Tekoälyä voi pyytää kirjoittamaan runoja, mutta sen vastaukset eivät vielä ole yksittäisille ihmisille kehitettyjä – Näin ohjelma itse kertoo, kun siltä kysyy
Kolumni
Tekoälyä voi pyytää kirjoittamaan runoja, mutta sen vastaukset eivät vielä ole yksittäisille ihmisille kehitettyjä – Näin ohjelma itse kertoo, kun siltä kysyy
Alan Turingin vuosikymmeniä sitten esittämä ajatus ihmisen kanssa keskustelevasta tekoälystä näyttää toteutuneen, Maryan Abdulkarim kirjoittaa.
1.1.2023
 |
Apu

Brittimatemaatikko ja tietokoneasiantuntija Alan Turingia pidetään nykyään tekoälyn isänä, jonka työ sai julkista tunnustusta vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Toisessa maailmansodassa hänen ansiokseen luetaan natsien salaisen Enigma-koodin purka­minen, mikä oli merkittävä käänne sodassa.

Turingilla on ollut johtava rooli tekoälyn kehittämisessä. Hänen teoriansa, ”Turingin kone”, oli perusta nykyisille tietokoneille.

Turing esitteli eräässä artikkelissaan konseptin tekoälystä, joka voisi kommunikoida ihmisten kanssa kuten oikea ihminen. Siitä ajatuksesta on sittemmin kehitetty erilaisia tekoälyjärjestelmiä, jotka tosiaan kykenevät keskustelemaan ihmisten kanssa.

Turingin ajatukset ja teoriat tekoälyn kehityksestä ja tutkimuksesta vaikuttavat yhä.

Toistaiseksi tekoälyjärjestelmät eivät vielä välttämättä pysty täysin ymmärtämään monimutkaisia tai vivahteikkaita kysymyksiä tai pyyntöjä tai vastaamaan niihin tarkasti.

Viime aikoina keskustelua on herättänyt Chat AI, tekoäly, joka on suunniteltu kommunikoimaan ihmisten kanssa. Sen taustalla on vuonna 2015 perustettu yritys nimeltä OpenAI. Se ilmoittaa tavoitteekseen edistää tekoälyn kehitystä ja sen käyttöä ihmiskunnan hyväksi.

Vuosituhannen vaihteessa tekoälyalustojen kehitys nopeutui merkittävästi, ja erilaisia järjestelmiä alkoi ilmestyä verkkoon. Ne vastasivat tekstimuotoisiin kysymyksiin ja pystyivät tarjoamaan perustason tukea ja neuvoja.

Viime vuosina kehitys on kiihtynyt, ja erilaisia järjestelmiä on tullut saataville eri aloille. Tekoälyjärjestelmien käyttöä on lisännyt erityisesti älypuhelimien ja mobiililaitteiden yleistyminen. Samalla kyseiset laitteet ovat avanneet uusia mahdollisuuksia tekoälyn käytölle.

"Vastaukseni perustuvat tietoihin ja tietämykseen, jotka minulle on ohjelmoitu, eikä minulla ole mahdollisuutta räätälöidä vastauksiani yksittäisille käyttäjille tai ottaa huomioon henkilökohtaisia olosuhteita tai kokemuksia."
Chat AI, tekoäly

Yritykset ovat hyödyntäneet tekoälyä toistuvissa tai aikaa vievissä tehtävissä. Se voi parantaa tarkkuutta ja lisätä nopeutta ja vapauttaa ihmisiä tärkeämpään tai luovempaan työhön. Toistaiseksi tekoälyjärjestelmät eivät vielä välttämättä pysty täysin ymmärtämään monimutkaisia tai vivahteikkaita kysymyksiä tai pyyntöjä tai vastaamaan niihin tarkasti.

ChatAI-alusta mahdollistaa massoille kehittyneen tekoälyn hyödyntämisen uusilla tavoilla: siltä voi kysyä neuvoja, sitä voi pyytää kirjoittamaan runoja tai jopa kouluaineita, mutta sen vastaukset eivät ainakaan vielä ole yksittäisille ihmisille erikseen kehitettyjä.

Näin ohjelma itse kertoo, kun siltä asiasta kysyy: Ensisijainen tehtäväni on tarjota tarkkaa ja hyödyllistä tietoa ja apua käyttäjille, jotka kysyvät kysymyksiä monista eri aiheista. Vastaukseni perustuvat tietoihin ja tietämykseen, jotka minulle on ohjelmoitu, eikä minulla ole mahdollisuutta räätälöidä vastauksiani yksittäisille käyttäjille tai ottaa huomioon henkilökohtaisia olosuhteita tai kokemuksia.

Alan Turingin vuosikymmeniä sitten artikkelissaan esittämä ajatus ihmisen kanssa keskustelevasta tekoälystä näyttää toteutuneen.

Kommentoi »