Aurinkopaneelimme tulevat Kiinasta – Millennium-palkitun professorin mukaan se on ongelma – Nyt on korkea aika etsiä vaihtoehtoja
Puheenaiheet
Aurinkopaneelimme tulevat Kiinasta – Millennium-palkitun professorin mukaan se on ongelma – Nyt on korkea aika etsiä vaihtoehtoja
Aurinkokennopioneeri, professori Martin Green sai miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinnon. Hänen mukaansa edullisten aurinkopaneelien tuotannon ei enää tarvitse keskittyä Kiinaan, vaan hajauttaminen on tärkeämpää kuin koskaan nyt, kun geopoliittiset jännitteet kasvavat.

Australialaisprofessori Martin Green on kehittänyt mullistavan aurinkokennotekniikan, josta hänet palkittiin vuoden 2022 Millennium-teknologiapalkinnolla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovutti palkinnon Greenille 25. lokakuuta Helsingissä.

Greenin innovaatio on PERC-tekniikka (Passivated Emitter and Rear Cell). Se parantaa aurinkokennojen hyötysuhdetta huomattavasti. Tekniikka on vähentänyt merkittävästi aurinkopaneelien käyttökustannuksia ja tehnyt siten aurinkosähköstä edullisempaa kuin fossiilienergia.

Green kehitti PERC-kennon tiiminsä kanssa parantamalla tavallisten piipohjaisten aurinkokennojen ylä- ja alapinnan laatua ja sai sähkövirtaa tuottavat elektronit pysymään liikkeellä pidempään, jolloin kenno tuottaa enemmän energiaa.

Australialaisprofessori Martin Greenin keksintö parantaa aurinkokennojen hyötysuhdetta ­huomattavasti. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva

Tekniikka lanseerattiin vuonna 1983. Edullisten PERC-kennojen kaupallinen massatuotanto alkoi 2012, ja tänään PERC-tekniikka kattaa lähes 90 prosenttia aurinkokennomarkkinasta.

Sekä Kansainvälinen energiajärjestö IEA että Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC ovat hiljattain todenneet, että aurinko- ja tuulienergian tuotannon nopea lisääminen on kaikkein tehokkain ja edullisin tapa vähentää maapallon CO2-päästöjä. Euroopan nykyinen kaasupula kiihdyttää vihreää energiasiirtymää entisestään.

Aurinkopaneelien kysyntä onkin isossa kasvussa. Greenin mukaan tilanteesta tekee haastavan se, että maailma on ­edullisten paneelien valmistuksessa ­riippuvainen yhdestä maasta eli Kiinasta.

– Nyt kun tiedämme, kuinka paneeleita voidaan valmistaa edullisesti, voidaan tuotantoa hajauttaa muihin maihin. Se on nyt myös tärkeämpää kuin koskaan, kun geopoliittiset jännitteet kasvavat. Intialla on edistyneimmät suunnitelmat paikallisten toimitusketjujen luomiseksi, ja myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa ollaan kiinnostuneita, Green sanoo.

Piipohjaisten aurinkokennojen hyöty­suhde on parhaimmillaan 25 prosenttia. Nyt Green kehittelee New South Walesin yliopiston laboratoriossaan yhdistelmäkennotekniikkaa, joka nostaisi aurinkokennojen hyötysuhteen peräti 40 pro­senttiin.

Kommentoi »