Syrjäyttääkö tekoäly pian opettajat? Juristin pätevyyden se on jo saanut
Seuraava digiloikka
Syrjäyttääkö tekoäly pian opettajat? Juristin pätevyyden se on jo saanut
Tekoäly mullistaa elämämme odotettua nopeammin ja perusteellisemmin. Tekoälyltä kysyttäessä sillä oli jo hyviä ajatuksia esseiden menneisyydestä ja opetusmetodien tehohoidosta.
24.2.2023
 |
Apu

Vuosituhannen vaihtees­sa Internet, 2010-luvulla sosiaalinen media – ja nyt, 2020-luvulla, tekoäly. Viime syksynä ­julkaistu ChatGPT-­keskustelubotti herätti ihmiskunnan hiipuneen mielenkiinnon tekoälyyn uudelleen. ChatGPT on OpenAI -yrityksen luoma tilastollinen kielimalli, joka yrittää vastata käyttäjän esittämään kysymykseen. Sen kyvyt ovat ylittäneet kaikkien odotukset, ja moni on alkanut vakavasti puntaroida ajatusta tulevaisuuden tekoälyavusteisesta ­elämästä.

Opiskelijoille on luvassa merkittäviä muutoksia arkeen. Tulevaisuudessa ei enää tarvitse opetella sananlaskuja, kielikuvia, vaikeita fysiikan ilmiöitä eikä filosofisia ajatusmalleja. Kirjoja ja tieteellisiä tutkimuksia ei tarvitse edes lukea, sillä kaikkitietävä tekoäly hoitaa tiedon keruun kokoamalla kaiken olennaisen ­tiedon yhteen selkeään vastaukseen. Opiskelijan tehtäväksi jäisi siis ainoastaan oikean kysymyksen kysyminen!

Kaikki koulutyöt – esseet, puheet ja raportit –, joita ei tehdä suljetussa verkkoympäristössä, ovat menneisyyttä. Tekoäly pystyy luomaan sekunneissa miltei ­yliopistotasoista tekstiä aiheesta kuin aiheesta. Samoin kuin taskulaskimet ­syrjäyttivät laskutikut ja myöhemmin puhelimet syrjäyttivät taskulaskimet, tekoäly tulee syrjäyttämään ihmisen ­sormet.

Tekoäly on jo saanut juristin pätevyyden.

Tämänhetkiset opetusmetodit ­tarvitsevat pikaista tehohoitoa. Kun alati kehittyvä tekoäly osaa vastata kattavasti lähes kaikkeen jo nyt, tarvitaanko tulevaisuudessa edes opettajia? Tulevaisuuden opettajat saattavatkin vain opettaa oikeaa ajatusten muotoilua ­kysy­­myksiksi, joilla saa halutut vastaukset teko­älyltä.

Tekoäly tulee kehittymään eksponentiaalista vauhtia yhä paremmaksi. Jo nyt se on suorittanut kokeita ja saanut esimerkiksi juristin pätevyyden. Journalistin pätevyyteenkään ei ole pitkä matka.

Tekoälyä on pyydetty ideoimaan, miten sen käyttöönotto tulee muuttamaan opiskelua. Tekoälyllä oli hyviä ajatuksia esseiden menneisyydestä ja opetusmetodien tehohoidosta. Lopuksi tekoälyä ­pyydettiin hiomaan tekstiä lisäämällä sekaan tunteikkaita adjektiiveja.

Elämämme seuraava suuri mullistus on nyt todella lähellä.

Juttu on osa Avun 90-vuotisjuhlanumeroa, joka on tehty yhdessä Nuorten ääni -toimituksen kanssa.

Tulevaisuuden opettaja saattaa opettaa vain kysymysten muotoilua tekoälylle.
1 kommentti