esimerkiksi ovatko marjat ulkomaisia ja onko ne kuumennettu. Ammattikeittiöissä kuumentamisen tarve tiedetään hyvin.

Norovirus kulkeutuu vedessä

Ulkomaiset pakastevihannekset ja marjat ovat voivat olla iso riski. Siksi ne pitää kuumentaa. Norovirus saattaa tarttua marjoihin ja vihanneksiin, jos niitä on kasteltu lintujen ulosteen tahrimalla vedellä. Suomalaisissa marjoissa on hyvin harvoin havaittu samaa ongelmaa.

Norovirus on vesivälitteinen virus. Virukset säilyvät pitkiä aikoja luonnossa, kulkeutuvat maaperässä ja vesistöissä hyvin.

Norovirusten aiheuttamia vesivälitteisiä epidemioita esiintyy kaikkina vuodenaikoina mutta vähiten alkutalven aikana.

Norovirus on yleisin ruokamyrkytysten aiheuttaja Ruokaviraston epidemiatilastojen mukaan. Toisaalta samantapaisia oireita aiheuttavat muutkin mikrobit.

Kommentoi »