Kiinasta on tulossa tieteen mahtimaa – Yhdysvaltojen ohi Kiina on ajanut jo monella mittarilla – Tekoälytutkimuksessa kovat odotukset
Tiede
Kiinasta on tulossa tieteen mahtimaa – Yhdysvaltojen ohi Kiina on ajanut jo monella mittarilla – Tekoälytutkimuksessa kovat odotukset
Vuoden 2000 jälkeen Kiina on lähettänyt ulkomaisiin yliopistoihin noin 5,2 miljoonaa opiskelijaa ja tutkijaa. Yhä useampi heistä palaa ­Kiinaan tekemään töitä hyvin varustelluissa tutkimuslaboratorioissa ja high-­tech-yrityksissä.
24.1.2023
 |
Apu

Kiina on ensimmäistä kertaa ohittanut Yhdysvallat tieteellisissä saavutuksissa, kun asiaa mitataan vertaisarvioitujen ­tiedejulkaisujen lukumäärällä. Kiina pitää ykkössijaa myös ­tieteen huippujulkaisuissa, joita on siteerattu eniten muissa tiedejulkaisuissa. Vuonna 2022 kiinalaistutkijat peittosivat yhdysvaltalaiskollegansa selvästi esimerkiksi tekoälyn, nanotieteiden, kemian ja liikenteen tutkimuksen huippujulkaisujen määrässä.

Moniin muihin maihin verrattuna Kiina on kehittynyt tieteessä poikkeuksellisen nopeasti. Osana Kiinan reformipolitiikkaa maan johtaja Deng Xiaoping esitti vuonna 1977 neljä uudistusta, joista yksi oli tiedesektorin ja teknologisen kehityksen vahvistaminen.

Vielä vuonna 2000 Yhdysvallat päihitti Kiinan moninkertaisesti tieteellisten artikkelien tuottajana, mutta viime vuosikymmenien aikana Kiina on tehnyt suuria investointeja tiedekapasiteettinsa kasvattamiseksi.

Vuoden 2000 jälkeen maa on lähettänyt ulkomaisiin yliopistoihin noin 5,2 miljoonaa opiskelijaa ja tutkijaa. ­Valtaosa heistä on keskittynyt insinööritieteisiin. Yhä useampi heistä palaa ­Kiinaan tekemään töitä hyvin varustelluissa tutkimuslaboratorioissa ja high-­tech-yrityksissä.

Tieteen ja teknologian kehityksen rahoittajana Yhdysvallat on edelleen maailman ykkönen, mutta kakkospaikalle on noussut Kiina.

Kiinalaisyliopistoista valmistuu maailmanlaajuisesti eniten tohtoreita teknistieteellisiltä aloilta. Samalla maan yliopistojen laatu on parantunut merkittävästi viime vuosina. Niin kirjoittaa Ohion valtionyliopiston professori Caroline Wagner The Conversation -lehdessä.

Yksi Kiinan merkittävistä sijoituksista on tekoälytutkimus. Advanced Science -lehdessä raportoitiin hiljattain kiinalaisen tekoälytutkimuksen läpimurrosta, joka saattaa nopeuttaa lääkekehitystä huomattavasti.

Physics World -julkaisu puolestaan nosti vuoden 2022 läpi­murtojen joukkoon kaksi kiinalaistutkimusta, joista toinen esittelee uuden puolijohdemateriaalin ja toinen avaa kvanttikemian tutkimukseen täysin uusia ­mahdollisuuksia.

Kommentoi »