Näin tehdään taidetta tekoälyn kanssa – Sini Majuri puhaltaa lasia sata vuotta vanhalla tekniikalla ja otti tekoälyn mukaan
Tekoäly ja taide
Näin tehdään taidetta tekoälyn kanssa – Sini Majuri puhaltaa lasia sata vuotta vanhalla tekniikalla ja otti tekoälyn mukaan
Sini Majurin lasiveistoksissa tekoäly ja puhallettu lasi sulautuvat taiteeksi.

Palkituissa teoksissaan Sini Majuri sekoittaa nykyteknologiaa klassisen taiteen aloihin.

– Teknologiaa ei tarvitse pelätä. Kameran kehittäminen ei aikoinaan vienyt pois maalaustaidetta, vaan toi siihen paljon lisää. Pitää silti muistaa, että jokaisella tekniikalla on myös kääntöpuolensa, pitää ottaa vastuu tekniikan taustalla olevista eettisistä periaatteista, Majuri sanoo.

Majuri käyttää teoksissaan sata vuotta vanhaa graal-puhallustekniikkaa. Siinä lasin kerrosten väliin upotetaan kuvia. Majuri on kehittänyt kyseisestä tekniikasta oman, monikerroksisia kuvia luovan versionsa.

– Olen esimerkiksi antanut piirtämäni kuvan tekoälylle ja pyytänyt sitä piirtämään oman näkemyksensä. Kun kuva on silkkipainettu, olen upottanut sen lasiin. Teoksissa on myös kuvia, joissa olen yhdistänyt tekoälyn piirroksia omiini.

Majuria kiehtoo ajatus, että lasiin upotetut kuvat eivät koskaan muutu tai haalistu, vaan säilyvät ikuisesti. Sama koskee lasiteoksissa hehkuvia värejä, jotka voivat olla peräisin vaikkapa raudasta, kierrätetyistä roskista tai savesta.

– Herkän lasin kanssa työskentely on hieman kuin salatiedettä tai alkemiaa. Kun tuon lasiin palan rautaa, se sulautuu vihreiksi sävyiksi. Minua kiinnostaa myös ajatus siitä, että voin vangita lasiin vaikkapa kotiseutuni Suonenjoen maaperää, se ikuistuu lasiin värinä.

Helmikuussa Suomenlinnassa nähtiin Majurin ja Marja Hepo-ahon Robo­-ballet-­teos. Se yhdisti robotiikkaa lasi­taiteeseen, balettiin, interaktiiviseen hologrammi-­installaatioon ja veistosnäyttelyyn.

Robotiikkaa tullaan näkemään ­tois­tekin.

– Laajassa yhteistyöhankkeessa aiomme rakentaa lasisia robotteja, joihin kehitetään älykkyyttä. Tarkoitus on käsitellä ja pohtia empatiaa yhteiskunnassa.

Majurin teoksia on nähty monissa ­kansainvälisissä näyttelyissä. Hän on ­vienyt taidetta myös paikkoihin, joissa se on muukalainen.

– Ensimmäiset veistokseni olivat lasin sisään upotettuja sarjakuvia. Sarjakuvafestareilla lasi alkoi kiinnostaa aivan uusia yleisöjä. Nyt olen viemässä lasitaidetta New Yorkin muotiviikoille, Majuri kertoo.

Kommentoi »