Näin pidät munuaisesi hyvässä kunnossa
Terveys ja hyvinvointi
Näin pidät munuaisesi hyvässä kunnossa
Munuaisten tärkeimpiä tehtäviä on poistaa elimistöstä kuona-aineita ja liikaa nestettä.
18.4.2018
 |
Apu

Munuaiskerästulehdus on yleinen munuaissiirron syy. Sen aiheuttaja on useimmiten tuntematon. Sairauden etenemistä voidaan estää tai hidastaa lääkityksellä, mutta joskus se johtaa loppuvaiheen munuaistautiin.

Polykystinen eli rakkulamunuaistauti on tavallisin perinnöllinen munuaistauti. Munuaisiin syntyy kystia eli nesterakkuloita, jotka laajenevat ja tuhoavat munuaiskudosta. Taudin kulku ja eteneminen vaihtelevat, ja toisinaan seuraus on dialyysi ja munuaissiirto. Parantavaa hoitoa ei ole. Verenpaineen hoito on tärkeää.

Diabetes, kohonnut verenpaine ja verisuonten kalkkeutuminen voivat vaurioittaa munuaisia. Diabetes on yleisin dialyysin syy. Sairauksien hyvä hoito lääkkein ja elintavoin pienentää munuaissairauden riskiä.

Reumataudit vaurioittavat nykyisin melko harvoin munuaisia. Biologisten lääkkeiden ansiosta aiemmin tavallinen reuman liitännäinen, niin sanottu amyloidoosi, on lähes hävinnyt. Sairaudessa kudoksiin kertyy proteiinipitoista amyloidia.

Äkillinen munuaisvaurio voi johtua esimerkiksi myyräkuumeesta, lääke- tai sienimyrkytyksestä sekä etenkin iäkkäillä kuivumistilasta tai isosta leikkauksesta. Se vaatii sairaalahoitoa, mutta munuainen yleensä toipuu.

Myyräkuume on myyrien jätöksistä tarttuva virustauti. Se on usein oireeton, mutta hankalaoireisena hoidetaan sairaalassa. Oireita voivat olla esimerkiksi korkea kuume, vatsa- ja selkäkivut sekä näköhäiriöt. Sairaalapotilaista viisi prosenttia tarvitsee dialyysia. Kuolema on ääriharvinainen.

  1. Hallitse painoasi. Ylipaino lisää munuaistaudille altistavia sairauksia: tyypin 2 diabetesta, korkeaa verenpainetta ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Haitallisinta on vyötärölihavuus, jota voi olla myös normaalipainoisilla.
  2. Syö terveellisesti. Liika rasva lisää metabolisen oireyhtymän ja diabeteksen vaaraa. Korvaa tyydytettyjä rasvoja pehmeillä kasvisrasvoilla. Kasvis- ja kuitupitoinen ravinto hoitaa myös verenpainetta. Vältä sokerijuomia.
  3. Tiedä verenpaineesi. Jos verenpaine on toistuvasti yli 140/90, selvitä syy lääkärin luona. Vähennä suolaa ja käytä alkoholia maltillisesti. Lopeta tupakointi ja lähde liikkeelle. Jos elintapahoito ei tepsi, käytä lääkkeitä.
  4. Hoida rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Metabolisessa oireyhtymässä ja diabeteksessa lisääntyy etenkin triglyseridien määrä, usein myös huono LDL-kolesteroli. Sen sijaan hyvä HDL-kolesteroli vähenee.
  5. Totuttele vähään suolaan. Tutki tuoteselosteita, valitse vähäsuolainen tai Sydänmerkki-tuote. Käytä ruoanlaitossa yrttejä ja vähemmän suolaa.
  6. Liiku. Autat painonhallintaa, lasket verenpainetta ja korjaat veren rasva-arvoja. Liikunta parantaa myös sokeri­aineenvaihduntaa ja estää diabetesta. Vyötärörasva vähenee.
  7. Lopeta tupakointi. Tupakointi tulehduttaa verisuonten seinämiä ja lisää verisuonten ahtautumista ja jäykistymistä. Verenpaine nousee, ja munuaiskudos vaurioituu. Käytä nikotiinikorvausta tai lääkehoitoa apuna.
  8. Huolehdi sairauksien seurannasta. Munuaisten heikentynyt toiminta voi vaatia lääkkeiden vähennystä tai vaihtoa.
  9. Vältä munuaistaudissa tulehduskipulääkkeitä. Varmista lääkkeiden sopivuus lääkäriltäsi. Luontaistuotteet ja hivenaineet voivat rasittaa munuaisia tai maksaa.
1 kommentti